KIRKPINAR’A DA, ÇÖPLÜĞE DE DESTEK YOK

         Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Tanıtımı ve Katı Atık Tesisleri için fonlardan destek verilmemesine tepki gösterdi. Gürkan aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Katı Atık Tesisi için verileceği söylenen desteğin de henüz gelmediğini belirtti.

                KIRKPINAR’A DA, ÇÖPLÜĞE DE DESTEK YOK

         Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Tanıtımı ve Katı Atık Tesisleri için fonlardan destek verilmemesine tepki gösterdi. Gürkan aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Katı Atık Tesisi için verileceği söylenen desteğin de henüz gelmediğini belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Eylül 2017 Cuma 12:57
                KIRKPINAR’A DA, ÇÖPLÜĞE DE DESTEK YOK

               

                Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Tanıtımı ve Katı Atık Tesisleri için fonlardan destek verilmemesine tepki gösterdi. Gürkan aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Katı Atık Tesisi için verileceği söylenen desteğin de henüz gelmediğini belirtti.


                Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan düzenlediği basın toplantısında Kırkpınar Er Meydanı’nın yenileme süreci, Kırkpınar Ağalığı ihale ücreti ve Kırkpınar Tanıtımı ile ilgili önemli açıklamalarda yaptı. Kırkpınar Er Meydanı yenileme sürecinin 2018’e yetişmeyebileceğini ancak modern bir Er Meydanı için halkın bunu hoş görebileceğini söyledi. Ayrıca Başkan Gürkan, Kırkpınar Tanıtımı için bu yıl Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan destek verilmemesi ve Katı Atık Tesisleri için de hibe talep ettiklerini ancak düşük bir ücret verileceğini söyledi. Bu ücretin de henüz gelmediğini belirten Başkan Gürkan; “Hani CHP'li olduğumuz için verilmiyor mu acaba diyeceğim ama yakıştıramıyorum.” dedi.
                “2018’E YETİŞMEYEBİLİR AMA HERKESİN HOŞ GÖRECEĞİNE EMİNİM”
                Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Er Meydanı’nın 2018’e yetişmeme ihtimali olduğunu fakat modern bir Er Meydanı için bir yıl herkesin hoş görebileceğini söyleyerek; “Kırkpınar’ın yıkımıyla ilgili tarih veremiyorum. Daha o süreç bitmedi, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı tarafından yatırım programına alındı. Proje bir uygulama projesi. Uygulama projesi henüz bitmedi. Uygulama projesi bitip bize gelecek. Hem Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu hem de Tabiat Varlıkları Kurulu’ndan onaylatacağız o projeyi. Onaylardan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı yapım ihalesini yapacak. 656 yıldır bekliyoruz, 1 yıl daha bekleriz. 2018’e yetişmeyebilir, yetişebilir de. Ben bunu çok dert etmiyorum. En kötü senaryoda 2018’e 3 ay kala yıktık stadı. Yetişmesi mümkün değil, yine orada portatif tribünlerle geçiririz. Önemli olan teknik donanımı tam, ihtiyaca cevap veren, modern ama gelenekselliği de yansıtan yeni bir Kırkpınar Er Meydanı’nın yapılması. Bizim mevcut Er Meydanımız 1951’de yapılmaya başlanıyor, uzun bir dönem portatif tribünlerle yapılıyor. 1 yıl bunu anlatırız herkese. Bugün Türkiye’de yapılan 150’ye yakın güreşin belki de 120 tanesi bu şekilde yapılıyor. Bunu da herkesin hoş göreceğinden eminim.” şeklinde konuştu.
                “ÜCRET YATMIŞTIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”
                Sorulan bir soru üzerine Kırkpınar Ağalığı ihale bedeliyle ilgili açıklama yapan Başkan Gürkan; “Bizim ağa ile ilgili şartnamemiz belli. Orada ihaleyi alan kişi 4 Ağustos, 4 Eylül ve 4 Ekim’de 3 eşit taksitle ücreti öder, diyor. Arkadaşlarım takip ediyorlar. Son tarih 4 Ekim. 4 Ekim akşamı 1 milyon 522 bin liralık ihale bedelinin tamamının yatmış olması gerekiyor. Yatmazsa, biz belediye olarak gerekli işlemleri yaparız. Yani tüm ihalelerde bunu yapıyoruz. Yatarsa da ağamız devam eder. 4 Eylül’de yatması gereken ücret yattı mı bilmiyorum, bakmadım. Muhtemelen yatmıştır diye düşünüyorum. Dediğim gibi Asyabahis şartname ortada. Şartnamenin kabulü söz konusu, imzalar var. Dolayısıyla biz şu anda olumsuzluktan başlayarak söyleyeyim. 4 Ekim akşamı yatırmadığını varsayalım. Bu sadece gecikme bedelinin uygulanmasını sağlar, ihalenin iptalini sağlamaz. 4 Ekim akşamı itibariyle ağalık bedelinin tamamı yatmamışsa biz gerekli ihtarı çekeriz, belli bir süre veririz. Yine yatmazsa yapacağımız bellidir, ihaleyi iptal ederiz.” dedi.
                “CHP’Lİ OLDUĞUMUZ İÇİN Mİ VERİLMİYOR DİYECEĞİM AMA YAKIŞTIRAMIYORUM”

                Başkan Gürkan, bu yıl Başbakanlık Tanıtma Fonu’na her yıl olduğu gibi Kırkpınar’ı tanıtmak için destek talebinde bulunduklarını söyledi. Kırkpınar’ın ardından gelen bir yazıyla dosyanın gündemden çıkarıldığını belirten Başkan Gürkan, Kırkpınar’la kıyas bile edilemeyecek küçüklükte güreşlere Spor Toto tarafından 2 Milyon lira fon çıkarıldığını bunun da akıllara Edirne Belediyesi’nin CHP’li olduğu için mi verilmediğini getirdiğini söyleyerek; “Her yıl Şubat ayında Başbakanlık Tanıtma Fonu’na Kırkpınar’ın tanıtımına destek talebinde bulunuyoruz. Yaklaşık 1 milyon 200- 1 milyon 500 binlik bir dosya gönderiyoruz. Bize destek olun diye. Çünkü Kırkpınar Türkiye’de UNESCO Dünya Listesi’nde olan tek yağlı güreş. 2014 yılında 100 bin Lira göndermişlerdi ben de iade edeceğim demiştim. O zaman Sayın Mehmet Müezzinoğlu devreye girmişti ve 400 bin liraya çıkmıştı rakam. Sonra 2015'te yine aynı işlemi yaptık 300 bin Lira geldi. 2016'da yine aynısını yaptık gene 300 bin lira geldi. Bu yıl yine Şubat ayında yaklaşık 1,5 Milyon TL'lik bir dosya gönderdik. Kırkpınar olana kadar hiçbir haber gelmedi. Kırkpınar'dan yaklaşık 1 ay sonra bir yazı geldi. 14 Ağustos 2017 tarihli bir yazı. Tanıtma Fonu'nun 31 Temmuz 2017 tarihli toplandığı, ancak bizim Kırkpınar Proje dosyamızın kabul edilmeyerek gündemden çıkarıldığı, yazıyor. Yani bunu siyasete mâl etmek istemiyorum ama şunu da biliyorum ki bizden çok küçük, kıyas bile olunmayacak bazı güreşlere sadece Spor Toto'dan 2 Milyon TL fon verildiğini biliyoruz. Hani CHP'li olduğumuz için verilmiyor mu acaba diyeceğim ama yakıştıramıyorum. Bu fonun başındaki arkadaşların böyle bir politik davranış göstereceğini düşünmek istemiyorum. Ama tabi yeri gelmişken şunu da söyleyeyim. Kanun diyor ki: Atıklarla ilgili birliklerde yaptığınız tesislerin yapım bedelinin yüzde 45’ine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibe verebilir. Biz bunu talep ettik. 3 milyon 800 bin lira gibi bir rakam. Bize ilk etapta 1 milyon verileceği sonra bakılacağı söylendi. Hala o 1 milyonu da bekliyoruz. Katı Atık Tesislerine de daha bir kuruş hibe almadık.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.