KAVACIK HALKI YİNE KAZANDI

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık Köyü'nda halkın uzun süredir projeye karşı verdiği hukuk mücadelesi sürdürüyor. Kavacık halkının itirazı üzerine defalarca bilirkişi raporlarında ‘tarım arazisi” olduğu tescillenen bölge, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nden de yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

KAVACIK HALKI YİNE KAZANDI

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık Köyü'nda halkın uzun süredir projeye karşı verdiği hukuk mücadelesi sürdürüyor. Kavacık halkının itirazı üzerine defalarca bilirkişi raporlarında ‘tarım arazisi” olduğu tescillenen bölge, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nden de yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Kasım 2021 Salı 06:24
KAVACIK HALKI YİNE KAZANDI

Kavacık Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesinde itiraz eden köy paklı, bir kez daha kazandı. İstanbul İdare Mahkemesi’de yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Geçtiğimiz aylarda başlayan hukuk mücadelesinde Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık Köyü’ne yapılması planlanan Kavacık OSB projesi’nin alanı için bilirkişi üç kez “Karma OSB yapılamaz” demişti. Edirne İdare Mahkemesi de bilirkişi raporu doğrultusunda Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce  arazilerin “Çalılık” vasıflı taşınmazlar olarak nitelendirilmesinin ve  5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamı dışında tutulmasının hukuka açıkça aykırı olduğuna karar vermişti. Bunun üzerine kurum bir üst mahkemeye gideren İstanbul Bölge İdare Mahkemesine konuyu taşımıştı.  İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nden de köylüyü sevindiren bir karar geldi.

ORGANİZE SANAYİYE KARŞI DEĞİLİZ

Kavacık Köyü halkı dün Edirne Tabipler Odası lokalinde toplanarak bir basın açıklaması yaptı. Köylü adına ilk konuşan Ahmet Günay, “Köyümüzle ilgili başlatılan karma OSB’ye itirazlarımız olmuştu. Bunlardan biri de tarım arazisi olduğu gerekçesiyle, buranın bu iş e uygun olmadığıydı. Bunun al ilgili olarak Edirne Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Daha sonra ilgili idare tarafından bir üst mahkeme itiraz edildi. Yapılan itiraz sonucunda onların itirazları red edildi. Bizler kesinlikle Organize sanayiye karşı duruşumuz yoktur. Bizim köylümüz sanayiye yakın bir köydür. Sanayiyi destekleyen bir köyüz. Tarım toprağı olduğundan dolayı biz tarım toprağımıza sahip çıkmak istiyoruz. Mahkemenin verdiği karara teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

EDİRNE VALİLİĞİNİ MAHKEME KARARLARININ GEREĞİNİ YAPMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Sami Yaygaran ise, yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:

“Köyümüze bizlere rağmen ısrarla Karma OSB kurmak isteyenlere ikinci yargı kararı ile bir uyarı yapılmıştır.

Biz Kavacık köylülerini dikkate almayan, yok sayan zihniyet iki ayrı mahkeme kararı karşısında hala hukuksuzlukta ısrar edecekler mi?

200 dönümlük DSİ ormanını içeren kadim köy otlakiyemiz olan ve Karma OSB yönetimince Hazineden çok ucuza satın alanına iki adet Hazine arazimiz Kavacık köyüne geri verilmelidir.

Bilimsel raporlara, bilirkişilere inanmayanlar, bizlerin itirazlarına Çalılık burası deyip değersizleştirmek isteyenlere hem Edirne İdare Mahkemesi hem de İstanbul Bölge İdare Mahkemesi gereken hukuk dersini ayrıntılı vermiştir.

Halk olarak Uzunköprü Karma OSB yönetimini ve Edirne Valiliğini mahkeme kararlarının gereğini yapmaya çağırıyoruz. Köyde yaşamı lafta değil özde yaşatmaya ve savunmaya Kavacık köylüleri olarak devam edeceğiz.”

85 YAŞINDA HAK ARAYIŞINDA

85 yaşındaki Fehmi Yelken ise çocuklarının geleceğini korumak için Edirne’ye geldiğini hatırlatarak, “Bu OSB’nin kurulmasına razılığımız yoktur. Ben çocuklarımın geleceğini düşünerek geldim. Bu SB’nin olması halinde ilk önce göletimiz kapanır. Arazimiz kapanır, hayvanların otlağı gider” dedi.

Köylülerin açıklamasında Edirne kent Konseyi’nin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu da destek verdi.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.