KAKAVA ATEŞİ COŞKUYLA YANDI

Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla gerçekleştirilen Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, dev Kakava ateşinin yakılmasıyla başladı. Kakava Şenliklerine katılmak için Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanlar rengarenk giysileriyle göbekler attılar. Gün boyunca eğlencenin hiç durmadığı şenlikler, Kakava ateşinin ardından artarak devam etti. Kakava Ateşi tüm insanlığa bereket, sağlık, kısmet, neşe şans; barış, huzur ve hoşgörü getirmesi için yakılıyor.

KAKAVA ATEŞİ COŞKUYLA YANDI

Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla gerçekleştirilen Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, dev Kakava ateşinin yakılmasıyla başladı. Kakava Şenliklerine katılmak için Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanlar rengarenk giysileriyle göbekler attılar. Gün boyunca eğlencenin hiç durmadığı şenlikler, Kakava ateşinin ardından artarak devam etti. Kakava Ateşi tüm insanlığa bereket, sağlık, kısmet, neşe şans; barış, huzur ve hoşgörü getirmesi için yakılıyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Mayıs 2022 Cuma 06:04
KAKAVA ATEŞİ COŞKUYLA YANDI



Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla gerçekleştirilen Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, dev Kakava ateşinin yakılmasıyla başladı. 
Şenlikler kapsamında protokol Kanuni Köprüsü’nde davullarla karşılandı. Protokol daha sonra Edirne Belediye Bandosu eşliğinde tören alanına kadar yürüdü. Sarayiçinde oluşturulan tören alanında Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla şenlikler başlamış oldu.
BOLLUK VE BEREKETE MERHABA DİYORUZ
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, burada yaptığı konuşmada bahara, barışa, bolluğa ve berekete merhaba demek ve tüm insanlığın huzuruna bir selam durmak için için 1400 yıllık geleneksel Kakava ateşini yakacaklarını söyledi. Türkiye’de Kakava Ateşi’nin sadece Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapmış, yiğitlerin diyarı, pehlivanların başkenti Edirne Sarayiçi’nde yandığını vurgulayan Gürkan, “Edirne Belediyesi olarak şehrimizde yaşayan tüm vatandaşlarımıza, 30 Mart 1432’de Edirne’de doğmuş, Edirne’li Fatih Sultan Mehmet’in ilkeleriyle, anlayışıyla hizmet ediyoruz. Biz bu hizmeti verirken hiç kimseye ırkın ne, dinin ne, namazını kıldın mı, oruç tutuyor musun diye sormuyoruz. Bu şehre hizmet ederken insanlarını memleketlerine, etnik kökenlerine, inançlarına, cinsiyetlerine bakmıyoruz. Biz herkese aç mısın, tok musun, bir derdin var mı diye bakıyoruz. Çünkü yaradılanı seviyoruz, Yaradan’dan ötürü. Edirne’miz bütün insanların, bütün inançların bir arada yaşadığı, harman olduğu bir şehir. Ve biz bundan onur ve gurur duyuyoruz.” dedi.
İKİ YIL ŞENLİKLERİ YAPAMADIK
Pandemi nedeniyle Kakava ve Hıdırellez Şenliği’nin 2 yıl yapılamadığını, kendisiyle birlikte Edirne Valisi ve Çeribaşı ile Kakava Ateşi’nin sembolik olarak yaktıklarını hatırlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bunun da içlerinde bir ukde olarak kaldığını söyledi. Kakava Ateşi’nin sonsuza kadar yanmaya devam edeceğini vurgulayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne’de yaşayan Roman kardeşlerimle beraber 1400 yıldır yakılan bu ateşi bugün hep birlikte sizinle bir kez daha yakacağız. Gelecek yıl bir daha, gelecek yıl bir daha ve sonsuza kadar, tıpkı Türkiye Cumhuriyeti’nin meşalesi gibi sonsuza kadar sürecek bu ateş” şeklinde konuştu.
İKİ YIL BOYUNCA KAKAVA ATEŞİNİ 3 KİŞİ YAKTIK
Edirne Valisi Ekrem Canalp’de konuşmasında, 2020 yılında ve 2021 yılında Kakava ateşini 3  kişi yaktıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Belediye başkanımızın içi buruttu. Çeri başımızın içi buruktu. Ve benim de içim buruktu. Ama şimdi üç yılın acısını da çıkartacak şekilde sizlerle beraberiz. 
Değerli misafirlerimiz Kakava demek ne demek? Kakava demek, havadaki enerjiyi, coşkuyu, heyecanı hissedebilmek demek. Kakava demek, toprağın ruhunu, toprağın coşkusunu basmış olduğumuz çimenlerin ruhunun bedenimizde, ruhumuzda hissedebilmek demek. Kakava demek insanlarla beraber olduğunuz zaman diğer insanların coşkusunu da ruhunuza nakşedebilmek demek. Bugün burada bulunan insanların çok ayrı bir sorumluluğu var. 2017 yılından beridir sadece Edirne demek değil. Sadece Trakya demek değil. Sadece Türkiye demek de değil. 
Çünkü 2017 yılından beridir Kakava demek Birleşmiş Milletler'in UNESCO'nun tesciliyle insanlığın somut olmayan kültürel mirası demek. Yani bütün insanlık demek Kakava demek. Sizler bugün bu meydanda toplanmak suretiyle ayrı bir sorumluluğu da yerine getirdiniz. Bu sorumluluğu ne yaptınız biliyor musunuz? İnsanlığın kültürel mirasına bir katkıda bulundunuz. İnşallah. Kırkpınar gibi önümüzdeki 10 yıllar boyunca da hepimiz bu coşkunun, bu heyecanın bir parçası olmaya devam edeceğiz. Ve Kırkpınar gibi insanlığa, gene kültürel bir mirası taşımaya devam edeceğiz. Bu kültürel mirası taşıdığınız için. Bu coşkuyu, bu ateşi hissettiğiniz için hepinize içtenlikle teşekkür ederim”
Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın açılış konuşmalarının ardından 2 yıldır pandemi nedeniyle sembolik olarak yakılan Kakava Ateşi, bu yıl binlerce kişinin katılımıyla yakıldı.
Edirne Belediye Bandosu’nun konserinin ardından Edirne Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin Roman Dans Gösterisi renkli görüntülere sahne oldu.  Göksel Zurna ve Ekibinin Show gösterisi büyük alkış aldı. Vatandaşlar gönüllerince dans etti. 
Kakava Şenlikleri kapsamında Edirne Belediyesi tarafından şenliklere katılanlara pilav ikramı yapıldı.
Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.