ZİRAAT ODALARININ AYÇİÇEĞİ BEKLENTİSİ ‘6 TL’

Edirne'de bulunan, merkez ve ilçelerdeki ziraat odaları başkanları Ayçiçeğindeki fiyat beklentilerinin 6 lira olduğunu duyurdu. Ziraat Odaları Başkanları yaptıkları toplantının ardından basına yaptıkları açıklamada, girdi maliyetlerinin artışı nedeniyle 6 TL’nin altındaki fiyatın üreticiyi Ayçiçeğine küstüreceğini savundular. Oda Başkanları, ayrıca Ayçiçeğinin raf fiyatların üreticiye verilen fiyatla artmadığını halkın bunun farkına varmasını istediler.

ZİRAAT ODALARININ AYÇİÇEĞİ BEKLENTİSİ ‘6 TL’

Edirne'de bulunan, merkez ve ilçelerdeki ziraat odaları başkanları Ayçiçeğindeki fiyat beklentilerinin 6 lira olduğunu duyurdu. Ziraat Odaları Başkanları yaptıkları toplantının ardından basına yaptıkları açıklamada, girdi maliyetlerinin artışı nedeniyle 6 TL’nin altındaki fiyatın üreticiyi Ayçiçeğine küstüreceğini savundular. Oda Başkanları, ayrıca Ayçiçeğinin raf fiyatların üreticiye verilen fiyatla artmadığını halkın bunun farkına varmasını istediler.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
24 Ağustos 2021 Salı 06:06
ZİRAAT ODALARININ AYÇİÇEĞİ BEKLENTİSİ ‘6 TL’

Edirne'de bulunan, merkez ve ilçelerdeki ziraat odaları başkanları Ayçiçeğindeki fiyat beklentilerinin 6 lira olduğunu duyurdu.

Edirne Ziraat Odası’nda yapılan toplantı sonrası basın açıklaması yapan Ziraat Odaları adına açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Dağcan,  Ayçiçeğinde Türkiye’nin üretimin yüzde 50’sini karşılayan Trakya’da ayçiçeği hasadın başladığını hatırlattı. Hasadın başladığı bu günlerde Ayçiçeği fiyatında belirsizliğin yaşandığını dile getiren Dağcan, ub belirsizliğin üreticiyi tedirgin ettiğini de kaydetti.

Dağcan, girdi maliyetlerindeki artışlara da dikkat çekerek, “Gübrede son bir yılda yüzde 120 ile yüzde 160, mazotta yüzde 38, tohumda yüzde 35 olmuştur. Genel olarak maliyet artışımız ise %40 oranlarını bulmuştur. Bu maliyet artışları ile birlikte hükümetimizden gübre, tohum ve prim desteklerinin bu şartlar göz önüne alınarak tekrar revize edilmesi, ayçiçeği alım fiyatlarının 6 TL/kg oluşması çiftçilerimizde önümüzde ki yıl tekrar ayçiçeği ekimini cazip hale geleceği Ziraat Odalarımız tarafından öngörülmüştür. Çiftçimizin ayçiçeği fiyatlarında ki beklentisi karşılanmaması durumunda ise üreticimiz önümüzde ki yıl kanola ekilişine yönelecek ve ekim alanı azalan ayçiçeği ile birlikte gelecek sezon ülkemizin bitkisel ham yağ açığı daha da artacaktır” dedi.

6 TL’NİN ALTINDAKİ FİYAT ÖNÜMÜZDEKİ YIL EKİMİ ETKİLER

Darcan, 6 lira bandında fiyat beklediklerini tekrarlayarak, “Ayçiçeği üreticimiz bu yıl istenilen fiyatı yakalayamazsa. Önümüzdeki yıl bu girdilerle ayçiçeği ekiminin azalacağını düşünüyoruz. Kanola bugün piyasada 6- 6 buçuk lira bandında seyrediyor. Bu Kanola fiyatları önümüzdeki yıl çiftçimiz kazandığı için, ayçiçeği alanlarını Kanola’ya çevirme durumu var. Kanola bizim mutfaklık yağımız değil. Kanola genelde sanayide, bio dizelde kullanılan yağ çeşidi. Ülkemizde de bunun dışarı satışı var. Ülkemiz iç piyasada çok kullanılmıyor. Ama çiftçimiz kazanacağı için kanola ekimine yönelme durumu var. Bu ülkedeki yağ açığını daha da artıracak. Biz maalesef dış ülkelerdeki çiftçileri beslemek durumunda kalacağız” şeklinde konuştu.

GEÇ EKİLEN AYÇİÇEKLERİNDE VERİM İÇ AÇICI DEĞİL

Edine Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da, bu yıl Edirne ve çeşitli bölgelerde hasat döneminin başladığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Genel olarak Mart ayı gibi ekilişlerimiz olan ayçiçeklerimiz biçiliyor şu an. Şu ana kadar erken ekilen bölgelerde aldığımız duyumlar verim olarak güzel. Ama geç ekilen ayçiçeklerimizle ilgili aldığımız haberler çok iç açıcı değil. Bugün üreticilerimize sorduğumuzda 70-80 kilo ayçiçeği biçiyorum diyen üreticilerimiz var.

GÜMRÜK VERGİSİ ALINMASI ŞART

Bunların 80 kilo biçen üreticimizin bu girdi maliyetleri ile ayakta kalabilmesi ve önümüzdeki yıl ekimini devam ettirebilmesi adına kesinlikle geçtiğimiz yıllardaki hasat döneminde uygulanan gümrük vergisinin bir an önce bakanlığımızın tekrar müdahale edip, vergiyi devreye sokup üreticilerimizi ezdirmemesini bekliyoruz. İnşallah kısa zamanda bu haberi alırız. Zaten Ayçiçek yağında yüzde 50’ye varan açığımız var. Bu açığın daha da çoğalmaması üreticimizin kanolaya dönmemesi için bir an önce gümrük vergilerine müdahale eder, üreticilerimiz ezilmemiş olur.”

RAF FİYATINDAKİ ARTIŞ ÜRETİCİDEN DEĞİL

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, ayçiçeğinde fiyat artışı beklemelerinin nedeni girdilerin artması olduğunu belirterek, “Bize gübreyi 1 liradan verin bizde ayçiçeğini bir buçuk liradan satalım. Bizim için fark etmez. Ama bu raflardaki fiyatın çıkışı bizden değil. Çiftçiyi suçlayan grup var. Biz az fiyat istersek sanki raflardaki fiyat düşecek. Çiftçi ile tüketiciyi karşı karşıya getirmek çok tehlikeli bir olay. Biz zor zamanlarda pandemide zor işler yaptık. Dünyadaki çiftçiler pandemiden iş bırakırken Türk çiftçisi çalıştı. İncelesinler fiyat farkı bizden değil” şeklinde konuştu.

RAF FİYATLARINI ÜRETİCİDEN SANIYORLAR

Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç ise “ Biz üretiyoruz. Hep çiftçinin üzerinde konuşuluyor. Buğday, pirinç, ayçiçek arttı. Fakat domates bu gün nasıl tarlada 1 lira, pazarda 5 liraysa maalesef bizim ürettiğimiz ürün tarladaki ürün ile raftaki ürün bir değil. 2018’de bin 640 lira olan gübre, Ocak 2021’de 3 bin 500 lira, Ağustos 2021’de 6 bin 500 lira. Yani bizim bu girdi maliyetimiz sadece gübrede. Mazotta aynı şekilde. Biz istediğimiz reel enflasyon oranında bir fark. Her sene bizim ürünümüz yüzde yüz artsın düşüncesinde değiliz. Önemli olan reel enflasyon oranında artış bekliyoruz. Ben Uzunköprü bölgesi olarak 150 kilo verim ortalaması alırken bu sene 120 kilolara düşer. Ben 120 kiloda alsam aynı, 200 kiloda alsam aynı maliyet” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan Ziraat Odaları Başkanları, Ayçiçeğinde fiyatın bir an önce açıklanmasını beklediklerini de bildirdi.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.