HEDEF “SIFIR İŞ KAZASI”

                Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), iş güvenliği ve sağlığı için hazırlanan tiyatro oyunu sahnelenmeden önce yaptığı yatırımları Çimentaş Trakya Fabrikasında anlattı. İş sağlığı ve güvenliğinde lider ve örnek olmayı hedefleyen Türk çimento sektörü, yasal gerekliliklerin de üzerinde çaba sarf ederek, sektörün “Sıfır iş kazası” hedefine ulaşması için aralıksız olarak yaptığı yatırım ve faaliyetleri hızlandırdı.

HEDEF “SIFIR İŞ KAZASI”

                Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), iş güvenliği ve sağlığı için hazırlanan tiyatro oyunu sahnelenmeden önce yaptığı yatırımları Çimentaş Trakya Fabrikasında anlattı. İş sağlığı ve güvenliğinde lider ve örnek olmayı hedefleyen Türk çimento sektörü, yasal gerekliliklerin de üzerinde çaba sarf ederek, sektörün “Sıfır iş kazası” hedefine ulaşması için aralıksız olarak yaptığı yatırım ve faaliyetleri hızlandırdı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Mart 2018 Perşembe 11:10
HEDEF “SIFIR İŞ KAZASI”


                İş güvenliği konusunda en üst yönetiminden başlayıp en alttaki işçiye kadar bütün personelin eğitildiğini kaydeden Çimentaş Trakya Fabrika Müdürü Mehmet Karabulut “Eğitimlerin ardından tatbikatlar Akut tarafından bütün fabrikalarda yapıldı. 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü, bunu kutlayan ender sektörlerden biriyiz. Her sene bu kutlanır ve her sene mutlaka bir etkinlik yapılır. Bu etkinlikler Çimento Endüstrisi İşverenler Sendikası öncülüğünde ve onların tavsiyesiyle yapılır.” dedi.

                Sektör olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda son derece hassas olduklarını belirten ÇEİS Genel Sekreteri Dr. H. Serdar Şardan “Çimento Endüstrisi İşverenler Sendikası 1964 yılında kurulmuş bir sendika. Sektörün yaklaşık yüzde 95’ini temsil ediyor. Bunun içerisinde bize üye 33 tane şirket var. Bu 33 şirkete de bağlı 64 tesiste öncelikle kuruluş amacımız olan toplu iş sözleşmesinin akde edilmesi, sonrasında nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi, iş sağlığıyla ilgili faaliyetler yürütülmesi ve çalışma hayatını ilgilendiren mevzuat konusunda destek vermek temel amacımız. Bizim için her şeyden önce insan gelir. Yürüttüğümüz tüm iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine de bu gözle bakıyoruz. Son 10 yılda sektör olarak iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine yaklaşık 145 milyon TL yatırım yaptık. Sadece ÇEİS olarak yaptığımız yatırım ise 6 milyon TL’ye ulaştı” dedi.

2000li yılların başından itibaren sektör olarak iş sağlığı ve güvenliğine son derece ciddi yatırım yaptıklarını belirten ÇEİS Genel Sekreteri Dr. H. Serdar Şardan, sektörün iş sağlığı ve güvenliğine yaptığı yatırım Betlike rakamlarını ve kaza sıklık ve ağırlık oranlarındaki düşüşü açıkladı.

Öncelikle amacımız bütün üye fabrikalarımızda işe sağlıklı bir şekilde gelen işçi kardeşlerimizi yine sağlıklı bir şekilde evlerine gitmelerini sağlamaktır diyen Dr. H. Serdar ŞARDAN “Bu amaç doğrultusunda da 2000 yıllardan itibaren sektör olarak son 10 yılda aşağı yukarı 145 milyon TL civarında iş sağlığı güvenliği yatırımı yapmış bulunmaktayız. Sendika olarak ta ÇEİS olarak ta son 10 yılda üyelerimize yaptığımız yatırım yaklaşık 6 milyon TL’dir. Ülkede örnek olarak gösterilecek sektörlerden bir tanesiyiz. Yaptığımız faaliyetlerde amacımız tabi ki iş sağlığı sektöründe önder ve lider olabilmek bütün amacımız bu doğrultuda. Yaptığımız bütün bu yatırımların bize getirisi ne oldu derseniz aşağı yukarı son on yılda iş kazaları yüzde 21 kaza sıklık oranında da yüzde 70 bir gerileme kaydetmiş bulunuyoruz. Bunlar bizi ileriye yönelik motive eden rakamlardır. “ dedi.

Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Merkezi sahibi olan ilk Sendika

                Uzun yıllardan bu yana “Sıfır İş Kazası Vizyonu”yla iş sağlığı ve güvenliği alanında yatırım yapan sektörün Çimento Sektörü İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Merkezi’nin 1 milyon TL yatırımla faaliyete geçirildiğini belirten Serdar Şardan Eğitim Merkezi’yle ilgili “Son dönemde iş sağlığı güvenliği ile ilgili merkezi konumda olan Darıca’daki fabrikamızda bir iş sağlığı güvenliği merkezi açıldı. Aşağı yukarı 1 milyon TL yatırım yapıldı. Bu eğitim merkezi Türkiye’de bir ilk. İşveren sendikasına ait olduğu için bu eğitim merkezi bir ilk. Sektöre yönelik eğitimler burada gerçekleştiriliyor. Burada 9 tane sınıfımız var bu sınıflardan bir tanesi elektrikli işlerde çalışma, bir tanesi acil durumlar, bir tanesi de kapalı alanlarda çalışma. Bunlara ilaveten önümüzdeki dönemde örnek olacağını düşündüğümüz son dönemde hayatımıza dahil olan sanal gerçeklik sınıfı oluşturuyoruz. Bu sınıfta sektörümüze özel yüksekte çalışma, kapalı alanda çalışma, ateşli işlerde çalışma gibi konularda tehlikeye maruz kalmadan iş yerinde üretimi de aksatmadan yapılabilecek eğitimleri bu merkezde yapmaya başlayacağız. Şu an için provalarını yapıyoruz önümüzdeki bir ay içerisinde de bunu gerçekleştirmiş oluruz.” dedi.

                ŞEİS üyesi şirketlerin fabrikalarında sahnelenen tiyatro serisinin İş sağlığı ve güvenliği alanında yaptıkları çalışmaların önemli bir tamamlayıcısı olduğuna değinen Serdar ŞARDAN “Tiyatrodaki amacımız, insanlara sınıf ortamında ders verip dikkatleri toplamak zor. Sınıf ortamı yerine tiyatroda verilecek mesajları daha etkili buluyoruz İlk oyunumuz “Bize Bi’şey Olmaz Abi’ydi” riski davranışlara odaklanan bir oyundu. Şimdiki oyunumuz ise “Bize bi’şey Oldu Abi. Bu riskli davranışlarda tehlikeli hareketlerden sonra yıllar sonra ortaya çıkabilecek sorunları tiyatro haline getirmiş bulunmaktayız” dedi.

            SEKTÖRDEKİ HER ÇALIŞAN MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ SAHİBİ OLACAK

                Nitelikli çalışanların çimento sektörüne kazandırılması için son 10 yılda sektör olarak oldukça önemli adımlar attıklarını ve eğitime 30 milyon TL’nin üzerinde harcama yaptıklarını belirten Serdar ŞARDAN “Önümüzdeki dönemde de sektörümüze ait mesleklerle ilgili mesleki yeterlilik belgelerini biz üyelerimize sunacağız. Böylelikle bu neyi sağlayacak sektörümüzde belgeli nitelikli kişilerin istihdamını artırarak bir işi en güvenli şekilde yapmayı sağlayacağız. Bunun için 1 milyon TL yatırımla ÇEİS sınav ve belgelendirme merkezini faaliyete geçirdik. Herkesin Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olarak işbaşı yapması için çalışmalarımızı hızla yürütüyoruz.” dedi.  

            "1,5 MİLYON BÜTÇE İLE KENDİ KENDİNİ DENETLETTİ"

                Türk çimento sektörü, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaptığı yatırımlarla geldiği noktayı görmek, hangi konulara ne kadar yatırım yapması gerektiğini somut verilerle saptamak ve bir plan dâhilinde sektörü iş sağlığı ve güvenliği noktasında daha ileriye taşımak amacıyla şimdiye kadar hiçbir sektörün atmadığı bir adım attı. Dünyanın lider iş sağlığı ve güvenliği kuruluşlarından biri olan İngiliz British Safety Council ile yaptığı işbirliğiyle, ÇEİS’e üye olan şirketlerin çimento fabrikalarını iş sağlığı ve güvenliği denetimine tabi tuttu. Böylece ÇEİS, 44 entegre fabrika ve 7 öğütme tesisinin iş sağlığı ve güvenliği alanında denetlemesine 1,5 milyon TL bütçe aktararak dünyada ve Türkiye’de bir ilke imza atmış oldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.