KAKAVA-HIDRELLEZ ULUSLARARASI BOYUTA TAŞINACAK!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, geçtiğimiz günlerde düzenlenen Kakava-Hıdrellez Şenlikleri hakkında yaptığı değerlendirmede, “Bu yıl 100 bine yakın kişi geldi. Kakava ve Hıdrellez'in hem tanınırlılığı hem de bilinirliği gittikçe artıyor. Önümüzdeki yıl Kakava ve Hıdrellez şenliklerini artık uluslararası boyuta taşınma zamanı geldi diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

KAKAVA-HIDRELLEZ ULUSLARARASI BOYUTA TAŞINACAK!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, geçtiğimiz günlerde düzenlenen Kakava-Hıdrellez Şenlikleri hakkında yaptığı değerlendirmede, “Bu yıl 100 bine yakın kişi geldi. Kakava ve Hıdrellez'in hem tanınırlılığı hem de bilinirliği gittikçe artıyor. Önümüzdeki yıl Kakava ve Hıdrellez şenliklerini artık uluslararası boyuta taşınma zamanı geldi diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Mayıs 2019 Perşembe 09:03
KAKAVA-HIDRELLEZ ULUSLARARASI BOYUTA TAŞINACAK!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, dün Belediye Toplantı Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen Kakava-Hıdrellez Şenliklerinin değerlendirildiği toplantıda; Başkan Gürkan turizmden, bisiklet yollarına; su faturalarından, otoparklara kadar çok sayıda soruyu da cevapladı.

“ŞENLİKLERE 100 BİNE YAKIN ZİYARETÇİ KATILDI”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen Kakava-Hıdrellez Şenlikleri hakkında yapmış olduğu değerlendirmede, “Festival geçen yıla göre daha kalabalıktı. Birçok istatistiğe baktık. Geçtiğimiz yıl kentimize Kakava ve Hıdrellez Festivali nedeniyle yaklaşık 80 bin ziyaretçi almıştık. Bu yıl bu rakamın 100 bine yakın bir sayı olduğunu söyleyebiliriz. Kakava ve Hıdrellez'in hem tanınırlılığı hem de bilinirliği gittikçe artıyor. Bununla ilgili önümüzdeki yılın çalışmalarına şimdiden başlıyoruz. Önümüzdeki yıl Kakava ve Hıdrellez Şenliklerinin artık uluslararası boyuta taşınma zamanı geldi diye düşünüyorum. Kakava-Hıdrellez Türk Dünyasının bir geleneği. Tabi bu sadece bizlere özgü değil, aynı zamanda bütün Balkan ülkelerine ait. Zaten UNESCO’ya da 8 ülke ile beraber girmişti. O yüzden ilk etapta önümüzdeki yıl Balkan ülkelerinde de duyurular yapacağız. Kakava-Hıdrellez’i, Balkan ülkelerinin de katılacağı bir uluslararası festival boyutuna taşıma çalışmalarına başlıyoruz. Sayın Valimizle de bu konuyu görüşeceğim. Tabi uluslararası boyuta taşıdığımızda, Balkan ülkelerinden de çok sayıda katılımcı gelecek. Bununla ilgili de daha farklı bir konsept de geliştireceğiz. Kakava-Hıdrellez Şenliklerinin iyi bir şekilde gittiğini söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

“2 YILDIR BU SORUNU ÇÖZMEK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Sarayiçi’nde alanın tahliyesi konusunda sıkıntı yaşandığını belirten Başkan Gürkan, “Kültür Bakanlığı’nın Eski Saray kazı alanını, ören yeri ilen etmesinden dolayı Fatih Köprüsü ulaşıma kapandı. Dolayısıyla Sarayiçi de bir ada olduğu için sadece Kanuni Köprüsü’nden ulaşımı sağlayabiliyoruz. Sarayiçi’ne giriş-çıkışı sadece Kanuni Köprüsü’nden sağlayabildiğimiz için, elbette onbinlerce insanın doldurduğu bir alanın tahliyesi hemen mümkün olmuyor. Özellikle bu yılki Kakava’yla ilgili bana gelen tek şikayet, köprünün o kadar kalabalığı aynı anda tahliye edememesi oldu. Tabi biz bu sorunu uzun zamandır biliyoruz. Çünkü Sarayiçi’ne girişler yüzyıllardır böyle. Bunu çözmek için 2 yıldır mücadele ediyoruz. Aslında kamuoyuyla pek paylaşmadığımız bir durumdu ama artık paylaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl Kırkpınar döneminde biz, yetkili makamlardan bir portatif köprü talebinde bulunmuştuk. Baştan ‘Tamam’ dendi ama Kırkpınar’a 1 hafta kala bazı teknik nedenlerden dolayı gerçekleşmedi bu durum. Bu yıl için de 3-4 ay öncesinden bu yana Fen İşleri Müdürlüğümüz ve İmar İşleri Müdürlüğümüz oraya bir çelik konsüksiyon yaya köprüsü yapılması için çalışmaları, planlamaları, projeleri bitirdiler. Sarayiçi Bölgemiz hem doğal hem de tarihi SİT alanı. Dolayısıyla burası, hem Tabiat Varlıkları Kurulu hem de Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun yetki alanına giriyor. Orada yapacağımız her şey için bu 2 kuruldan da projemize onay almak zorundayız. Bu bahsettiğimiz köprünün projeleri her 2 kurula da sunuldu ama seçimler vardı incelenemedi bir türlü. Şu aşamada 2 kurulumuzun da projeyle ilgili görüşlerini veya onaylarını bekliyoruz. Geçtiğimiz 5 Mayıs’ta Sayın Valimiz ve Garnizon Komutanımızla beraberdik o sıkışıklık anında. Onlarda şahit oldular. Kırkpınar döneminde özellikle bu köprüyü yetiştiremezsek, geçici bir çözüm için desteklerini istedim. Onlarda hassasiyet göstererek çalışmaya başladılar. İnşallah çözeceğiz. En azından Kırkpınar döneminde bu sıkıntıyı yaşamamak için. ” dedi.

“BİZİM BİLGİMİZ YOK”

Başkan Gürkan turizm, otopark, su faturaları gibi soruları cevapladıktan sonra Pazar günü gerçekleştirilecek ‘11’inci Uluslararası Bisiklet Şenliği ve Avrupa Günü’ etkinlikleri kapsamında yapılacak olan bisiklet yarışı öncesinde gündeme gelen bisiklet yolları eleştirileri hakkında sorulan soruya, “En çok bisikletin kullanıldığı yerlerden birisi, Çin. Çin’de bisiklet yolları aşağı yukarı bizimki gibi. Londra’da sadece bir çizgi ayırıyor asfaltla, bisiklet yolunu. Ayrı bisiklet yolları yapılabilen yerlerde yapıyoruz, yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Türkiye’de belediye otobüsü olmayan tek şehir Edirne, gibi bir efsane bu konuda. 51 tane şehirde belediye otobüsü yok. Bu bisiklet yolu olayı da biraz oraya doğru çevrilmeye çalışılıyor. Yani sanki Türkiye’de her şehirde bisiklet yolları var, bir tek Edirne’de yok gibi. Yapıyoruz, yapacağız ama bu bir süreç. Tabii ki Edirne’de çok etkinlik oluyor, çok etkinlik olmasını da destekliyoruz ama burada biraz plansızlık baş göstermeye başladı. Bu konuyu Sayın Valimizle ve diğer yetkililerle de görüşeceğim. Bir etkinlik başkalarına zarar veriyorsa, orada hedefinden şaşmış oluyor. Geçenlerde Bando Ciğer Festivali’nin son günü Sınırsız Dostluk Yarı Maratonu’nu yaptık. Orada saat 13.00’e kadar şehrin en efektif noktaları trafiğe kapalıydı. Pazar günkü gerçekleştirilecek etkinliği de ben basından öğrendim bugün. Bu şehrin her şeyinin sorulduğu kurumu olan belediyenin, bu etkinlikten bilgisi izni var mı? Benim bilgim yok. Bu konuyu mutlaka bir disipline bağlamamız gerekiyor. Yapılmasın demiyorum, kimse sözüm farklı mecralara çekmesin. Ama bir etkinlik düzenleniyorsa; bu şehrin trafiğinden de sorumlu olan, yollarından da sorumlu olan, ulaşımından da sorumlu olan belediye nerede?” şeklinde cevap verdi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.