“HER SİGARA KANSER YAPAR”

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında verdiği seminerde konuşan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji A.B.D Başkanı Prof. Dr. İrfan Çiçin, “Elektronik sigara, light sigara, şu sigara, bu sigara diye bir şey yok, her sigara kanser yapar.” Dedi.

“HER SİGARA KANSER YAPAR”

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında verdiği seminerde konuşan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji A.B.D Başkanı Prof. Dr. İrfan Çiçin, “Elektronik sigara, light sigara, şu sigara, bu sigara diye bir şey yok, her sigara kanser yapar.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Nisan 2019 Cuma 08:13
“HER SİGARA KANSER YAPAR”

Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında ETSO(Edirne Ticaret Odası) büyük toplantı salonunda kanser konulu bir seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji A.B.D Başkanı Prof. Dr. İrfan Çiçin katıldı. Prof. Dr. Çiçin seminerde kanser nedir,  erken teshis, tedavi, tarama ve korunma, Edirne ve dünyada kanser konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Sigaranın kanserden korunmaktaki önemine değinen Prof. Dr. Çiçin, “Sigarayı bırakırsanız, 20-30 yıl sonra sigarayla ilişkili kanser riskini sıfırlarsınız.” Dedi.

Prof. Dr. Çiçin, “ Kanserin bir organda yer kapladığını anlatan Kanser bir organda yer kaplar ve kapladığı organın görevini yapamaz hale getirir. Yani organ yetmezliğine neden olur. Bir cerraha da giderseniz kanseri tek bir kişi tedavi ediyorsa yanlış bilgi alıyorsunuzdur.” Dedi.

“SİGARA NE ALAKASI VAR RAHİM AĞZI KANSERİ YAPIYOR”

Kanserden korunmak için yaşam tarzının değiştirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Çiçin, “Kanserden korunmayı birinci koruma, ikinci koruma, üçüncü koruma diye üçe ayırıyoruz. Birinci koruma yaşam şeklimizdeki değişiklikler. Sigarayı bırakmak, daha aktif bir hayat yaşamak, beslenmemizi düzenlemek gibi. İkinci korumada kanser açısından riskli bireyleri taşımak, riskli kişileri cerrahi yöntemlerle bertaraf etmek. Üçüncü koruma ise kanser gelişmiş bir hastada nüksü engellemek için yaptığımız korumadır. Bunların içinde en bedava olan ve en etkili olanı yaşam şekli değişikliğidir. Ve bunlar içinde de sigaradır. Sigara ne alakası var rahim ağzı kanseri yapıyor. Korkunç olan rakam sigara gelecek 50 yılda 450 milyon insanın ölümüne neden olacak. Ve sigarayı derhal bırakmanız lazım çünkü sigarayı bu gün bırakırsak etkisini 20-30 sene sonra göreceğiz. Sigara konusunda başarısız geçen her yıl, gelecekte bir o kadar yıkıcı etki yapacak. Dolayısıyla Elektronik sigara, light sigara, şu sigara, bu sigara diye bir şey yok, her sigara kanser yapar.” Dedi.

“KENDİ KENDİNE MUAYENE ÇOK ÖNEMLİDİR”

Kanserde kendi kendine muayenenin önemini vurgulayan Prof. Dr. İrfan Çiçin, “Hanımlarımızın şunu çok çok iyi bilmesi lazım, kendi kendine muayene kanserleri yakalamak açısından son derece önemlidir. Rahim ağzı kanseri için cinsel hayat başladıktan sonra senede bir doktorumuza gidersek, üç sene üst üste temiz çıktıktan sonra iki üç senede bir doktora gitmeye devam edersek rahim ağzı kanserinden ölüm oranı yüzde 75 azalır.” Diye konuştu.

Cilt kanseri içinde konuşan Prof. Dr. Çiçin “Vücudunuzda daha önce olmayan bir şey fark ettiğiniz zaman hemen doktorunuza gidin.” Dedi.

Halk arasında yanlış inanışlar olduğunu da belirten Prof. Dr. İrfan Çiçin, “Çok ciddi yanlış inanışlar var. Eğer az şeker yersem, az beslenirsem kanserin büyümesini engellerim. Böyle bir şey yok. Kanser bildiğini yapar. Bizim hastalara kanser süresi boyunca söylediğimiz şu, Tedavi sırasında kilo kaybetmeyin. İsterseniz bir kilo baklava yiyin, isterseniz bir kilo köfte yiyin ama kilo kaybetmeyin. Kilonuzu abartmayın da, kaybetmeyin de.” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.