İki Kadim Şehir O'nun Eserleriyle Birleşti

İstanbul ve Edirne'yi eserleriyle birleştiren Mimar Sinan'ın Trakya’da bıraktığı eserleri konu alan “Mimar Sinan’ın İzinde: Bir Payitahttan Diğerine Yolculuk” projesi  kokteylle başladı.

İki Kadim Şehir O'nun Eserleriyle Birleşti

İstanbul ve Edirne'yi eserleriyle birleştiren Mimar Sinan'ın Trakya’da bıraktığı eserleri konu alan “Mimar Sinan’ın İzinde: Bir Payitahttan Diğerine Yolculuk” projesi  kokteylle başladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Nisan 2018 Salı 20:23
İki Kadim Şehir O'nun Eserleriyle Birleşti

Edirne Selimiye Camii bahçesinde “Mimar Sinan’ın İzinde: Bir Payitahttan Diğerine Yolculuk”  başlığı altında Mimar Sinan’ın eserlerini ve rotasını yakından tanıma amaçlı bir etkinlik düzenlendi. Mimar Sinan’ın Trakya’da bıraktığı eserleri konu alan “Mimar Sinan’ın İzinde: Bir Payitahttan Diğerine Yolculuk” projesi Mimar Sinan’ın eserlerinin izi sürülerek Büyükçekmece’den Çatalca, Silivri, Çorlu’ya, Tekirdağ’dan Lüleburgaz, Babaeski, Alpullu ve Havsa’ya kadar uzanıp Edirne’ye kavuşan bir turizm rotasıdır.

İLK DEFA İKİ ŞEHİR BİRLEŞİYOR

Trakya Kalkınma Ajansı ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TURİNG) işbirliği ile hayata geçirilen ve Trakya Bölgesi'ndeki Mimar Sinan eserleri üzerinde hazırlanan turizm rotası tanıtımının açılış konuşmasını yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin Türkiye’de iki şehrin birbiriyle birleşmesinin ilk defa yapıldığını belirterek  “Bu gün burada gerçekleştirdiğimiz yol haritasının lansmanını yapıyoruz. Daha önce İstanbul’da Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TURİNG)  tarafından Mimar Sinan eserlerinin destilasyon çalışması yapıldı. Bizde bu destilasyon kapsamındaki faaliyetleri görünce dedik ki madem böyle bir şey var ve Mimar Sinan’ın eserleri büyük çoğunlukla Trakya Bölgesi’nde o zaman iki kadim şehri birleştirelim ve yeni bir destilasyon oluşturalım dedik. Bütün eserleri birleştirelim bütün eserler önemli gelen turistler bütün eserleri görsünler o büyüklüğü anlatsınlar dedik ve böyle bir rotayı oluşturmuş olduk. Yine bu kapsamda dedik ki tur rehberlerini getirdik onlara bu tur kapsamındaki bütün yerleri gösterdik ve anlattırdık ve bir katalog çalışması yapıp kitapçıklar bastırdık. Yine arkasından Betper bu muhteşem eserleri ilgisi olan ülkelerde büyük elçilerimiz vasıtasıyla tanıtma imkanı bulduk. Oranın böyle mimarilerle ilgilenen gazetecilerini televizyoncularını bu destilasyon alanını gösterdik ve sadece Selimiye yok büyük üstadın daha birçok eseri var gelin bunları görün tanıtın dedik.” İfadelerinde bulundu.

YENİLERİ BASTIRILACAK

TURİNG Başkanı Dr. Bülent Katkak’ta konuşmasında “Biz Edirne için üç sene önce de bir çalışma yaptık. Selimiiye Camii’nin broşürlerini hazırladık. Şu anda bitti diye bize haber geldi yenileri bastırılacak. Türkçe, Bulgarca, Sırpça ve İngilizce olmak üzere dört dilde bastırılan broşürler ziyaretçilere dağıtıldı. Bizim yaptığımız destilasyon çalışması İstanbul Kalkınma Ajansı ile birlikte çalıştığımız için Büyükçekmece’de son buldu. Sağ olsun Trakya Kalkınma Ajansı’nın yetkilileri de bu projeyi devam ettirelim mantığıyla yola çıktılar ve bizde TURİNG olarak elimizden geleni yapmaya çalıştık. Bunun içinde çok mutluyuz.” Diye belirtti.

SELİMİYE EDİRNE’NİN TACIDIR

Açılış konuşmalarında söz alan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan “ Elbette Selimiye Edirne’nin tacıdır. Koca Sinan en güzel eserini Edirne’de yaparak Edirne’yi gelecek yüz yılında başkenti yapmıştır. Mimar Sinan’ın her eseri çok değeri ama her bir eseri bir tarafa Selimiye bir tarafa. Kalkınma ajansımız gerçekten Edirne’miz için çok önemli çok değerli çalışmalar yapıyor. Kalkınma ajansımıza, TURİNG’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

EDİRNE, OSMANLI MİMARİSİ’NİN ZİRVESİNİN OLDUĞU TEK ŞEHİRDİR

Bir diğer konuşmacı olan Edirne Valisi Günay Özdemir  de “Medeniyet sadece bir alanda zirve yapmak değil. Her alanda zirve yapmaktır. O dönemlerde Osmanlı her alanda zirve yapmıştır. Edirne, İstanbul’u fetheden medeniyetin, farklı toplumların bir arada yaşadığı bir şehirdir.  Aynı zamanda Edirne, Osmanlı Mimarisi’nin zirvesinin olduğu tek şehirdir. Osmanlı Mimarisi burada başlamış ve zirvesi de burada yapılmıştır. Böyle bir şehir başka bir yerde yoktur. İstanbul ve diğer şehirlerde de Osmanlı Mimarisi’nin farklılıklarını görebiliyoruz. Fakat Osmanlı Mimarisi’nin hem başlangıcını hem de bitişini görebildiğimiz tek şehir Edirne’dir. ” İfadelerinde bulundu.

Trakya Kalkınma Ajansı’ndan Yetkin Özer’in “Mimar Sinan’ın İzinde: Bir Payitahttan Diğerine Yolculuk” rota tanıtımı sunumuyla etkinlikler son buldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.