KALKER OCAĞINA ‘DUR’ DENSİN

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği’nin önderliğinde toplanan çevreciler, Lalapaşa İlçesine bağlı Vaysal Köyünde planlanan Kalker ocağına itiraz dilekçelerini, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim ettiler.

KALKER OCAĞINA ‘DUR’ DENSİN

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği’nin önderliğinde toplanan çevreciler, Lalapaşa İlçesine bağlı Vaysal Köyünde planlanan Kalker ocağına itiraz dilekçelerini, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim ettiler.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Haziran 2021 Cuma 06:19
KALKER OCAĞINA ‘DUR’ DENSİN

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde toplanan çevreciler adına açıklamayı, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren yaptı. Eren, ilimizde son 7 yıldan beri 439 proje başvurusuyla şirketlerin res, taş ocağı, maden ocağı ve boya gibi kirletici sanayilerini Edirne ilçe ve köylerine kurmak üzere başvuru yaptığını gördüklerini dile getirerek, “Bugün gelinen noktada hesapsızca birinci sınıf tarım arazileri, orman arazileri ve köy meralarının taş çıkarmak üzere kazılıp patlatıldığına, şirketlerin nasıl işine gelirse işletildiğine tanık oluyoruz. Çalışmalarımızda köy meralarının, derelerinin nasıl kirletilip kurutulduğunu, tarım ve hayvancılığın zarar gördüğünü gözlerimizle gördük, köylülerin şikâyetlerine de defalarca tanık olduk” dedi.

Vaysal ve Hacıdanişment köylülerinin, 2007’de 250 bin ton üretimle açılan kalker ocağının köylerine ve tarım topraklarına yakın olmasının verdiği zararlardan bıktığını ifade eden Eren, “Şu anda ocağı işleten şirket, ocağın faaliyetini artırmak için başvuruyor. Patlatmalı ocakların doğada yaptığı tahribatlar zaten biliniyorken; insan yerleşimlerine, tarım alanlarının yanı başına bu tesisler kurulamaz, genişletilemez. Şirket, proje planında köyün su kaynaklarının bulunduğu ormanları alıp ağaçları kesme iznini de Edirne Orman İşletme Müdürlüğü’nden istemiş. Umuyoruz ki Edirne Orman İşletme Müdürlüğü buna izin vermeyecektir. Kamu yararı, kişisel yararların önünde olmalıdır” şeklinde konuştu.

KÖYLÜ BU İŞTEN BIKTI

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi önceki dönem başkanı Naif Özdoğan ise yaptığı açıklamada, taş ocağının geldiği günden bu yana bir çok sorun yaşadıklarını ifade ederek, “Taş ocağı geldiği günden bu yana hayvancılık yapanların hayvanlarında düşükler meydana gelmeye başladı. Bölgedeki Meşe Ormanları gün gittikçe azalıyor. Bölgemizde ünlü Meşe Balımızı artık alamaz olduk. Arıcılığımız bitti. Hatta o bölgedeki saman balyalarından yiyen hayvanlarımız ishal olmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda su sıkıntısı yaşamazken, ocak nedeniyle su sıkıntısı yaşamaya başladık. Bundan sonra mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, Karker ocağına itiraz için toplanan 100 civarındaki dilekçeyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne vereceklerini bildirdi. Gökerküçük, ocağın faaliyetini genişletmesine itiraz eden kurumsal kuruluşları ise şöyle sıraladı: “Kent Konseyi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, EDOSK, Eğitim Sen Edirne İl Başkanlığı, İyi Parti Edirne İl Başkanlığı, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanlığı, Lalapaşa Eğitim Kültür ve yardımlaşma Derneği, Vaysal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Süleyman Danişment Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve köy muhtarlığı, Hacı Danişment Köy Muhtarlığı itiraz etti.”

Basın açıklamasına Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ve çevreciler katıldı.

Basın açıklamasının ardından Çevreciler itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçeleri teslim etti.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.