HASAD, ÇİFTÇİMİZİ MUTLU ETTİ

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Edirne’de Kanola ve Buğday hasadının sona erdiğini hatırlatarak, “Bu sene verimlerimiz çok iyiydi. Ortalamada 550-600 kilo aralığında buğday verimlerinin olduğunu tespit ettik. Buda bizler açısından sevindiriciydi. Bunun yansımalarını biz satış salonumuzda da çok net gördük” dedi.

HASAD, ÇİFTÇİMİZİ MUTLU ETTİ

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Edirne’de Kanola ve Buğday hasadının sona erdiğini hatırlatarak, “Bu sene verimlerimiz çok iyiydi. Ortalamada 550-600 kilo aralığında buğday verimlerinin olduğunu tespit ettik. Buda bizler açısından sevindiriciydi. Bunun yansımalarını biz satış salonumuzda da çok net gördük” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Ağustos 2021 Cuma 06:24
HASAD, ÇİFTÇİMİZİ MUTLU ETTİ

, gazetemize yaptığı Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk açıklamada, bölgedeki kanola ve buğday hasadının bittiğini hatırlattı. Bu yıl Türkiye genelinin kurak geçtiğini hatırlatarak, özellikle iç Anadolu Bölgesi’nde ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki buğday rekoltelerinde çok ciddi düşüklüklerin olduğunu duyduklarını bildirdi. Bu yıl Trakya bölgesinin şanslı yılı olduğunu hatırlatan Öztürk, aşıklamasına şöyle devam etti:

“Biz bu sene Trakya Bölgesi ve Edirne ili olarak şanslıydık. Verimlerimiz çok iyiydi. Ortalamada 550-600 kilo aralığında buğday verimlerinin olduğunu tespit ettik. Buda bizler açısından sevindiriciydi. Bunun yansımalarını biz satış salonumuzda da çok net gördük.

Borsamızda geçtiğimiz yıl 18 bin 570 ton buğday satışı yapılmışken, bu yıl 22 bin 716 ton buğday satışı yaptık. Bir taraftan oluşan fiyatlara da bakarsak 2020 yılında en düşük bin 400 lira. En yüksek fiyatımız bin 830 lira, ortalaması da bin 658 lira olarak gerçekleşti. Bu yıla baktığımızda en düşük 2 bin 51 lira, en yüksek 2 bin 590, ortalamada 2 bin 331 lira olarak gerçekleşmiş.

Tabi verim yükse kolunca biraz kaliteler etkileniyor. Geçtiğimiz yıl proteinle ilgili. Genelde parametrelere, birkaç tane parametreye bakılıyor ama en önemli parametrelerden bir tanesi de protein, 2020 yılında 15,43 olan ortalama proteinlerimiz bu sene 12.8 olarak gerçekleşmiş. Ekmeklik buğday kalitesi olarak sıkıntılı bir rakam da değil. Satışlarımızda devam ediyor. Şu anda gelen mallarımızda depodan gelmeye devam ediyor.

KANOLA EKİCİSİNİ MEMNUN ETTİ

Kanola satışlarına baktığımızda 2020 yılında salon satışında 3 bin 759 ton kanola satışı yapmışız. 2021 yılında 5 bin 243 ton satış yaptık. Kanola’da da verimlerimiz iyi. Kanola ekimlerinde de her geçen sene artış gözlemliyoruz. Oluşan fiyatlara baktığımızda 2020 yılında en düşük 2 bin 20 liradan işlem olmuş, en yüksek 3 bin 346 liradan,  ortalaması 3 bin 46 lira olarak gerçekleşmiş. Bu yıl çok ciddi fiyat artışı görüyoruz. En düşük 3 bin 500 lira, en yüksek 6 bin 518, ortalama 6 bin 120 lira olarak gerçeklemiş.

Geçen sene ortalama 3 bin 46, bu sene 6 bin 120 lira. Neredeyse 2 katı bir artış var. Yağ oranlarına da baktığımızda 2020 yılında çünkü kanola yağlık bitki olduğu için yağ oranına görede fiyatı değişen bir alım sistemi uygulanıyor. 40.94 2020 yılındaki yağ ortalamamız, 2021 deki ortalamamız da 43.15. Yağ oranlarımızda da artış var. Bu sene bölgemizde  arpayla ilgili de verimler ciddi anlamda yüksek. Arpa fiyatları da geçtiğimiz yıla göre çok daha yüksek gerçekleşti. Biz önümüzdeki yıllarda buğday alanlarından belirli bir kısmının arpaya doğru dönebileceğini de ön görüyoruz. Genel anlamda Türkiye genlinde arpa rekoltelerinde ciddi eksiklik var bu yıl. Eksiklik olduğundan dolayı arpa fiyatlarının yüksek oluşmasını sağladı Türkiye genelinde. Bu yüksek fiyatlarla birlikte bizim bölgemizde de yüksek fiyatlı satışlar oluştu.”

Hasan Boyacıoğlu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.