“KOMİSYONDA OLMAMAMIZ ÜZÜCÜ”

Tarihi Meriç ve Tunca Köprülerinin yüzeyinde oluşan hasarlar nedeniyle tadilat için trafiğe kapatılması gündemde. Tadilatla ilgili kurulan komisyonda Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin bulunmadığını belirten EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, “Komisyon çalışmalarında esnaf odaları birliğini bu komisyonlara dahil etmemişler. Esnafı en çok ilgilendiren bir komisyonda EDESOB’un yer almaması üzücü.” dedi.

“KOMİSYONDA OLMAMAMIZ ÜZÜCÜ”

Tarihi Meriç ve Tunca Köprülerinin yüzeyinde oluşan hasarlar nedeniyle tadilat için trafiğe kapatılması gündemde. Tadilatla ilgili kurulan komisyonda Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin bulunmadığını belirten EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, “Komisyon çalışmalarında esnaf odaları birliğini bu komisyonlara dahil etmemişler. Esnafı en çok ilgilendiren bir komisyonda EDESOB’un yer almaması üzücü.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Şubat 2019 Salı 08:24
“KOMİSYONDA OLMAMAMIZ ÜZÜCÜ”

Tarihi Meriç ve Tunca Köprülerinin yüzeyinde meydana gelen hasarlar sonrası onarılması gündemde. Yakın zamanda tadilatın başlayacağı öne sürülürken, köprülerin ne zaman ve ne kadar süreyle trafiğe kapatılacağı henüz bilinmiyor. Bu durumdan en çok etkilenen tarafın Karaağaç esnafı olduğunu belirten Kemal Cingöz, kurulan komisyonda birliklerinin yer alarak fikir beyan etmesi gerektiğini söyledi.

“BİZ DE YER ALMALIYIZ”
Edirne Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, “Köprüler tadilat için kapatılacak herhalde fakat ne zaman kapatılacağı hakkında bir bilgim yok. Tadilata ne zaman başlanacak onu da net olarak bilmiyoruz. Net bilgi Valilikte vardır. Mart ayından sonra sezonlar açılacak. Oradaki araç sirkülasyonu artacak, düğünler başlayacak. Köprüler kapandığı zaman esnafın mağduriyeti söz konusu olur, diye düşünüyorum. İl Trafik Komisyonu’nda, bizim birliğimiz de yer almalı. Çünkü esnafın en geniş kapsamlı temsil edildiği yer EDESOB. Ama zamanla yapılan komisyon çalışmalarında esnaf odaları birliğini bu komisyonlara dahil etmemişler. Esnafı en çok ilgilendiren bir komisyonda EDESOB’un yer almaması üzücü.”ifadelerini kullandı.

“SON TARİH 1 NİSAN!”

Cingöz tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satış ve sunumuna ilişkin resmi gazetede yayımlanan karar hakkında bilgi vererek, "2019 yılı satış belgesi bedelleri belirlendi. Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 15’inci maddesi uyarınca 2019 yılı için uygulanacak satış belgesi ve süre uzatımı işlemi bedelleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirlenerek 9 Ocak 2019 tarih 30650 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 14’üncü maddesi uyarınca, 2018 yılı ve öncesinde düzenlenen ve 31.12.2018 tarihi itibariyle geçerliliğini koruyan satış belgeleri için Ocak ila Mart aylarına isabet eden dönemde süre uzatım işleminin yapılması gerekiyor.  Satış belgeleri için 1 Nisan 2019 Pazartesi günü akşamına kadar süre uzatım işlemi yapılmadığı takdirde, anılan tarihten sonra ürün (tütün mamulü, alkol ve alkollü içki) satın alınması mümkün olmayacak, satıcıların mevcutlarında bulunan ürünleri Nisan ayı sonuna kadar tasfiye edecek. Nisan ayının sona ermesini müteakip ürün satışının tespiti halinde 4733 sayılı Kanunun 8’inci maddesinin beşinci fıkrasının ilgili bentleri gereğince idari para cezası yaptırımı uygulanacak ve satışa sunulan ürünlerin mülkiyeti de kamuya geçirilecek. Faaliyetine devam etmesine rağmen süre uzatım işlemi yapmaması nedeniyle satış belgesi geçerliliğini yitirecek olan satıcıların (alkollü içki satıcıları için uygulanan mesafe şartı dahil) güncel mevzuat hükümlerine uygun olarak yeniden satış belgesi başvurusunda bulunmaları gerekecek. Mülga Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından düzenlenmiş olan TAPDK logolu mevcut satış belgelerinin 2019 yılı süre uzatım işlemi sırasında esnasında Bakanlığın logolu satış belgeleri ile değiştirilecek. Tütün mamulü ve/veya alkollü içki satışı yapan perakende satıcılar ile toptan satıcıların, açık alkollü içki satıcılarının ve nargile sunum uygunluk belgesi sahibi satıcıların işlem bedelini Ziraat Bankası kanalıyla Bakanlık hesabına yatırmalarının ardından Bakanlığın il/ilçe müdürlüklerine başvuru yapmaları ve işlemin belge üzerinde gösterilmesini sağlamaları şeklinde gerçekleştirilebilecek. Fiyatlar belirlendi bundan sonra yapabilecek bir şey yok. Sadece esnaf yasal süre içerisinde gidip ruhsatlarını ilgili mercilerden almakla mükelleftir. Almazlar ise; 1 Nisan tarihi itibariyle ruhsatları iptal olacaktır. Sıfırdan başlayıp tekrar ruhsat çıkarmak zorundadırlar. Bedelleri perakende ve toptan satış şehir merkezinde 370 TL, içkili yerlerde 1530 TL’dir. Fiyatlarda biraz artış var ama her şeyde artış var. Neyde yok ki artış? Sadece emekçininkiler artmadı. %26 diyorlar asgari ücrete yapılan zam iyi mi iyi. Peki, girdi fiyatlarına gelen zamlar maaşları fazlasıyla eritti. Zam gelmeyen hiçbir şey yok.” dedi.

Kerem Filiz

           

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.