KENT KONSEYLERİNİN GÜNDEMİ “KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ”

Türkiye Kent Konseyleri Platformu'nun 27. Genel Kurulu 16-17 Ekim tarihinde Edirne Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Türkiye’nin dört bir yanından Edirne’ye gelecek olan Kent Konseylerinin gündemi ise Küresel İklim olacak.

KENT KONSEYLERİNİN GÜNDEMİ “KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ”

Türkiye Kent Konseyleri Platformu'nun 27. Genel Kurulu 16-17 Ekim tarihinde Edirne Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Türkiye’nin dört bir yanından Edirne’ye gelecek olan Kent Konseylerinin gündemi ise Küresel İklim olacak.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Ekim 2021 Cuma 06:55
KENT KONSEYLERİNİN GÜNDEMİ “KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ”

Türkiye Kent Konseyleri Platformu'nun 27. Genel Kurulu 16-17 Ekim tarihinde eski Elektrik Fabrikasında yapılacak.

Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu dün düzenlediği basın toplantısında program hakkında bilgi verdi. Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Ziya Gökerküçük, Edirne Kent Konseyi’nin Türkiye Kent Konseyleri platformunu ağırlama görevini üstlendiğini ifade ederek, “Edirne Kent Konseyi 2003'lerde başlayan bir öykü. 2011'de de Türkiye Kent konseyleri Platformu oluşturduk.  16-17 Ekim 2021 bu hafta sonu toplantımızı yapacağız. Toplantımızın maliyetini tabiki Ev sahipleri Kent Konseyimizle ile beraber belediyemiz sağlıyor” dedi.

İki gün sürecek program hakkında da bilgiler veren Gökerküçük, şunları söyledi:

“Cumartesi günü sabah açılış konuşmaları ve dönem sözcülüğünün devir teslimi var. Büyük ihtimal açılışa Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan da katılacak. Umarız Valimiz ve diğer kurum müdürleri de katılır.

Öğleden sonra çok önemli bir konuya değineceğiz. Tüm Türkiye'de olduğu gibi dünyada da önemli olan iklim krizi. Türkiye'de imzayı attı artık dünyadaki İklim Değişikliği Anlaşması'na. Konumuz iklim krizi 3 konuşmacı arkadaşımız olacak bunlar Namık Kemal Üniversitesi'nden Halim Orta, Trakya Üniversitesi'nden Mahmut Güler ve iklim krizinin denizlere etkisini açıklayan Levent Artüs arkadaşımız. Biliyorsunuz ulusal basında sık sık demeçleri yayınlanıyor görüşleri yayınlanıyor. Onlar bir saat konuştuktan sonra 20’şer dakika, kentin bileşenleri ve Platform olarak katılan arkadaşlarımızı 6 masaya ayıracağız. Bu 6 masa iklim krizi ile kaynaklı olarak kaynaklarımızı ve su kaynaklarımızı, toprak ve tarımsal alanları, gıda güvenliğini, iklim krizinin havaya etkisini tartışacağız. İklim krizinden sonra bildiğiniz gibi bir hukuk değişti ne yazık ki. Hukukçularımız yeni yeni maddeleri öğrendi. Bir de iklim krizi hukuk diye bir masa tertip olacak. Altı masada herkes kendi görüşünü anlatacak. Bu altı masanın da  üniversiteden kolaylaştırıcıları var. Bu masalardan çıkan sonuçları ortaklaştıracağız ve Cumartesi günü bitecek. Akşam da misafirlerimizi konuk edeceğiz. Pazar günü de kendi içimizde kararlarımız var, Türkiye Kent konseyleri Platformu yürütme kararları var. Bunları tartışıp onaylayacağız  veya reddedeceğiz. Yine öğlenden önce masadan çıkan raporlar konuşmalar bunları toparlayan bir sonuç bildirisi hazırlayacağız.  Pazar günü 12.30 gibi bu bildirimi basına açıklayıp misafirlerimize yemek ısmarlayıp onlara kenti gezdireceğiz.

Örgütlenme çok önemli. Kent konseyleri geleceğin çok önemli kurumları olacak. Avrupa’da bütün bütçeler planlar programlar Kent Konseyleri ile birlikte yapılıyor. Henüz bu Türkiye'de  gelişmedi.  Kent konseyleri de ikiye ayrıldı bir kent konseyleri birliği var bir kent konseyleri platformu var. Bizim de derdimiz bunlarla tek ses olup bağımsız gerçekten kentlerin sivil örgütleriyle olan kent konseyinden yanayız. Bu ikiye ayrıldı dedik ama bizi ikisine de çağırıyorlar. Biz de duruma göre hangisine gitmek istiyorsak gitmeye çalışıyoruz.  Sonuçta her gideceğimiz yerde bir maliyet var. Bizde tasarruflu insanlarız kent konseylerinin fazla masraf etmemesinden yanayız. Mali sıkıntımız yok ama yine de az masraf etmemeye çalışan bir yapıyız."

Toplantıda, Edirne kent Konseyi Genel sekreter Arif Kuday, Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Demiray, Murat Bulut ve Nihat Çolak'ın da hazır bulundu.

TKKP 27. GENEL KURULU GÜNDEMİ

16.10.2021 Cumartesi günü  Açılış, Saygı Duruşu, İstiklal Marşı, ardınadan açılış konuşmaları ve dönem sözcülüğü devir teslimi ile katılan Kent Konseylerinin tanıtımı yapılacak. 13.00-13.15  - Divan Kurulu Oluşturulması (Edirne, Odunpazarı, Adana Kent Konseyleri), Sonuç Bildirisi Hazırlama Kurulu Oluşturulması, 13.15-15.00  - Birinci Oturum – İklim Krizi: Çerçeve Konuşmalar

1.İklim Krizi ve kır: Prof. Dr. A.Halim Orta (N.K.Ü.),

2.İklim Krizi ve kent: Prof. Dr. Mahmut Güler (T.Ü.)

3.İklim Krizi ve denizler: Levent Artüz (MAREM)

Soru Yanıt – Forum

15.15-18.00  - Ana konuya dair masa çalışmaları

1-İklim Krizi ve su kaynaklarımız – Kolaylaştırıcı: Gökçen Bayrak (T.Ü.)                         

2.İklim Krizi ve toprak, tarımsal alanlar: Kolaylaştırıcı: Burak Mert Parlıyan(T.Ü.)

3.İklim Krizi ve gıda – Kolaylaştırıcı: Gökben Demirbaş(T.Ü.)                        

4.İklim Krizi ve hava – Kolaylaştırıcı: Mutlu Kılıç (T.M.M.O.B.  Edirne)                         

5.İklim Krizi ve afetler; Doğa olayları ve afetler: Kolaylaştırıcı: Gürdal Tut(T.Ü.)

6.İklim Krizi ve hukuk – Kolaylaştırıcı: Coşkun Molla (Edirne Barosu Çevre Komisyonu)

18.00-18.30  - Masa raporlarının kolaylaştırıcılar tarafından sunumu

17.10.2021 PAZAR

10.00-10.30 – TKKP Yürütme Kurulu ve Genel Kurul Önerilerinin görüşülmesi

10.30-11.45  - Masa raporları hakkında konuşmalar Sonuç Raporunun oluşturulması ve kabulü,

12.00-12.30  - Sonuç raporunun kamuoyu ile paylaşılması ve ardından Kent Gezisi.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.