"HÜKÜMET BARAJLARI DOLDURACAK!"

Saadet Partisi İl Başkanı Ali Demirkıran elektriğe zam üstüne zam yapan hükümetin tarımsal sulamaya ve dolayısıyla üretime büyük darbe vurduğunu söyledi.

"HÜKÜMET BARAJLARI DOLDURACAK!"

Saadet Partisi İl Başkanı Ali Demirkıran elektriğe zam üstüne zam yapan hükümetin tarımsal sulamaya ve dolayısıyla üretime büyük darbe vurduğunu söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Ekim 2019 Salı 07:01
"HÜKÜMET BARAJLARI DOLDURACAK!"

 Demirkıran, açıklamasında şunları söyledi;
 Çeltik tarımı suyun içinde yapılan meşakkatli bir üretimdir.  Gerek yeraltından su çıkarırken, gerekse nehirlerden yapılan sulamada çok yoğun olarak elektrik kullanılmaktadır.   Bir yıl içinde elektriğe yapılan zam yüzde 60’ ın üzerine çıkmıştır. Bu durum sulama kooperatiflerini ve tüm ürecileri büyük sıkıntıya sokmaktadır.

Tarımsal sulamada kullanılan elektriğin desteklenmesi şarttır. Daha ucuz fiyatla elektrik tüketmek çiftçinin en tabii hakkıdır. Düşük maliyetle pirinç üretmek, dolayısıyle tüketiciye yansıyacaktır. Tarımsal ürünleri ucuza temin etmek tüm tüketicilerin hakkıdır, ihtiyacıdır. Yüksek maliyetler üreticiyi tarladan kaçırır, yerli üretim düşerse ithalata mahkum hale geliriz. 

Ayrıca sulama kooperatiflerinin tükettiği elektik aylık olarak faturalandırılmaktadır. Hasat zamanı gönderilmesi gereken faturalar aynı mesken faturası gibi aylık olarak gönderilmektedir. Ama adı üzerinde sulama kooperatifi . Kooperatif üyesi üreticiler ekiyor, suluyor, biçiyor, satıyor, kooperatife borcunu ödüyor.  Peki, aylık  su faturası gelen  kooperatif başkanı ne yapıyor? Fatura ödeme zamanı üyelerden para alamıyor. Suyun parasının ödenmesi lazım. Yoksa elektrik kesilecek. Çaresiz bir şekilde bankaya koşuyor ve faizle kredi kullanıyor. Üreticinin sırtına birde faiz yükü biniyor. Oysa sulama kooperatiflerine faturanın hasat zamanı göz önüne alınarak gönderilmesi gerekir. Elektrik  dağıtımının özelleştirilmesi  hiç bahane edilmesin. Yapmak istenirse bir yol bulunur, ama  niyetiniz olursa!

Çiftçi,   Hamzadere Barajı- Çakmak Barajı hayalleri kurdu. Barajlar yapılacak, sulama yapılacak. 2-3 mahsül alacağız. Ama elektriğe bu kadar zam yapılacağını kimse hesap etmedi. Şimdi ayağına kadar gelecek suyun başında dertli,  dertli düşünüyor.  Siz elektriğe yapılan bu zam üstüne zamlarla sulama da yaptırmayacaksınız, üretim de yaptırmayacaksınız. Ama bir şey yapacaksınız, pahalılıktan sulama yapamayan üreticilerin sayısı arttıkça, sulama kooperatiflerinin borcundan dolayı suyu kesildikçe barajları dolduracaksınız!

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.