Kırkpınar Sesiz Sedasız Başladı

657. Tarihi Kırkpınar Güreşleri Edirne Belediye Başkanlığı’nın önünde toplanan kortej ile başladı. Belediye Başkanlığı’nın önünde toplanan Kortej Atatürk Anıtı’na hareket ederken, Edirne Belediye Bandosu Çorlu’da yaşanan tren kazası dolayısıyla tek bir ezgi çalmadı. 25 Kasım Stadyum’unda yapılması planlanan halk oyunları gösterisi de iptal edildi. 

Kırkpınar Sesiz Sedasız Başladı

657. Tarihi Kırkpınar Güreşleri Edirne Belediye Başkanlığı’nın önünde toplanan kortej ile başladı. Belediye Başkanlığı’nın önünde toplanan Kortej Atatürk Anıtı’na hareket ederken, Edirne Belediye Bandosu Çorlu’da yaşanan tren kazası dolayısıyla tek bir ezgi çalmadı. 25 Kasım Stadyum’unda yapılması planlanan halk oyunları gösterisi de iptal edildi. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Temmuz 2018 Salı 09:55
Kırkpınar Sesiz Sedasız Başladı

657. Tarihi Kırkpınar Güreşleri Edirne Belediye Başkanlığı’nın önünde toplanan kortej ile başladı. Belediye Başkanlığı’nın önünde toplanan Kortej Atatürk Anıtı’na hareket ederken, Edirne Belediye Bandosu Çorlu’da yaşanan tren kazası dolayısıyla tek bir ezgi çalmadı.  Belediye Bandosu Kırkpınar geleneğini devam ettirmek için tokmağını davula sadece bir kez vurdu. Kortejin Atatürk Anıtı’na ulaşmasıyla birlikte Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve 657. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim anıta çelenk sunumunu gerçekleştirdi. Ardından Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Kırkpınar Marşı söylendi.

Çelenk sunumunun ardından açılış konuşmasını yapan Ağa Selim, “Vahim kazada ölmüşlere rahmet ailelere sabırlar diliyorum. 657’nci Kırkpınar hayırlı olsun. Kırkpınar hamisi olarak Kırkpınar olduğu müddetçe her zaman müdahale edeceğim. Her zaman ağalığa hazırım.” Diye Konuştu.

“ATA SPORUNUN DÜNYADAKİ EN BÜYÜK ORGANİZASYONUNA HOŞGELDİNİZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da “Türkün sadece güce değil, bilgiye, beceriye, yeteneğe, imana, duaya dayalı yegane ata sporu olan ve ata sporunun dünyadaki en büyük organizasyonuna 657 yıldır savaşta barışta iyi günde kötü günde kolayda zorda hiç ara vermeden gerçekleştirdiğimiz 657’nci Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin açılış törenine hoş geldiniz. Dün gece hemen yanı başımızda Çorlu’da meydana gelen elim ve vahim tren kazasında yaşamını yitiren 24 yurttaşımıza rahmet, milletimize sabırlar temenni ediyorum. Yaralanmış olan çok sayıda vatandaşımıza acil şifalar diliyorum. Kırkpınar, ecdadımız tarafından da her yıl her şeye rağmen mutlak suretle gerçekleştirilmiştir. Geçen yıllarda FETÖ darbe girişiminin ardından Kırkpınar güreşlerini gerçekleştirdik. Bu yılda dün akşamki, kazadan sonra Kırkpınar geleneksel ritüelimiz olan davul zurnayı çaldırmadık. Kortej yürüyüşümüzde de bando tek ezgi dahi çalmadı. Bu akşam Saraçlar Caddesindeki konseri Perşembe akşamına erteledik. Bu bizim kaybettiğimiz tüm yurttaşlarımıza duyduğumuz saygıdır ama o tokmağın davula bir kere vurması da 657 yıllık geleneğimizi sonsuza kadar yaşatacağımızın bir güvencesidir. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Ben tekrar Türkün en güzel ata sporuna gönül vermiş tüm pehlivanlarımızı, cazgırımızı ve ağamızı gönülden kutluyorum. Onlar olmasa Kırkpınar’ın var olması mümkün değil. Dünya var oldukça Türk Milleti ebediyen var olacaktır. Türk milleti gelenekleriyle, görenekleriyle, sevinçleriyle, hüzünleriyle, kahkahalarıyla hep beraber şanlı yiğit millettir. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kılacak millettir. Bu vesileyle bu gün burukta olsa başlattığımız 657. Kırkpınar’ımız bütün milletimize hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.

Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu da “Dün akşam meydana gelen tren kazasında ölen vatandaşlarımız için Allah'tan rahmet, ailelere baş sağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Güreşler insanlık tarihi kadar eski. Bugün 657.yılını idrak ettiğimiz yağlı güreşler diğer dünyada yapılan güreşlerden çok farklıdır. Kırkpınar objesiyle, ritueliyle, tarihi kimliği, sportif kimliği ile apayrı bir kültürel değer olarak görmekteyiz. Tüm müsabakaya katılan pehlivanlarımıza başarılar diliyorum.” Diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından 25 Kasım Stadyumu’nda yapılması planlanan halk oyunları gösterilerinin tren kazası dolayısıyla iptal edilmesiyle etkinlikler son buldu. Saraçlar Caddesinde yapılması planlanan konserde Perşembe gününe ertelendi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.