İLKLERİN TESİSİ AÇILDI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Edirne’ye kazandırdığı Katı Atık Yönetim Birliği Çöp Gazı Elektrik Üretim tesisi, düzenlenen törenle açıldı.  Törende konuşan Gürkan, “Yapmış olduğumuz bu tesis Türkiye’de bertaraf ücreti olmayan tek tesistir. Ve cirodan pay alan tek tesis de burasıdır. Türkiye’de toplam 1397 belediye bulunmaktadır. Bu belediyelerin Edirne dahil 46 tanesi çöp sahasından elektrik üretmektedir.” Dedi.

İLKLERİN TESİSİ AÇILDI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Edirne’ye kazandırdığı Katı Atık Yönetim Birliği Çöp Gazı Elektrik Üretim tesisi, düzenlenen törenle açıldı.  Törende konuşan Gürkan, “Yapmış olduğumuz bu tesis Türkiye’de bertaraf ücreti olmayan tek tesistir. Ve cirodan pay alan tek tesis de burasıdır. Türkiye’de toplam 1397 belediye bulunmaktadır. Bu belediyelerin Edirne dahil 46 tanesi çöp sahasından elektrik üretmektedir.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Kasım 2018 Pazartesi 09:51
İLKLERİN TESİSİ AÇILDI

Edirne Katı Atık Yönetim Birliği Çöp Gazı Elektrik Üretim tesisi Edirne’nin kurtuluş yıl dönümü olan 25 Kasım’da düzenlenen törenle açıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Hayatın birçok amacı var. Bunlardan biri de mutlu olmak ama hayattaki tek amaç bu değil. Hayatta işe yaramak, bir şeyler üretebilmek mutlu olmaktan daha önemli bir amaç. İnsanın bir hayali olmalı ama bir hayalinizin olması çoğu zaman yetmez. O hayalin peşinden koşacak cesaretiniz de olmalı. Edirne’de değerli belediye başkanı arkadaşlarımızla birlikte Mart 2014’te göreve başladığımızda Lalapaşa’nın da, Süloğlu’nun da, Havsa’nın da önündeki en büyük engel, halkın yakıcı bir taleple dile getirdiği en büyük sorun vahşi depolama çöplükleriydi.” Dedi.

“EDİRNELİLER ÇÖP SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORDU”

Edirne halkının çöp sorununun çözülmesini istediğini hatırlatan Gürkan, “Çünkü sadece cumhuriyetin değerlerine, özgürlüklerine, insan haklarına değil, çevreye karşı da aşırı derecede duyarlı olan Edirne halkı bu sorunun da bir an önce çözülmesini istiyordu. Edirneliler artık çöp sorunundan rahatsız olmanın ötesine geçmiştir. Diğer belediye başkanı arkadaşlarımızla birlikte seçilir seçilmez önümüze bir hedef koyduk. Dedik ki biz 18 ayda bu soruna çözüm getireceğiz ve yaptığımız projelerle 16. ayda bu gördüğünüz alanda düzenli depolama ve bertaraf sisteminin proje ihalesini yaparak ilk önemli adımı atmış olduk. Akabinde 16 ay gibi bir sürede de bu tesislerimizi bitirdik. Herkes bize sizin tesislerde bir sıkıntı var sanki dedi. Niye diye sorduğumuzda dediler ki siz düzenli depolaması, arıtması, ayrıştırması, olan bu tesisi KDV dahil toplam 10 milyon 100 bin Liraya bitirmişsin. Ardından bu Türkiye genelinde bir efsaneye dönüştü. Daha sonradan gördük ki bu bize boşuna sorulmamış. Bir ilimiz yüzde 20 daha büyük kapasiteli bir tesisi 110 milyon TL’ye bitirmiş, bir başka ilimiz bizimle aynı kapasitede tesisi 70 milyona bitirmiş, bir başka il 85 milyona bitirmiş. Başkanlarla otururken dedik ki, bizde bir eksiklik, bir imalat hatası mı var ama baktık ki iş öyle değil. Halkınız, milletiniz için çalışırsanız, yemezseniz ama yedirirseniz de 10 milyona bitiyor bu iş.” Dedi.

“ÇÖPÜN ARTIK SADECE ÇÖP OLMADIĞINI BİLİYORUZ”

Çöpün sadece çöp olmadığını aynı zamanda da değerli bir malzeme olduğunu belirten Gürkan “Tesisi bitirdikten sonra bir ikinci hedefimiz olan buranın işletilmesi ama ondan önemlisi de çöpün artık sadece çöp olmadığı, çok değerli bir malzeme olduğunu bildiğimiz için, bir işletme arayışına girdik. Tesisi kiralamak için bir ihale yaptık ve bertaraf bedelini 0 lira yaptık. Türkiye’deki bütün işletmeler, işleten firmaya kârdan pay alarak ücret veriyor. Biz ihaleyi cirodan yaptık. Biz firmanın bir sene topladığı paradan payımızı alırız. Sonra ihaleye katılan arkadaşımızla yüzde 10’dan anlaştık.” Dedi.

“İLKLERİN TESİSİ”

Edirne’ye yapılan tesisin Türkiye’de ilklerin tesisi olduğunu belirten Gürkan, “Yapmış olduğumuz bu tesis Türkiye’de bertaraf ücreti olmayan tek tesistir. Sadece Edirne Belediyesi buraya 250 ton çöp döküyor. Bertaraf ücreti bu günkü rakamlarla 30-50 lira arasında. Yani 30 liradan olsa, 30’la 250 tonu çarpın rakamın ne kadar devasa olduğunu göreceksiniz. Ve cirodan pay alan tek tesis de burası. Ben Atlas Firmasına Edirne’ye yapmış olduğunu bu tesis için bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye’de toplam 1397 belediye bulunmaktadır. Bu belediyelerin Edirne dahil 46 tanesi çöp sahasından elektrik üretmekte. Tesisimizde şu an itibariyle saatte bin 600 kilovat olmak üzere ayda 1 milyon 152 bin kilovat enerji üretmiş olacağız. Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Türkiye'de meskenlerin ayda elektrik tüketimi 100 kilovat civarında, yani bu tesiste her saatte, 16 bin evin bir aylık elektrik ihtiyacı üretilmiş olacak. Yine bu tesiste bir yılda 14 milyon 16 bin kilovat saat elektrik enerjisi üretilecek. Bu rakam ek yapıların tamamlanmasıyla birlikte 28 milyon kilovata çıkacak. Bu gurur, bu mutluluk hepimizin, bir kez daha tesislerimiz hayırlı olsun.” Dedi.

“BANA DEĞİL DE RECEP BAŞKANIMA KISMET OLDU”

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar da kendisinin de çöpten elektrik üretmeyi programına koymuş olduğunu belirterek,  “2014 yılında Sayın Başkan ile biz Belediye Başkanlığı yarışında bulunduk. İkimizde çöpten elektrik üretme konusunu programlarımıza koymuştuk. Ama bana değil de Recep Başkanıma kısmet oldu. İlk olarak bu konuda Yıldırım Halkına teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bu çöp olayından en çok Yıldırım Halkı etkileniyordu. Bütün Edirne bundan etkileniyordu. Ancak Yıldırım, Yeni İmaret, Saraçhane, Gazimihal çöplükten çok kötü etkileniyordu. Şimdi ise çöpleri çöp değil bir maden gibi işleyip elektrik üreteceğiz. Belki civar illerdeki çöpler de burada bertaraf edilir ve bütün şehrin elektriğini buradan elde edebiliriz. Asıl bundan sonra yapmamız gereken, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Belediye Başkanlığına gelecek olan arkadaşlarımızın bu tesisin önemini daha iyi anlayacaklarını düşünüyorum. ona göre modern, akıllı şehirler kurmaları gerekmektedir. Bu şehrin önemli yetiştirdiği insanlardan birinin Fatih Sultan Mehmet olarak belirtiriz. Fatih Sultan Mehmet Han, bu şehirde yer tüküren herkesin arkasından kireç döktürürmüş. Niye mikrop türemesin diye ve sağlıklı bir şehir olsun diye. Şimdi bizler de onların torunları olarak böyle bir eseri ortaya çıkarmışsak, Dilaverbey’den bugüne kadar gelen tüm Belediye Başkanlarımızın bunda da emeği vardır. O günlerden bugünlere kadar gelen tüm Belediye Başkanlarına, Belediye Meclis Üyelerine rahmete kavuşanlara rahmet hayatta olanlara sağlık diliyorum.” Dedi.

“İŞTE SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYECİLİĞİN FARKI”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise  “90’lı yılların sonuna doğru çöpü depolamak önemliydi. Depolayalım ki çöp dağları oluşmasın, o dağlarda metan gazı oluşmasın patlamalar olmasın. 2000’li yıllara girdiğimizde artık bu çöp sıkıntı veriyor ve keşifler yapıldı. Bizim Belediye Başkanımız Recep Gürkan bir adım daha ileri giderek çöpü satıyor ve şehrimize para kazandırıyor, değer katıyor. İşte sosyal demokrat belediyeciliğin de farkı. Bu tip tesisler açıldıkça onur ve gurur duyuyoruz. Keşke bu tip tesisler Türkiye’nin 1397 yerinde olsa açılışlarına gitsek ve katılsak. Enerji konusu çok önemli. Günümüzde Türkiye’nin enerjiye harcadığı para 23 Milyar Dolar’ı sadece petrole gidiyor. Fabrikalarımızı da Evlerimizi de bu şekilde ısıtsak, enerjiyi de bu şekilde alsak” dedi.

“GELECEĞİMİZE KARŞI SORUMLULUĞUMUZUN BİR ÖRNEĞİ”

Edirne Valisi Ekrem Canalp da “Hepimiz bir çevrenin içinde yaşıyoruz. Bu çevrenin içinde doğuyoruz, büyüyoruz ve ölüyoruz. Hepimiz içinde bulunduğumuz bu çevreden etkileniyoruz. Bu içinde bulunduğumuz çevreye karşı sorumluluklarımız var. Bu sorumluluklar bazen kendini değişik bir şekilde gösterir. Birçok sorunlar vardır bunları kendi kendimize çözebiliriz ancak çevre kirliliği küreseldir. Bu gün burada örneği olduğu gibi bu gün burada ki yapılan olay geleceğe yöneliktir. Çevre problemi olduğu zaman hepimizin çok büyük bir sorumluluğu vardır. Bugün burada açmış olduğumuz bu tesis ise geleceğimize karşı sorumluluğumuzun bir örneğidir. Katı atık denildiği zaman ortaya çıkan metan gazıdır, dünyada en çok konuşulan sorunlardan bir tanesi çevre sorunudur. Bu gün Avrupa da ki Amerika da ki ele aldıkları konulara bir bakın, çevre konuları her zaman zirve konularından birisidir. İnsanlığın bu konudaki ilgi ve alakaları büyüyor çünkü çevre sorunu sürekli artıyor. Çevre konularında metan gazı en tehlikeli olanlardan bir tanesidir. Buradaki tesis katı atıkların bertaraf için olan bir tesis değildir. Katı atıktan oluşan metan gazını enerji konusunda bertarafı demektir, her yönüyle çok büyük bir kazançtır, en önemlisi insanlık için olan bu tesis örnek bir tesistir. Bu açılışını yaptığımız tesisin içinde Edirne belediyesi var, ilçe belediyeleri var ancak aynı zamanda İl Özel İdare kanalıyla da 96 tane köyümüz var. Türkiye’de birliklerin çalışmadığını maalesef mali idareler genel müdürlüğünde ki tecrübemden de çok iyi biliyorum. Edirne’nin kurduğu bu birlik beraberce çok iyi bir şekilde işleyecektir.”dedi

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.