Hepatit Gününde Aşı Kampanyası

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle Saraçlar Caddesi’nde Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından vatandaşlar bilgilendirildi, eksik aşısı olan vatandaşlara da aşı yapıldı.

Hepatit Gününde Aşı Kampanyası

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle Saraçlar Caddesi’nde Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından vatandaşlar bilgilendirildi, eksik aşısı olan vatandaşlara da aşı yapıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
28 Temmuz 2018 Cumartesi 09:00
Hepatit Gününde Aşı Kampanyası

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle Saraçlar Caddesi’nde Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından bilgilendirme standı kuruldu. Kurulan stantta vatandaşlar bilgilendirildi, eksik aşısı olan vatandaşlara da aşı yapıldı.

Edirne İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan yaptığı konuşmasında aşılanmanın önemini anlatırken, “Aşılanma bizim Sağlık Bakanlığımızca çok düzenli olarak yürüttüğümüz en iftihar ettiğimiz çalışmalarımızdan. Halk sağlığı korunması birinci basamakta hastalıkların elimine edilebildiği kadar elimine edilmesi amacıyla aşılanmayı son derece başarılı bir şekilde yürütmekteyiz. Bu günün teması da hepatiti test ettir ve tedavi ettir. Bu anlamda da Türkiye’de ilk olan körleme aşıyla insanlarımızı aşılayarak ne durumda olduklarını göstermeye çalışacağız. Hepatitten korunmanın en etkili yolu aşılamadır. Bu anlamda ücretsiz olarak aşılamalarımız gerçekleştirilmektedir. Bütün vatandaşlarımızı duyarlı olup aşılanmaya çağırıyoruz. Hastalıklar ilk evrelerinde tanınmaları zor, teşhisleri zor, tedavileri kolaydır. İlerleyen evrelerde tanınmaları kolay olur ama tedavileri zor olur” Dedi.

" RUTİNİN DIŞINDA KÖRLEME AŞI ÇALIŞMASI YAPILIYOR"
Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Esin Seçkin Sayhan, rutin çalışmaların haricinde körleme aşı yapıldığını belirterek, "Bugün Dünya Hepatit Günü, onunla ilgili aşılama çalışması yapıyoruz. Rutinde uygulanan aşı çalışmasının dışında biraz da halkımızda farkındalık oluşturmak, Hepatit B hastalığı ve korunma yönlerine dikkat çekmek amacıyla hem bu standı kurduk hem de körleme aşı çalışması yapılıyor. Buraya gelen vatandaşların öncesinde aşı durumları sorgulanarak sistemden bakılarak risk gurubunda mı, daha önce aşı yapılmış mı, onların tespiti yapılacak." Dedi.

“KUAFÖRLE VE BERBERLER RİSK ALTINDA”

Hepatit B hakkında bilgi veren Halk Sağlığı Başkanı Selma Heves Yılmaz da, "Kuaförlerin ve berberlerin, manikür ve pedikür yapılan bakım merkezlerinin, diş hekimlerinin, vücudumuzda doku bütünlüğü bozulmuş bir derinin herhangi bir kanla temasında hepatit mikrobunu kapma olasılığının çok yüksek olduğunu biliyoruz. Kuaförlere esnaf sanatkar odaları tarafından bu tür eğitimlerin verildiğini biliyoruz. Bunların denetimlerinin de iyi olması gerekiyor. Yapılan denetimlerin raporlarla uygulanıp uygulanmadığı tespit edilmeli. Manikür, pedikür aletlerinin ve diş hekimlerinin uygun şartlarda belirlenmiş süre zarfında sterilizasyonun iyi yapılması gerekiyor ve aletlerin kullanım zamanlarının geçmemiş olması lazım." Diye konuştu.
"HEPATİT B KAN VEYA CİNSEL YOLLA BULUŞAN BİR HASTALIK"
Hepatit B’nin cinsel ya da kan yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu belirten Yılmaz, “Sağlık Bakanlığı tıbbı uygulamalarda hem hijyene hem kan transvizyon gibi işlerde Kızılay'ın aracıyla yapılan, hastanelerdeki transvizyonlarda mutlaka bakılan parametrelerden bir tanesi. Önemli olan bu hastalıklarda tanı konulduktan sonra tedavi edilmesi kolay ama tedavi edilmezse kansere yol açabilir. Bulaşıcılığı yönünden toplumu risk altında bırakması bizim için önemli." Diye konuştu.

Barış Karapaça
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.