GAYTANCIOĞLU, BUĞDAYI MASAYA YATIRDI

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, basın toplantısına buğday, gübre, ve mazota gelen zamlarla birlikte üreticinin yaşadığı güçlükleri bir bir anlattı. Üreticinin girdi maliyetleri altında ezildiğini ileri sürdü. Gaytancıoğlu, “Çiftçi 1 kilo üre almak için 3 kilo buğday satması lazım. 1’e 3 onu da bulamıyor. Şimdi bunu görmüyorlar mı? Görsünler diye basit hale getirdik. Daha iyi anlaşılır hale getirdik” diyerek eline aldığı buğday ve gübreyle poz verdi.

GAYTANCIOĞLU, BUĞDAYI MASAYA YATIRDI

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, basın toplantısına buğday, gübre, ve mazota gelen zamlarla birlikte üreticinin yaşadığı güçlükleri bir bir anlattı. Üreticinin girdi maliyetleri altında ezildiğini ileri sürdü. Gaytancıoğlu, “Çiftçi 1 kilo üre almak için 3 kilo buğday satması lazım. 1’e 3 onu da bulamıyor. Şimdi bunu görmüyorlar mı? Görsünler diye basit hale getirdik. Daha iyi anlaşılır hale getirdik” diyerek eline aldığı buğday ve gübreyle poz verdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Ekim 2021 Salı 06:34
GAYTANCIOĞLU, BUĞDAYI MASAYA YATIRDI

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, dün basınla bir araya geldi. Düzenlediği basın toplantısında üreticinin yaşadığı zorlukları daha iyi anlatabilmek için masaya buğday, gübre ve mazotu alan Gaytancıoğlu, daha iyi anlaşılabilmesi için tek tek anlattı.

Gaytancıoğlu, konuşmasına ilk olarak geçtiğimiz hafta çıkan vergi usulü kanunu hakkında bilgi verdi. Bir takım değişikliklerin olduğunu hatırlatan Gaytancıoğlu, “İktidar sanki bir reform yapıyormuş gibi esnafların vergi hükümlülüklerini azalttık şeklinde söyledi ama bu götür usuldeki çalışan esnaflarımızın sadece gelir vergisindeki ödemek durumundaki matrahları yükseltildi. Çok fazla bir gelir artışı değil. Tarımsal desteklemelerden kesinti yapılmayacak. Buda iktidarın bilerek getirdiği bir şey değil. Urfa’da bir çiftçinin müracaat ederek kesinti yapamazsınız diyerek mahkemeye başvurması sonucu  davayı kazanması, Danıştay’ın da bunun uygulanması gerek diyerek bu uygulamayı kanun içerisine soktular. Dolayısıyla reform gelmedi” dedi.

İKTİDAR HALKIN ÇIKARLARINI GÖRMEMEKTEDİR

İktidarın halkın çıkarlarını hiç görmediğini ifade eden Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uzun zamandır söylüyoruz iktidar halktan koptu. Sarayda yaşayanlar halkın gerçek sıkıntılarını inanın bilmiyorlar. Peynir, domates, ekmeğin kaç para olduğunu bilmezler. Halkın içerisine giremiyorlar. Halkın içine girseler sadece üretenlerin, esnafın ne kadar zorlandığını görüp bütçeleri buna göre yaparlar.

TARIM ÇÖKÜŞ İÇİNDE

Türkiye’de tarım maalesef çöküş içinde. Üreticilerimiz her şeye rağmen üretmeye çalışıyor. Bir tane gübre fabrikası bırakmadılar. Bir tane var ismi de Gübretaş. Hisselerinin önemli kısmı tarım kredi kooperatiflerinde .devlete at tarım bakanlığına bağlı tarım kredi kooperatiflerinin iştirakinin gübre piyasasında hiç etkin olmadığını görüyoruz. Göstermelik bir gübre desteği. Geçen sene bin 800 lira olan üre gübre, şu anda 8 bin lira ve ürün yok. Fiyat askıda var 4 kata yakın artış var. Bu taban gübre dediğimiz 3.15, 20.20 bulamadık, insanlarda artık gübre yok. Eskiden depolarda gübre vardı. Şimdi yok. Ciddi anlamda para çünkü. Bugünlerde tarla temizlenecek, hazırlanacak, tohumla birlikte gübre kullanılacak. Gübrelerin tamamı ziraat odaları birliğinin verileri. Türkiye’e ortalama 70 kilo gübre kullanılıyor.”

GÜBRE VE BUĞDAYI GÖSTEREREK ANLATTI

Tarımda girdi maliyetlerini de anlatan Gaytancıoğlu , çiftçinin kazanması için tarımın desteklenmesi gerektiğini vurguladı.  Kalkınmanın temelinde tarım sektörünün olduğunu hatırlatan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İktidar şaftı kopmuş araba gibi gidiyor. Nereye gidiyoruz hiç belli değil . Her şeyi ithalatla çözmek isteyen bir iktidar söz konusu. Halkında, üreticisinden kopmuş bir iktidar var. Türkiye’deki tarım bakanlığı tarımsal bütçeyi bir kuruş arttırmadı. Çiftçilere çağrımdır 2007 yılından beri bize verilmeyen 211 milyar liralık desteği istiyoruz. Yasa çok açık. Çiftçiye verilecek destek yüzde 1 den az olamaz diyor. Gayri safi milli hasıladan az olamaz diyor. İktidar yıllardır bu destekleri vermedi. Vermeyince çiftçi hep borçlandı. Şu anda 200 milyar lira üzerinde çiftçinin borcu var. Çiftçinin her şeyi ipotekli ve çiftçi kartlarla tanıştı. Sonuç iyi günler beklemiyor. Çiftçi sigorta yaptıramıyor, girdiler yüksek cebinde para yok. Üreticilerimizin cebine para konmalı, borçların ertlenmesi ile de olmuyor. İktidar sigorta işinde de sınıfta kaldı. TARSİM’e güven yoktur. Biz iktidarımızda tüm tarımsal arazilerimizi sigortalayacağız.”

KAMP YERLERİNİ TÜGVA’YA İŞLETİYOR

Gaytancıoğlu, ayrıca Gökçetepe ve Danişment’de bulunan tabiat kamplarıyla ilgili de önemli iddialarda bulunarak, şunları söyledi:

“Bize göre sahiller halkındır, kiralanamaz. Gökçetepe ve danişment tabiat kampı ile ilgili kamp yerlerinden herkes yararlanamıyor listeler belli. TÜGVA kendisi kiralamıyor aslında işleticisi. TÜGVA değil belediyeler kiralıyor. Son dönemde kim milyoner olmak ister yarışmasını bile  parsellediğini çeşitli kamu kuruluşlarına personel gönderdiğini biliyoruz. Genel Başkanımız sürekli liyakat liyakat diyor. Kim işe girmeli kim sınavları kazanırsa biz anladık ki sınavları kazanmak çok zor. Sınavları ancak TÜGVA’nın listesinden olursan ancak kazanabilirsin. Bilgiler geldikçe açıklayacağız. Bölgemizde bu tip yapılanmalar var. Bunlar son derece yanlış. Oraya girişler kolay değil. Bakan geldiğinde olağanüstü önlem alınıyor.  Halkı da bazı konuşmalar eylemler söylemler rahatsız ediyor hatta zikirler olduğu söyleniyor. Bunlardan son derece rahatsızız.”

Yavuz Göktaş

Son Güncelleme: 19.10.2021 09:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.