Kış lastiği uygulaması başladı

1 Aralık'ta başlayıp Nisan ayının birine kadar devam edecek ticari araçlarda kar lastiği bulundurma uygulaması bugün başladı.

Kış lastiği uygulaması başladı

1 Aralık'ta başlayıp Nisan ayının birine kadar devam edecek ticari araçlarda kar lastiği bulundurma uygulaması bugün başladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
01 Aralık 2017 Cuma 10:20
Kış lastiği uygulaması başladı

    Her yıl 1 Aralık tarihinde başlayıp bir sonraki yılın nisan ayının birine  kadar devam eden ticari araçlarda kar lastiği takma zorunluluğu uygulaması bugün başladı. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erbey Kılıç, ticari araçlarda kar lastiği uygulamasının yasal hale geldiğini belirterek; “ Nasıl ki araçlarımız için zorunlu olan işlemleri zamanında yaptırma zorunluluğumuz varsa, bir aralıkta başlayıp bir nisanda son bulacak zaman içinde ticari araçlarımıza kar lastiği  taktırmak zorundayız. Ticari araçlarımıza kar lastiği takma günü 1 Aralıkta başladı. Buradan esnaf arkadaşlarımıza duyurmak istedim. kar lastiklerini takmayan arkadaşlarımız bir ceza ile karşılaşmamaları için  kar lastiklerini taktırırlar. Lastik  takmamamın cezası yüksek. Tahminen 562 lira. Bu ceza bu yılın sonuna kadar geçerli. Yeni yıla girildiğinde yasal enflasyon artışı uygulanacak böylece cezalar artmış olacak. Arkadaşlarımız bu cezayı almamaları için ticari araç sürücülerimizden kar lastiklerini takmalarını istiyoruz. Birçok esnafımız bu uygulamaya alıştı ve zaman gelmeden lastiklerini taktırdı,” dedi
“HUSUSi ARAÇLAR DA KAR LASTİĞİ TAKMALI”
 Ticari araçlara kar lastiği takma zorunluluğu gibi hususi araçlara da bu zorunluluğun getirilmesinin mal ve can güvenliği açısından yararlı olacağına inandığını belirten Kılıç, “ Bilindiği gibi seyahat ederken en sevdiğimiz kişiler yanımızda eşimiz dostumuzlar birlikte yolculuk ediyoruz. kış günlerinde kar nedeniyle bir yerde kaldığımızda birilerinden yardım talebinde bulunacağımıza, kar tipi lastik takarak yolumuza güvenli şekilde devam ederiz.  Kar tipi lastiği almayan araçlar karlı havalarda yolda kaldığı zaman trafiğin tıkanmasına neden oluyor. Kar lastikleri değer lastikler gibi değil, belli bir derece soğuk olduğunda lastikler yumuşuyormuş. Yumamadığı zaman kar ve buza daha çok tutunuyor. Onun için sürücülerimizin kar lastiği takmalarının mal ve can güvenliği açısından çok faydası var. Kar lastiği Tempobet bulunmayan araçların karlı havalarda il dışına çıkmaları halinde trafik ekiplerince il dışına çıkışları engellenebilir. Sürücülerimiz bunu da dikkate almaları gerekir.  Bu uygulamayı biz tüm arkadaşlarımıza ilettik bizde kayıtlı olan arkadaşlarımızın telefonlarına mesaj attık” 
ŞEHİR İÇİNDE YOL ALIRKEN DİKKAT.!
Araç sürücülerinin yağışlı havalarda şehir içinde seyrederken trafik levha ve ışıklarına  çok önem verilmesi gerektiğini belirterek; “ Arkadaşlarımız bu kurallara azami dikkat gösteriyor fakat  bu aylarda çok daha dikkatli olmak gerekir. Sürücü arkadaşlarımız okul önlerinde her an bir çocuğun yıla çıkabileceğini dikkatten uzak tutulmamalı ve yaya geçitlerinde her zaman yayaların geçişine öncelik tanınmalı.” dedi
    HURDA ARACI OLANLAR VERGİ İNDİRİMİNDEN YARARLANACAK  
    Yeni çıkan 7020 sayılı yasa konusuna değinen Kılıç, “ bu yasa maliye bakanlığınca çıkarıldı. Bakanlık, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun uygulamasında şöyle deniliyor “tatbik edilmiş hacizler dışında üçüncü şahıslar tarafından konulan, muhafaza, rehin ve benzer şerhler kaldırılmadıkça hurda aracı olanlar  ilgili madde hükmünden yararlanamıyor” . Burada şu ifade ediliyor. 25 yaşını dolduran araçlar için deniliyor ki, bu araçlarla ilgili başkaları tarafından bir haciz işlemi varsa, bu araç sahiplerinin haczini kaldırmaları lazım, Ancak bu kalktıktan sonra hurda araçların Maliye Bakanlığı ile ilgili vergi cezası, motorlu taşıt vergisi ve yolda SGS veya OGS, cezalarının üçte ikisi düşülüyor. Bu yasa 2018 yılının sonuna kadar geçenli olacak. Biz buradan eski aracı olan arkadaşlarımızı uyarmak ve Maliyenin bu  vergi indirim  imkanlarından  yararlanmalarını  istiyoruz. Bu arada hurda araç ruhsatını kaybetmiş arkadaşlarımız trafik şubesine başvuruda bulunup araç bilgisini alıp E-1 formunu doldurmaları gerekiyor. Bu belgeyle birlikte maliyeye başvurup vergi indiriminden yararlanacaklar” dedi.   
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.