İNALCI;” SÜPÜRGECİLİK MESLEĞİ YOK OLMAMALI”

Talatpaşa Mahallesi Bostanpazarı’ndaki işyerinde kardeşi İbrahim İnalcı ile binlikte süpürgecilik mesleğini sürdüren Halil İnalcı,72 yaşında  ve bu mesleğe elli yılını verdiğini bu mesleği devam ettirenlerin en yaşlısı olduğunu belirtti.

İNALCI;” SÜPÜRGECİLİK MESLEĞİ YOK OLMAMALI”

Talatpaşa Mahallesi Bostanpazarı’ndaki işyerinde kardeşi İbrahim İnalcı ile binlikte süpürgecilik mesleğini sürdüren Halil İnalcı,72 yaşında  ve bu mesleğe elli yılını verdiğini bu mesleği devam ettirenlerin en yaşlısı olduğunu belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Kasım 2018 Salı 08:04
İNALCI;” SÜPÜRGECİLİK MESLEĞİ YOK OLMAMALI”

Talatpaşa Mahallesi Bostanpazarı’ndaki işyerinde kardeşi  İbrahim İnalcı ile binlikte süpürgecilik mesleğini sürdüren Halil İnalcı,72 yaşında  ve bu mesleğe elli yılını verdiğini,  bu mesleği devam ettirenlerin en yaşlısı olduğunu  belirtti

 İnalcı,süpürgecilik mesleği ile ilgili olarak şunları söyledi; “Süpürgecilik mesleği asırlardır süren özellikle Edirne’ ile bütünleşen bir meslek olarak bilinirdi.  Süpürge dendiğinde Edirne akla gelir Çiftçilerimiz bu tarlalarında  bu ürünü ekmeye gözen gösterirdi.   Edirne’de birbirinden güzel süpürgeler yapılırdı. Gelinler evlerini aynalı süpürge ile süpürürler ara bir de aynaya bakarlardı. O günler geride kaldı. Bölgemizde süpürge ekimi çok azaldı.” dedi

BU MESLEK İÇİN SANATKAR YETİŞMİYOR.

Son yıllarda bu mesleği sürdürmek için gençlerde merak olmadığını sanatkar yetişmediğinden yakınan İnalcı, “ bizler bu mesleğin son temsilcileriyiz. Korkarım bizlerden sonra süpürgecilik diye bir meslek kalmayacak. Ben elli yıldır süpürgecilik mesleği ile uğraşıyorum. Daha önceleri bu sokağın tamamına yakını süpürgeci esnafından oluşuyordu. Şimdi kala kala iki kişi kaldık. Bir kısım da Süpürge pazarında var . Hepimiz bu kadar. Biz işçiliğini yapıp toptan olarak İstanbul’a gönderiyoruz. Oradan ihtiyaç olan yerlere dağılıyor. İzim bir sıkıntımız daha var.  Bizi tarım ürünü diye otomatik olarak gelir vergisine sokuyorlar. Bizim aslında basit usul vergide olmamız gerekir. Biz el sanatı olarak biliniyoruz. Biz aynı zamanda bu işin tüccarıyız. O nedenle süpürgecilerin gerçek usulde vergi kapsamına alınması gerekir.Meslektaşlarımızın  bu sorunun giderilmesi gerekir. Bu nedenle arkadaşlarımızın çoğu işyerlerini kapatmak zorunda kaldı.” diye konuştu.

TOPLAM 11 ESNAF KALDIK

Bir zamanlar elliyi aşkın esnafın bu işten geçimini sağladığını belirten İnalcı; “Şimdi sayımız 11’e indi  son aylardaki ekonomik durum da bizleri zor durumda bıraktı. Burada süpürgeci esnafların yoğun olduğu caddede biz iki esnaf maldık. Çarşamba, Adapazarı süpürge ham maddesini bizlerden alıyor. Oralarda da süpürge imalatı yapılıyor. Şu anda Bulgaristan, Moldavya’dan dolar karşılığında ülkemize mal geliyor.  Dolar yükselince süpürgenin  kilosu 7,5 liraya çıktı. Yılbaşında bu fiyat belki daha da yükselecek. Ekonomik sıkıntılar bizi de olumsuz etkiliyor. Bizler tüm güçlüklere rağmen bu mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. Devletimiz de bu mesleğin devam etmesi için destek vermeli” şeklinde konuştu.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.