KILIÇDAROĞLU, AYÇİÇEĞİ DESTEK HARİÇ 16 LİRA OLMALI

CHP’nin grup toplantısı ve bir dizi temaslarda bulunmak için Edirne’ye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, güne Ayçiçeği tarlasında başladı. Ayçiçeği fiyat beklentilerini buradan açıklayan Kılışdaroğlu, “Ayçiçeğinde makul olan, kilosunun 16 TL olması lazım, destek hariç. Eğer bu alım fiyatı deklare edilir ve çiftçiden bu ürün ton başına 16 bin liradan alınırsa çiftçi, bırakın kar etmeyi, en azından, evet önümüzdeki yıl ben bunu ekebilirim diyecektir” şeklinde konuştu.

KILIÇDAROĞLU, AYÇİÇEĞİ DESTEK HARİÇ 16 LİRA OLMALI

CHP’nin grup toplantısı ve bir dizi temaslarda bulunmak için Edirne’ye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, güne Ayçiçeği tarlasında başladı. Ayçiçeği fiyat beklentilerini buradan açıklayan Kılışdaroğlu, “Ayçiçeğinde makul olan, kilosunun 16 TL olması lazım, destek hariç. Eğer bu alım fiyatı deklare edilir ve çiftçiden bu ürün ton başına 16 bin liradan alınırsa çiftçi, bırakın kar etmeyi, en azından, evet önümüzdeki yıl ben bunu ekebilirim diyecektir” şeklinde konuştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Ağustos 2022 Çarşamba 06:00
KILIÇDAROĞLU, AYÇİÇEĞİ DESTEK HARİÇ 16 LİRA OLMALI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün güne Büyükdöllük Köyü kavşağındaki Ayçiçeği tarlasından başladı. Burada çiftçilerle buluşan Kılıçdaroğlu, Ayçiçeği taban fiyatı beklentisini de açıkladı.  Çiftçi için ürettikleri ürünün evlat gibi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Son 3-4 yıldır bazı mesleklerin ve ürünlerin önemi ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri çiftçiliktir. İkincisi de ayçiçeğidir. Ayçiçeği, iklim krizinden en çok etkilenen bir bitkidir. Tükettiğimiz ayçiçeğinin en fazla yüzde 65’ini üretiyoruz. Fakat son yıllarda mazot ve gübrenin pahalı olmasından, buğdayın masraflı olmasından dolayı Trakya’da insanlarımız biraz daha ayçiçeğine yöneldiler. Geçen sene nisan ayında ekim yaptığımız zaman mazot 6,25 liraydı. Bu sene 21 lira. Geçen sene 2 bin lira olan gübre, bu sene 9 bin liradan çiftçiye gitmiştir. Geçen sene 1200–1300 arasında olan tohum çeşitleri, bu sene 2300–2600 lira arasında değişmiştir. Geçen sene ayçiçeğini sattığımı zaman 750 kilo mazot alabiliyorduk. Bu sene de aynı şekilde, o oranda aldığımız zaman bizim için yeterlidir. Bu çiftçi bu sene buradan para kazanamazsa seneye az eker.

AYÇİÇEK TON BAŞINA 16 BİN TL OLMALI

Şimdi güzel bereketli bir tarlanın önündeyiz. Bir süre sonra ürünler derlenecek toparlanacak. Ton başına bir fiyat verilmesi lazım. Makul olan fiyatı 16 bin lira. Yani kilosu 16 lira olması lazım, destek hariç. Eğer bu alım fiyatı deklare edilir ve çiftçiden bu ürün ton başına 16 bin TL’den alınırsa; çiftçi en azından, bırakın kar etmeyi; ‘en azından evet önümüzdeki yıl ben bunu ekebilirim’ diyecektir. Ektiğim zaman sosyal devlet bana sahip çıkacaktır bunu söyleyecektir.

Bir şeyden emin olmanızı isterim çiftçi kardeşlerim. Bu ülkenin insanı, sizin ne kadar değerli bir iş yaptığınızı biliyor. İster doğuda ister batıda; güneyde, kuzeyde nerede olursak olalım bu ülkenin insanı çiftçinin ne kadar değerli bir hizmet verdiğini biliyor. Siz üretmediğiniz zaman hepimizin aç kalacağını da onlar biliyorlar. O nedenle size destek vermek, sizi desteklemek bizim en temel görevlerimizden bir tanesidir.

KILIÇDAROĞLU, BÜYÜKDÖLLÜK KÖYLÜLERİYLE KAHVALTI YAPTI

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ayçiçeği tarlasında Ayçiçeği fiyat beklentisini açıkladıktan sonra Büyükdöllük köyünde köylülerle kahvaltı yaptı. Köylülerin yakın ilgi gösterdiği Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada üreticinin çok sayıda derdinin olduğunu ve bunları da bildiklerini dile getirerek, bir çiftçinin ürettiğini sattıktan sonra alın terinin karşılığını aldığında mutlu olduğu dile getirdi.

Aslına bakıldığında üreticinin çok da büyük bir beklentisi olmadığı dile getiren Kılıçdaroğlu, köylülere şunları söyledi:

“Dünyada bütün ülkeler, tarıma olağanüstü destek verirler. Bizde de 2006 yılında bir Tarım Kanunu çıktı. Onun meşhur bir 21. maddesi var. Çiftçiye her yıl milli gelirin en az yüzde 1’i oranında destek verilir diyor. Bugüne kadar yüzde 1 oranında tam destek verilmedi. Son zamanlarda biraz daha kestiler. Kanuna göre bu sizin hakkınız, teslim edilmediğini biliyorum.

ÇİFTÇİYE KIRMIZI MAZOT

İnşallah, sizlerin oyları ile iktidar olduğumuzda, çiftçiye ‘kırmızı mazot’ vereceğiz. Mazotun ÖTV’si, KDV’si olmayacak. Yata veriyorsun ÖTV’siz, KDV’siz; çiftçiye veriyorsun mazotu ÖTV dahil, KDV dahil. Eğer destek verilecekse ÖTV’yi, KDV’yi kaldıracaksın, o mazotu başkası kullanmasın diye kırmızı yapacaksın, kırmızı mazot uygulayacaksın. Avrupa’da var zaten bu. Yani biz kendi ülkemizde, kendi çiftçimiz için bir şey daha düşünüyoruz.

O PARALARIN TAMAMINI MİLLETE VERECEĞİM

Benim sizlere bir sözüm var. Havadan para kazanlara ben imkân vermeyeceğim. Bunu size de medyanın karşısında iktidar sahiplerine de söylüyorum. Allah nasip eder, iktidar olursak Millet İttifakı olarak; havadan para kazandım, masaya oturayım, elimde viski kadehi, parayı yatırayım bankaya, dünyanın faizini elde edeyim, dolar garantisi verilmiş, faiz garantisi verilmiş, kâr garantisi verilmiş. Bir de sıfır, vergisiz. Ben bunlara izin vermem. Kimse kusura bakmasın. Alın teri mi döktün kardeşim? Yok. Otur oraya, keyfine bak. Paranı yatır. Oradan faiz geliri elde et. Üstelik dolar garantisi olsun. Üstelik elde ettiğin faizden ayrıca vergi ödeme. Peki çiftçinin günahı ne? Esnafın günahı ne? Sanayicinin günahı ne? Bunlar çalışıyorlar. Riski üstleniyorlar. Öbür adamın hiçbir riski yok. Dünyanın parasını kazanıyor. O paraların tamamını alacağım, bu millete vereceğim. Hiç endişeniz olmasın.”

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından köylülerle sohbet etti.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.