KAHRAMAN YÜZBAŞININ HEYKELİ AÇILDI

Çanakkale Savaşında yaptığı kahramanlıklarla İngiliz askerlerini durduran Edirneli Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’nin heykeli Edirne Belediyesi tarafından kente kazandırıldı.

KAHRAMAN YÜZBAŞININ HEYKELİ AÇILDI

Çanakkale Savaşında yaptığı kahramanlıklarla İngiliz askerlerini durduran Edirneli Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’nin heykeli Edirne Belediyesi tarafından kente kazandırıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Nisan 2018 Perşembe 09:10
KAHRAMAN YÜZBAŞININ  HEYKELİ AÇILDI

250 kişilik bölüğüyle yardıma giderken 2 bin 500 kadar İngiliz askerinin çıkarma yaptığını fark eden ve Türk kuvvetlerini arkadan saracağını görüp, o an kralbet orada kendi insiyatifiyle hemen çatışmaya girip İngiliz askerlerini durduran Edirneli kahraman Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’nin heykeli Eski Cami’nin altındaki kadın emek pazarının olduğu yerde açıldı.

Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’nin şehit olduğu tarih olan 25 Nisan’da yapılan açılış törenine Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’nin torunu olan Hüsnü Uras ve eşi Esra Sennur Uras, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Valisi Günay Özdemir ve Garnizon komutanı Tuğgeneral Salim Afgün katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

Ardından açılış konuşmaları yapılırken Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’nin torunu Hüsnü Uras “ Bundan 103 yıl önce henüz 34 yaşında sevgili vatanımız için büyük bir kahramanlık örneği vererek Gelibolu yarım adasından İkiz Koyun’da şehit düşen Edirneli dedem Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’nin heykelinin açılış törenine katıldığınız için en içten teşekkürlerimi sunarım. Dedem hayatının son üç yılını Gelibolu Yarım Ada’sında ve burayı savunarak geçirmişti. İngilizlerin İkiz Koyu’na yaptığı çıkartmayı ilk fark eden ve 250 kişilik birliği ile 2 bin 500 kişilik düşman birliğini durduran 7’inci bölük komutanıdır Yusuf. Şehit olduğunda 34 yaşındaydı ve arkasında 27 yaşında eşi Zehra ile biri 3 yaşında diğeri 6 aylık olan iki çocuk bırakmıştı.” Dedi.

 “TOPRAK UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR”

“Toprakları toprak yapan üstündeki kandır, toprak uğruna ölen varsa vatandır” diyen Recep Gürkan “İşte bu toprakları bize vatan yapan başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, Osmangazi’den aşlayarak Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’ye ve bu gün Afrin’de vatanın bölünmez bütünlüğü için canını veren bütün aziz şehitleri minnetle yad ediyorum. Bir milleti geleceğe taşımanın en kesin ve şüphesiz en garantili tarafı geçmişteki kahramanlıklarınızdır, kültürünüzdür, sanatınızdır. Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’nin hemşerisi olmaktan, Mustafa Kemal Atatürk’ün evladı olmaktan hep gurur duyduk bundan sonra da gurur duymaya devam edeceğiz.” Dedi.

Edirne Valisi Günay Özdemir “Tarih boyunca Edirne medeniyetlerin beşiği olmuş, bütün mücadelelerin merkezi olmuş ve bu vatan için binlerce şehit vermiş. Özellikle Edirne tarihteki bütün değerlerine sahip çıkan ve bu değerleri günümüze taşıyan vefalı bir anlayışa sahip olan bir toplumdur. Bundan dolayı Edirne’de vali olmaktan mutluluk duyuyorum. Fatih Sultan Mehmet’e sahip çıkan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e sahip çıkan ve en sonda yine Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’ye sahip çıkan asil bir Edirne’nin asil evlatlarının hizmetkarı olmak benim için gurur verici.” Dedi

Açılış konuşmalarının ardından Edirne Müftülüğünden Nuri Böcekbakan şehitlerimiz için dua okudu ve ardından Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’nin heykelinin açılışı gerçekleşti. Daha sonra da Edirne Belediye tarafından halka pilav ikramı yapıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.