KAHVECİNİN DURUMU ZOR

Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay, pandemi döneminde kahvecinin destek görmediğini dile getirerek, kahvehane işletenlerin toparlanması için 2 sürenin gerektiğini söyledi.

KAHVECİNİN DURUMU ZOR

Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay, pandemi döneminde kahvecinin destek görmediğini dile getirerek, kahvehane işletenlerin toparlanması için 2 sürenin gerektiğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Ağustos 2021 Salı 06:03
KAHVECİNİN DURUMU ZOR

Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay, kentteki kahveci esnafının pandemiyle birlikte zor günler geçirdiğini hatırlatarak, kahveci esnafının bu dönemde hiç desteklenmediğini sözlerine ekledi. Kahveci esnafının kısa sürede toplanamayacağını da dile getiren Gönay, kahveci esnafının toparlanması için 2 yıl süreye ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Şu anda çaya 2 TL fiyat tarifesi verdiklerini hatırlatan Gönay, bu fiyatı uygulayan kahve sayısını çok az olduğunu dile getirerek, “Bizim esnafımız çok büyük paralarla oynayan bir esnaf değil. 2 lira biz fiyat tarifesi verdik. Edirne’de 290 kıraathaneden 20 tane mekan bu fiyatı uygulayabiliyor. Diğerleri uygulayamıyor. Daha aşağı tutuyor. Kaderine razı gelmiş. Uygularsam müşteri kaybım olur diyerek tedirginlikten uygulayamıyor.  Bu sürece razı” dedi.

KAHVECİ BİR KAPANMAYI DAHA KALDIRAMAZ

Gönay, kahveci esnafının büyşük sıkıntılar içinde olduğun ifade ederek, esnafın bir kapanmayı daha kaldıramayacağını dile getirdi. Gönay, şunları söyledi:

“Bir kısıtlama daha olursa zaten sıkıntı büyük. Geçen ay bizde Edirne merkezde 23 kıraathane kapandı. Bu çok büyük bir oran. Artık yürütemeyeceğini anlayan esnaf daha fazla batmamak için kapatıyor. Yani yürüyemiyor esnafımız. Bu Covid’in daha yeni yeni sonuçlarını görüyoruz.

Herhangi bir kısıtlama esnafın kabusu olur. Esnaf bu süreci kaldırmasının imkanı yok. Nakdi yardım yapılmadığı sürece kapatma yapılmasını doğru bulmuyoruz. Nakdi yardım öyle 3-5 lira olacak gibi değil. O paralar artık esnafı kurtarmaz. Faizsiz kredi de esnafı kurtarmaz. Devlet 3 ay verir geri ödemesiz ama bu paranın da maliyeti var. Esnaf zaten belli sıkıntıları yaşadı.

Kirada olan esnafın durumu çok zor. Pandemi süresince Üniversiteye öğrencinin gelip gelmeyeceği de belli değil. Orada 20 bin lira dükkan kirası veren esnafımız var. Pandemi öncesi işler iyiydi.

Esnaf bizim en iyimser şartlarda 2 yıl sonra kendine gelir, para kazanır. Esnaf bu süreci geçiştirirken aslında öz varlıklarını sattı. Kimisi arabasını sattı, arsasını sattı. Motorsikletini sattı. Çünkü bi kurulu düzeni var onu devam ettirmek istiyor. Şu an turizm sezonu, bilhassa yeni yerleşim bölgesindeki esnafın durumu daha zor. Çünkü yüksek gelirli olan yerlerde oturanların genel de yazlıkları var. Tamamı neredeyse yazlıkta. Eylül ayında dönerler. Esnafında o süreyi bekleyecek pozisyonu olmadığı için mecbur kapatıyor. Allah esnafımızın, ülkemizin yardımcısı olsun. İnşallah bir daha bu dönemleri yaşamayacağız.”

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.