Lavanta Kokmaya Devam

Edirne Lavanta Tarla Günleri’nin 2’inci gününde etkinlikler devam etti. Etkinliğin 2’inci gününde lavantadan elde edilen ürünler ve lavantadan elde edilen ekonomik ve kültürel kazançlar hakkında bilgi verildi.

Lavanta Kokmaya Devam

Edirne Lavanta Tarla Günleri’nin 2’inci gününde etkinlikler devam etti. Etkinliğin 2’inci gününde lavantadan elde edilen ürünler ve lavantadan elde edilen ekonomik ve kültürel kazançlar hakkında bilgi verildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Haziran 2018 Cuma 21:47
Lavanta Kokmaya Devam

 

Edirne’de tarımsal çeşitliliği arttırmak, ekonomik, tarımsal girdilere katkı sağlamak ve tarım odaklı kültürel, gastronomi turizmine destek vermek amacıyla Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Edirne Tanıtım Turizm Derneği işbirliği ile düzenlenen Edirne Lavanta Tarla Günleri’nin 2’inci gününde etkinlikler devam etti. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bahçesi’nde gerçekleşen etkinlikte katılımcılar lavanta tarlasında doyası fotoğraf çektirdi ve lavantadan oluşturulan ürünler hakkında bilgi aldılar. 
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek “2014 yılında Lavanta ile ilgili çalışmalarımıza başladık. Lavanta Dünya’da ticarete konu olan en önemli uçucu yağ bitkilerinden birisidir. Tıbbi ve aromatik bitkiler bölgemiz için alternatif olabilecek tarımsal ürün grupları arasında önemli yer tutmaktadır. Lavanta çok yıllık bir bitki olup, ekonomik ömrü 10 yıllık bir bitkidir. Yılda bir kez çiçeklenmenin yüzde 80 olduğu zamanda hasat edilmektedir. Başta tıbbi ve kozmetik alanlarda pek çok dalda kullanılmaktadır. Lavantanın faydaları üzerine pek çok makale bulunmaktadır. Amacımız ise Lavanta tarımını ve kültürünü bölgemizde yaygınlaştırmak ve geliştirmek. Lavanta ekiminde dekarına ortalama 4 ile 12 litre uçucu yağ elde ediyorsunuz. Avrupa ülkelerinde 2017 yılında Lavanta yağının litresi 100 € üzerinden işlem gördüğünü biliyoruz. Ekolojik olarak biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi hem florada yeni çeşitlilik hem de fauna açısında bir zenginlik sağlamaktadır. Bal arıları başta olmak üzere bir çok böcek popülasyonunun arazide görebilirsiniz. Enstitümüz tarafından şu anda üretim çalışmaları devam eden 48 bin Lavanta fidesi Kasım ayında sökülerek bakanlık projesi kapsamında Balıkesir, Kırklareli, Konya, Karabük, Uşak ve Denizli illerine verilecektir. Edirne Lavanta Tarla Günleri 4 gün boyunca devam edecek. Bize desteklerini esirgemeyen herkese teşekkürlerimi sunarım.” Dedi
 “LAVANTA EN ÖNEMLİ 15 UÇUCU YAĞ BİTKİSİNDEN”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürü Attila Bayazıt, Edirne’de lavanta yetiştiriliciği hakkında verdiği bilgilerde; “Lavanta 3. ve 4. sınıf tarım arazilerinde yetişebilen Dünyanın en önemli 15 uçucu yağ bitkisinden birisidir.  İlaç ve kozmetik sanayinde çok yönlü kullanılabilen bir bitkidir. İlimizin özellikle kıraç bölgelerinde alternatif ürün olarak kullanılabilecek Lavanta, yüksek katma değer sağlayabilecek bir bitkidir. Edirne Lavanta Kokacak etkinliğinin ilimiz tarımına katkı sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.  Edirne Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı İsmet Açıkgöz de Lavantanın ticarette pek çok farklı alanda kazançlı olduğuna değindi. 
“ÇOCUKLARIMIZ YETİŞİRKEN KELEBEKLERİ, ARILARI GÖRMEZ OLDULAR”
Edirne Valisi Günay Özdemir ise lavantanın turizm ile sosyal ve kültürel açıdan önemine değinirken, “Edirne Geleceğinde çok önemli yer tutabilecek olan faaliyetin başlamasıyla hep beraber bir araya geldik. Bu faaliyeti başlatanlara teşekkürlerimi iletiyorum. Lavanta tarlasını görünce baktım ki kelebekler ve arılar uçuşuyor. Çocukluğumuzda özlediğimiz ve son dönemde kaybettiğimiz doğayı aslında bu şekilde geri kazandığımızı fark ettim. Çocuklarımız yetişirken kelebekleri, arıları görmez oldular. Sadece kitaplarda, resimlerde görüyorlar. Kelebeğin ne olduğunu ve peşinde koşmanın zevkini tatmadılar. Edirne bu tür çalışmalarla hem çocuklarımıza yeni alanlar açarak çocukluklarını yaşama fırsatı bulacaklar. Hem de bizleri çocukluğumuza götürerek bizleri gençleştirecekler. Bu tür faaliyetler sadece ekonomik faaliyetler değil. Asıl bizim için önemli olan konulardan birisi hem turizme katkısı hem de sosyal ve kültürel hayatımıza katkısı açıdan faydası. Edirne’mizin pek çok ilçesinde ve köyünde deneme üretimleri başladı” diye konuştu.  
Konuşmaların ardından Vali Özdemir ve katılımcılar lavanta tarlasını gezdiler. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.