İRİŞ'TEN, MİLLİ PİYANGO'YA 'TRAJİKOMİK' DEĞERLENDİRMESİ

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, 2017 yılını değerlendirmek için gerçekleştirdiği basın toplantısında özellikle geçtiğimiz günlerde oldukça tartışılan Milli Piyango konusuna 'trajikomik' değerlendirmesi yaptı. İriş, “Topla parayı ver 2-3 kişiye. Kalanını cebe koy. Ne ürettin be kardeşim. Topladın parayı 3-5 yere dağıttın o paranın yarısını, yarısını cebine koydun. Trajikomik bir durum. Bunun neresi mantıklı, neresi vicdani. Yasal ama helal değil.” dedi.

İRİŞ'TEN, MİLLİ PİYANGO'YA 'TRAJİKOMİK' DEĞERLENDİRMESİ

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, 2017 yılını değerlendirmek için gerçekleştirdiği basın toplantısında özellikle geçtiğimiz günlerde oldukça tartışılan Milli Piyango konusuna 'trajikomik' değerlendirmesi yaptı. İriş, “Topla parayı ver 2-3 kişiye. Kalanını cebe koy. Ne ürettin be kardeşim. Topladın parayı 3-5 yere dağıttın o paranın yarısını, yarısını cebine koydun. Trajikomik bir durum. Bunun neresi mantıklı, neresi vicdani. Yasal ama helal değil.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Ocak 2018 Cuma 10:16
İRİŞ'TEN, MİLLİ PİYANGO'YA 'TRAJİKOMİK' DEĞERLENDİRMESİ


    Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, partisinin Edirne İl Binası'nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada 2017 yılını ekonomi, işsizlik ve adalet gibi konu başlıklarıyla değerlendiren İriş, iktidarın 15 yıldır ülkeyi yönettiğini ve artık mazeret üretme vaktinin geçtiğini söyledi. 
    “FAİZ YÜKÜ EKONOMİYİ HASTA EDİYOR”
    Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, 2017 yılını ekonomi, işsizlik, geçim sıkıntısı ve adalet gibi konu başlıklarıyla değerlendirerek,  “İktidarların en önemli görevi, insanların en temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini sağlamaktır. Bunun için de herkesin makul bir gelire sahip olması gerekir. Yani bu geliri elde edebilecek iş sahibi olmaları lazım. Bu işyerleri için de yatırımlar yapılması lazım. Yatırım yapılabilmesi için de sağlam, denk bütçe yapılması lazım. Şimdi ülkemizin bütçesine bakalım. 2018 yılı bütçesinde 697 milyar gelire karşılık 763 milyar gider vardır. Bütçe açığı 66 milyardır. 2017'de 57 milyar lira faiz ödendi.  2018 yılında ise devlet kasasından faize 72 milyar lira ödeme yapılacaktır. Yatırım ve istihdama para yok, ama faize var. 2017 yılı sonu itibarıyla toplam iç ve dış borç 600 milyar dolardır. Yani 2018 bütçesinin 3 katı borcumuz var. 600 milyar dolar demek 3 yıllık bütçe demek, yani bizim 3 yıllık borcumuz var. Çocuklarımız değil torunlarımız borçlu hale geldi artık. Bundan dolayı bizim iki yakamız bir araya gelmiyor. Bu faiz yükü ekonomiyi hasta ediyor. İşsizliğe çare olacak yatırımlar bundan dolayı bulunamıyor. Böylece işsizlik çığ gibi büyüyor.” dedi.
    “SON 5 YILDA 735 BİN ESNAF DÜKKAN KAPATTI”
    İriş, son 5 yılda 735 bin esnafın dükkan kapattığını söyleyerek, “Nerdeyse iğneden ipliğe her şey ithal ediliyor. Bu böyle olmaz ki. Son 5 yılda 735 bin esnaf dükkânını kapattı. 164 bin işveren fabrikasını kapatmak zorunda kaldı. Böyle olunca ihracatımız da olumsuz etkileniyor.  2017'nin ilk 11 ayında 143 milyar dolar ihracat yaparken, 210 milyar dolar ithalat yapmışız. Açık 67 milyar dolardır. İşsizliği önlemenin yolu istihdamı arttırıcı, ihracata destek olucu, üretim tesisleri yani fabrikalar kurmaktır. Hatta fabrika yapan fabrikalar yapmak gerekir.” ifadelerini kullandı. 
    “TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNER Mİ?”
    Çiftçilerin zarar etmemek için hayvanını sattığını belirten İriş, “Damızlık hayvan ithal ederken şimdi karkas et getirmeye başladık. Üretici 8 ay önce devletin ithal ettiği hayvanları 19 liradan aldı. Şimdi 14 liraya satınca hayvan başına 2-3 bin lira zarar eder hale düştü. Ödedikleri faiz de cabası. Dolayısıyla çiftçi zarar etmemek için hayvanını satıyor. Bu durum sürdürülebilir mi? Taşıma suyla değirmen döner mi? Zarar eden üretici hayvancılıktan vazgeçer. Et ile uğraşırken sonra sütle uğraşmaya başlarız. Hayvan bakılmayınca süt üretimi düşer. Üretim düşünce şimdi de süt fiyatları artmaya başladı. Geçen sene 15 liraya aldığımız peynir, şimdi 25 lira. Böyle giderse 2 sene sonra peynirin kilosu 50 lira olur. İşte böyle yönetiyorlar.”  ifadelerini kullandı. 
    “14 YILDA YÜZDE 5 ARTTI”
    Toplumdaki aile yapısının sarsıldığını söyleyen İriş, “En önemlisi aile yapımız sarsılıyor. Aile toplumun temel taşıdır. Güçlü toplumlar güçlü ailelerden oluşur. Ailenin itibarı sarsılırsa toplumun gücü azalır. Aile yapımızdaki sarsıntıları ifade eden en önemli kriter boşanma rakamlarıdır. 2004 yılında her 100 evliliğe karşılık 15 boşanma olurken, 2016 yılında her 100 evlenmeye karşılık 20 boşanma olmuştur. Bu tablo aile yapımız açısından iyi bir gösterge değildir. Bundan dolayı aile yapımızın güçlendirilmesi, eski sağlığına kavuşturulması gerekir.” şeklinde konuştu.  
    “HER YASAL OLAN, HELAL DEĞİLDİR”
    Yapılan bazı şeylerin yasalara uysa da vicdana sığmadığını ifade eden İriş,“İnsanlarımız haklarını alamadıklarını düşünmektedirler. Gücün, kuvvetin hatta menfaatin hak sebebi olduğu kanıksanmaya başlanmıştır. Güç ve menfaat hak sebebi olamaz. Yaptıklarınızı yasalara sığdırabilirsiniz. Ama vicdanlara sığmıyorsa doğru yolda değilsiniz.  Çünkü her yasal olan helal değildir ve olamaz. Bütün olumsuzluklar, dengesizlikler adalet duygusunu sarsar. Hâlbuki adalet mülkün temelidir. Temel sarsılırsa, mülk yani devlet sarsılır. Bu hasarın tamiri en başta iktidarın boynunun borcudur.” dedi.
    “TRAJİKOMİK BİR DURUM”
    Milli Piyango konusuna da değinen İriş, “Topla parayı ver 2-3 kişiye. Kalanını cebe koy. Ne ürettin be kardeşim. Topladın parayı 3-5 yere dağıttın o paranın yarısını, yarısını cebine koydun. Trajikomik bir durum. Garibanın kendi dünyası var işte, 'bir ev alırım' diye gidiyor. Alamıyor tabii ki. Sende onu kar ettim deyip kasaya koyuyorsun. Bunun neresi mantıklı, neresi vicdani. Yasal ama helal değil.” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.