MAKEDON KULESİ MÜZE OLACAK

Edirne Belediye Meclisi Nisan Ayı Olağan Toplantısı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Belediyenin 2020 yılı faaliyet raporunun da görüşüldüğü toplantıda dördü gündem dışı olmak üzere 28 madde karara bağlanırken, Makedonya Kulesi’nin müze olarak faaliyete geçmesi için çevre düzenlemesi kararı alındı.

MAKEDON KULESİ MÜZE OLACAK

Edirne Belediye Meclisi Nisan Ayı Olağan Toplantısı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Belediyenin 2020 yılı faaliyet raporunun da görüşüldüğü toplantıda dördü gündem dışı olmak üzere 28 madde karara bağlanırken, Makedonya Kulesi’nin müze olarak faaliyete geçmesi için çevre düzenlemesi kararı alındı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
07 Nisan 2021 Çarşamba 06:34
MAKEDON KULESİ MÜZE OLACAK

Toplantıda ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan otopark yönetmeliği değişikliği görüşüldü. Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan otopark yönetmeliği birkaç kez ertelendi. En son 1 Nisan tarihi itibariyle uygulamaya geçilme kararı yayınlandı. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir yönetmelik yayınladı. O yönetmelik Bakanlar Kurulu’nca kabul edildi. 1 Nisan itibaren de yürürlüğe girdi. Bizim hem imar kanunu hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliği kapsamında belediye meclisimizde bütçe ile ilgili bir karar almamız gerekiyor. 2021 yılı vergi, resim, harç ve ücret tarifeleri cetvelinde bir değişiklik yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Bu değişikliğin Plan Bütçe Komisyonu’na havalesine karar verilmesi üzerine meclis toplantısına da 30 dakikalık bir ara verildi. Aranın ardından 2021 yılı vergi, resim, harç ve ücret tarifeleri cetvelindeki değişiklik oy birliği ile kabul edildi.

MAKEDONYA KULESİ MÜZE OLUYOR

Edirne merkezinde yer alan tarihi Makedonya Kulesi’nin müze haline getirilmesi konusu da meclisin bir diğer gündem maddesi oldu. Buranın bir müzeye dönüştürülmesinin yıllardır Edirne’nin özlemi olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bununla ilgili geçmiş dönemde kulenin çevresindeki sur kazıları Belediye Meclisi’mizin kararı ile İl Özel İdaresine devredilmişti. İl Özel İdaresi de bütünlüklü bir proje olması açısından Kültür Bakanlığı’na tahsis etmişti bu alanı. Makedonya Kulesi’nin mülkiyeti zaten Kültür Bakanlığı’nda. Birçok kişinin uğrası ile Kültür Bakanlığı oranın bir müze olarak düzenlenmesinin kararını verdi. Şimdi müze yapılması için oradaki caddenin bir düzenlemeye ihtiyacı var. Konuyu Sayın Valimiz ile görüştük. Bu nedenle oradaki taksi durağının başka bir yere alınması gerekiyor” dedi. Söz konusu taksi durağının başka yere konumlandırılması maddesi de oy birliği ile kabul edildi.

TED EDİRNE KOLEJİ İLE ORTAK PROTOKOL

Son zamanlarda Meriç Nehri’nde sık sık gerçekleştirilen kürek sporlarının geliştirilmesi amacıyla Edirne Belediyesi ve TED Edirne Koleji ile ortak bir protokol yapılması konusunda da Belediye Meclisi’nde karar alındı.

Konuyla ilgili  açıklama yapan Başkan Gürkan, “Valiliğimizin 3 Nehir, 1 Şehir  isimli bir projesi var. 2014 yılında biz de Tunca Nehri için böyle bir proje yapmıştık ama DSİ’den izin alamamıştık. Sayın Valimiz izinlerini aldı. 10 Mart’ta ilimizi ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanımız da bu projeye destek vereceğini beyan etti. Bu bağlamda Meriç Nehri’nde yapılacak olan düzenlemeler ile Meriç Nehri’nde bir göllenme oluşacak ve buralarda kano, yelken, kürek yarışları gibi faaliyetler de olacak. Tabi bu dünyada bir çok ülkenin katıldığı  bir spor dalı. Bunun olması da Edirne’miz için hem o bölgenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteği ile yeni bir rekreasyon alanına dönüşmesi, hem de nehirde bu tür yarışmaların yapılabilmesi; nehrin aktif olarak kullanılmasının önünü açacak. Bu bağlamda şehrimizde faaliyette bulunan TED Edirne Koleji’nde de öğrencilerimiz kürek ve yelken kulübü kurmuşlar. Tabi o kanolar için bir depolama alanı gerekiyor. Burada bizim de bir tarlamız var. Burada ortak bir projeye yapmak ve Edirne’de kurulacak bundan sonraki bu tür kulüplere destek olma amacındayız. Edirne Doğa Severler Kulübü’nün de bize bir başvurusu oldu. Gündem çıktığı için yetiştiremedik. Bu kulüplerin desteklenmesi gerektiği düşüncesindeyiz” şeklinde konuştu.

Görüşmenin ardından proje ile ilgili protokol yapılması konusunda Belediye Başkanı Recep Gürkan’a yetki verilmesi kabul edildi.

2020 YILI FAALİYET RAPORU OY BİRLİĞİ İLE ONAYLANDI

Daha sonra yasa gereği Edirne Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporunun görüşülmesine geçildi. Bu sırada Belediye Başkanı Recep Gürkan kanun gereği yerini 1. Başkan Vekili Filiz Gencan Akın’a teslim etti.  Yapılan görüşme sonucunda Edirne Belediyesi 2020 yılı faaliyet raporu oy birliği ile onaylandı.

KOMİSYON SEÇİMLERİ

Bu arada Edirne Belediye Meclisi’nde gizli oylama ile komisyon seçimleri de gerçekleştirildi. Buna göre Meclis 1. Başkan Vekilliğine Filiz Gencan Akın ve 2. Başkan Vekilliğine Engin Yağçılar seçilirken, Emine Kahyalar, Nuray Yılmaz Geldi ve Duygu Şener’de meclis katip üyesi oldu.

Diğer komisyon üyeleri ise şu isimlerden oluştu:

Belediye Encümen Üyeliği: Abdullah Yeşen, Ayhan Murat Dursunoğlu, Necamettin Attay;

İmar Komisyonu: Ali Yazıcı, Mehmet Özçuhacı, Mehmet Çapoğlu;

Plan Bütçe Komisyonu: Ali Şükrü Atamgüç, Engin Yağçılar, Ayhan Dinç, Duygu Şener;

Ulaşım Komisyonu: Filiz Gencan Akın, Hakan Giyik, Bahattin Ulusoy, Ergun Dönmez;

Cadde ve Sokak İsimleri Komisyonu: Cenk Benakman, Savaş Üner, Pınar Ersaçmış ve Necamettin Attay

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.