KINAMA CEZASINA TEPKİ!

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi'nde yapılan toplantıda ADD Başkanı Celil Özcan'a Milli Eğitim Müdürü tarafından verilen kınama cezasına tepki gösterildi. Toplantıya CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ile ADD üyeleri katıldı.

KINAMA CEZASINA TEPKİ!

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi'nde yapılan toplantıda ADD Başkanı Celil Özcan'a Milli Eğitim Müdürü tarafından verilen kınama cezasına tepki gösterildi. Toplantıya CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ile ADD üyeleri katıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Aralık 2017 Pazartesi 10:04
KINAMA CEZASINA TEPKİ!

    Edirne ADD şubesinde yapılan açıklamada ADD Başkanı'na verilen kınama cezası gündeme getirildi. İlk olarak söz alan ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, “Bugün basın açıklamasını ben yapmayacağım, farklı bir uygulama olacak. Her zaman bir konu, bir basın açıklaması olurdu. Bugün ise bir konu basın açıklaması olacak. Bugün açıklamayı derneğimiz adına başkan yardımcısı Fethi Kayhan yapacak. Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi adına basın açıklamasını yine yönetim kurulumuzda yazman olarak görev yapan Şengül Yıldız yapacak. Denetim Kurulu adına ise Denetim Kurulu Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz yapacak. Akşam Uğur Dündar güzel bir söz söyledi ve güzel şeylerin cezasız kalmayacağını belirtti. Biz de güzel şeyler yapmışsak görevimizi yapmış sayıyor ve ceza olarak düşünmüyoruz. Bu bizim için ödüldür konu hakkında açıklamayı arkadaşlarımız yapacak.” dedi.
KAYHAN: “SAVCILIKÇA KOVUŞTURMAYA GEREK YOK KARARI ALINDI”
    Daha sonra söz alan ADD Yönetim Kurulu Üyesi Kayhan, “Başkanımız Celil Özcan hakkında Edirne Milli Eğitim Müdürü'nün teklifi üzerine basında yer alan haberlerde hükümet aleyhine kamuoyu oluşturmayı amaçladığı ve siyasi içerikli beyanlarda bulunduğu gerekçesiyle idari soruşturma açtırdı. Konu ile ilgili yapılan araştırma sonucunda kendisine kınama cezası aldığı bildirilmiştir. Memurların sendikaya üye olması ve basın açıklama yapması demokratik bir haktır. Atatürkçü Düşence Derneği kamu yararına çalışan bir dernektir.  Bu hak anayasa tarafından sağlanmıştır. Derneğin koşullarını taşıyan herkes derneğe üye olabilir. Derneğimizin amacı Atatürk ilkelerini destek vermek ona karşı akımlarla yasal sınırlar içinde düşünce savaşı vermektir. Bu eylemin suç olup olmadığına yönelik ceza yargılamasına ilişik kesin hüküm disiplin yargılamasına da bağlamaktadır. Yargıtay'ın kararları da bu doğrultudadır. İlgili yasada bu tür açıklamalar nedeniyle disiplin soruşturması yapılamayacağı hükmü vardır. Örgütlenme özgürlüğü çağdaş demokrasi anlayışı ilkesinin temel unsurlarından biridir. İçinde yaşadığımız toplumun çıkarlarının korunması için ifade özgürlüğünün sağlanması demokratik yönetiminin teminatıdır. Bu nedenle ADD başkanı basına demeç verebilir. Bu açıklamalarda ilgili mevzuata aykırı bir durum olduğunda savcılık soruşturma açar. Bu konuda Edirne Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunmuş. Savcılık kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermiş. Bundan bir sonuç alınamayınca idari soruşturma açılmıştır. Kovuşturmayı gerek olmayan durumda disiplin cezası verilemez. Milli eğitim Bakanlığı'na böyle ceza verme yetkisi verilmemiştir. Atatürkçü Düşünce Derneği'nce yapılan basın açıklamalarının memur kimliği ile yapılmış gibi gösterilmesinin hukuki dayanağı yoktur.  Başkanımız Devlet memurunun Oslobet hizmet dışında itibar ve güven duygusunu sarsacak bir davranışta bulunmamış, laik demokratik hukuk devletine uygun görev yapmış ve memura güveni artırmıştır. Hukuksuzluğun yaygınlaştığı bir dönemde bizi hiç kimse Atatürk devrimlerini savunmaktan alıkoyamaz. ADD'yi hiçbir ceza susturamaz. Biz bu gücü ADD mensuplarından alıyoruz.” dedi. 
YILDIZ: “MİLLİ EĞİTİM ANCAK MEMURİYETLE İLGİLİ CEZA VEREBİLİR”
    Ardından Genel Merkez adına söz alan Şengün Yıldız, “ ADD Genel Merkezi de bize destek veriyor. ADD Edirne Şube Başkanı'nın basın açıklamaları nedeniyle doğrudan hükümet ve onun icraatlarına yönelik açıklama yapan bu konuda kamuoyunda algı oluşturmaya yönelik açıklama yaptığı gerekçesiyle cezalandırılmış bulunmaktadır. Başkan açılamalarıyla dernek sözcülüğünü yapmaktadır. Anayasa gereği herkes önceden izin almadan dernek kurma ve üye olabilme hakkına sahiptir. Bu konuda Milli eğitim Bakanlığı memurları için kısıtlama yoktur. Bu kurum mensuplarının derneğe üye ve yönetici olmaları yasal ve hukukidir. Milli eğitim mensuplarının cezaları ancak memuriyet görevi ile ilgili olması gerekir. Bunlar da yasalarla belirlenmiştir. Başkanımıza verilen cezanın yasanın ilgili hükmüyle ilgisi yoktur. 125. Maddeye göre ceza verildi. Bu maddeye göre ceza verilmesinde hukuki bir dayanak yoktur.  Bu yönde savcılıkça alınan kararda da kovuşturmaya yer olmadığı belirtilmiştir.”  dedi.
    YILMAZ: “MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ DERNEKLERİ DENETLEYEMEZ”    
    Daha sonra söz alan Denetim Kurulu Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz, bunların ADD ilkeleri doğrultusunda olduğunu belirterek, “Tüm bu haberler konusunda Cumhuriyet Başsavcılığı kovuşturmaya gerek yoktur kararı vermiş. Milli Eğitim Müdürü kendisini hukukun üstünde görerek karar vermiş.  Hükümet aleyhinde suç işlendiği söyleniyor. Dernek ve sendikalar toplumun baskı unsurlarıdır. Gerektiğinde kararlara karşı çıkarlar yasalar çerçevesinde dernekler hükümet aleyhindeki kararlara çıkmak görevleri arasındadır. Hükümetler kutsal ve tabu değildir gerektiğinde eleştirilir. Hükümet dahi kendi icraatını eleştiriyor. Biz Celil Özcan'a ADD üyesi olduğu için oy verdik, devlet memuru olduğu için değil. Ben oy verdim ve bunları yapacaksın dedim. Yapılan açıklamalarda suç unsunu yok bunu savcılık da onaylıyor. Milli Eğitim Müdürü'ne ne oluyor? Milli Eğitim Müdürlüğü'nün dernekleri denetleme hakkı yoktur.” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.