MAKEDONYALI  ÖĞRENCİLER 15 TEMMUZU ANDI

Trakya Üniversitesinde, Türkiye’de Okuyan Makedonyalı Öğrenciler Birliği ve Trakya Üniversitesi Uluslararası Kültürel Etkileşim Topluluğu iş birliğinde “15 Temmuz Millî Birlik Günü ve Şehitleri Anma Programı” düzenlendi.

MAKEDONYALI  ÖĞRENCİLER 15 TEMMUZU ANDI

Trakya Üniversitesinde, Türkiye’de Okuyan Makedonyalı Öğrenciler Birliği ve Trakya Üniversitesi Uluslararası Kültürel Etkileşim Topluluğu iş birliğinde “15 Temmuz Millî Birlik Günü ve Şehitleri Anma Programı” düzenlendi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Temmuz 2021 Cuma 06:00
MAKEDONYALI  ÖĞRENCİLER 15 TEMMUZU ANDI

Trakya Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen 15 Temmuz etkinlikleri kapsamında şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi anmaya, millî birlik ve beraberlik vurgusuyla halkımızın demokrasi zaferini kutlamaya devam ediyor.

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, Türkiye'de Okuyan Makedonyalı Öğrenciler Birliği ve Trakya Üniversitesi Uluslararası Kültürel Etkileşim Topluluğu tarafından “15 Temmuz Millî Birlik Günü ve Şehitleri Anma Programı” gerçekleştirildi. Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yanı sıra 15 Temmuz temalı videolar, Kur'an-ı Kerim tilaveti, TİKA ve MATÜSİTEB iş birliğinde hazırlanan “10 Kıta 10 Şehir” gösterimi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan “Bize Her Yer Türkiye-Kuzey Makedonya” belgeseline yer verildi. 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit düşen kahramanların anıldığı programda, Srebrenitsa katliamında hayatını kaybedenler de unutulmadı. Programa katılan protokol üyeleri ve öğrenciler hep bir ağızdan şehitler için dua etti.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, milletin iradesine karşı gerçekleştirilen hain darbe girişiminin ardından Kosova ve Kuzey Makedonya’da yaşanan dayanışmayı, birliği ve beraberliği anlatan videolar ile devam etti. 15 Temmuz sonrası Türkiye’yi yalnız bırakmayan ve sokaklara döküldükleri görülen Kosovalı ve Kuzey Makedonyalı soydaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla birlik ve beraberlik mesajı verdi. Video gösterimlerin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un, “15 Temmuz Millî Birlik Günü ve Şehitleri Anma Programı” için gönderdiği telgraf okundu. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop mesajında şunları kaydetti:

TBMM BAŞKANI PROF. DR. MUSTAFA ŞENTOP’TAN MİLLÎ AZİM VE KARARLILIK VURGUSU

“Aziz milletimizin mazisinde düşman işgallerinin yanı sıra ecnebi tasallutu ile organize edilmiş hain darbe girişimlerini büyük bir üzüntüyle görüyoruz. Vatandaşla devletin arasında duvarlar ören, milletin yoksullaşmasına neden olan, demokrasimizi kesintiye uğratan darbelerin her biri ülkemizin kalkınması ve refahına yönelik en büyük saldırılardandır. Bu kirli girişimlerden biri 15 Temmuz darbe girişimidir. Milletimizin azim ve kararlılığı ile o gece akamete uğramıştır. Türkiye, 15 Temmuz günü hainlerin planlarını boşa çıkartmış, esasında Türkiye’nin dünyada söz söylemesinin önüne geçmek isteyenlere tarihi bir ders vermiştir. Biliyorum ki milletimizin o gece göstermiş olduğu direniş ve kararlılık yarınlarımıza ışık tutacak, genç nesillerimize ilham olacaktır. 15 Temmuz Milli Birlik Günü ve Şehitleri Anma Programı’nın buna hizmet edeceğine inanıyorum. Bu vesileyle darbe teşebbüsünün mağlubiyeti için canlarını feda eden aziz şehitleri rahmetle anıyor, o gece yaralanan gazilerimize Rabbimden sıhhat ve afiyet diliyorum.”

Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye'de Okuyan Makedonyalı Öğrenciler Birliği Başkanı Hişam Emin, Türkiye’yi ana vatanları olarak gördüklerini belirterek Türkiye’nin gücünün kendilerine güç kattığını vurguladı.

TEKLİF, ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERDEN…

Programda bir konuşma gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türkiye’de en çok Makedonyalı öğrencinin Trakya Üniversitesi’nde olduğunu ve tüm bu öğrencilerin başkanı olan Hişam Emin’i böyle bir anma programı düzenledikleri için tebrik ederek, “Ayrıca gecenin sunucusu olan ve güler yüzüyle bize her zaman enerji katan Yusuf kardeşime ve tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi. Etkinliğin düzenleme teklifinin uluslararası öğrencilerden geldiğini belirten Rektör Erhan Tabakoğlu, “Göçlerle, savaşlarla, işgallerle hafızasını yitirmiş bu büyük millet, tekrar hatırlıyor gün geçtikçe büyüklüğünü. Bosna’dan, Üsküp’ten, Balkanlardan belki biraz ayrı kaldık oradaki dostlardan. Fakat evlâd-ı fâtihân yitirmedi o günlerin hatırasını. İşte bugün de 15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak için buradalar, buradayız.” dedi.

Tarihten bugüne birçok farklı yöntem ve silahla bu büyük millete tuzak kurulduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “15 Temmuz’da ise bambaşka bir silah ile karşımıza dikildiler. Yıllar öncesinden hesaplanmış, planlanmış ve kurgulanmış istihbarî bir hareketle karşılaştık o gün. Saf ve temiz duyguları sömürülmüş milletimiz, tekrar eski günlerine dönecek ve ayakları üzerinde tekrar yükselecekken ayağına bir çelme takmak istediler. İstediler ki tekrar yere düşsün de üstüne üşüşelim. Fakat bu büyük millet Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu oyuna bir son verdi. Meydanları doldurdular; çıplak ayaklarla, ellerle ateşlenen silahlara ‘Dur!’ dediler. Aziz milletimiz, ne kadar büyük olduğunu yeniden gösterdi.” ifadelerini kullandı.

REKTÖR TABAKOĞLU: “TÜRK MİLLETİNİN HİKÂYESİNİ İYİ OKUMAK LAZIM.”

O gece 251 şehit ve binlerce gazinin canları ve kanları pahasına Türkiye’den bir Suriye, bir Irak çıkarma hülyalarına son verdiğini ifade eden Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Türk milletinin hikâyesini iyi okumak lazım. Nasıl ki yüzyıl önce Çanakkale açıklarına gemileriyle, tüfekleriyle geldilerse bugün de sosyal medyasıyla, ekonomisiyle yani güncel silahları ile geliyorlar, gelecekler de… Gelecekleri varsa görecekleri de var!”

Milletimize şunu iyi anlatmamız gerekir. Bu topraklarda yaşıyoruz diye, bu dine mensubuz ve bu büyük milletin mensubuyuz diye hedefteyiz. Bu yüzden bir ve beraber olmak zorundayız. Düşman geldiği zaman hepimizi hedef alacak. Bölünmeden, parçalanmadan bu gerçeğin farkına varmalıyız.” şeklinde konuştu.

Türk halkının büyük millet olmanın ne demek olduğunu vakti geldiğinde canını ortaya koyarak gösterdiğini vurgulayan Rektör Tabakoğlu, “Biz, inancımıza ve bize ait olanlara sahip çıktıkça bize kimse dokunamayacak. Evlatlarımıza bunu iyi anlatmamız lazım. Bu topraklarda yaşıyor diye, bu dine mensup diye, adı Türk diye bu millet yine hedef olacak. Sen ne olursan ol, onların gözünde ötekisin ve hedefsin.” dedi.

“BU MİLLET AYAĞA KALKTI, YÜRÜYÜŞÜNE BAŞLADI.”

Bugünlerin aziz milletimizin uyanma ve kendine gelme zamanı olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Dünyada ve Avrupa’da elhamdülillah sayımız da gücümüz de her geçen gün artıyor. Libya’da, Karabağ’da olanlar hepimizin malumu. Bu millet ayağa kalktı, yürüyüşüne başladı. Çanakkale’de gencecik yaşta şehit olan tıbbiyelilerimizin, öğrencilerimizin, atalarımızın yürüyemediği yolları biz yürüyeceğiz. Onlar yine gelecekler, yürüyüşümüzü durdurmak isteyecekler ama biz yürüyüşümüzden vazgeçmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin sadece sınırlarının içerisinden ibaret olmadığına dikkat çeken Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Burada bir sancı olduğu zaman Üsküp ayağa kalkıyor, ‘Canım yandı!’ diyor. Çünkü oralarda Türkiye ile yatıp Türkiye ile kalkan kardeşlerimiz var. Burada okuyan kardeşlerimiz, evlatlarımız da bizleri ve Türkiye’yi unutmayacaklar. Onlar bizim en büyük zenginliğimiz, onlarla gurur duyuyoruz. 251 şehidimize, şehitlerimizin komutanı Ömer Halisdemir’e ve şimdiye kadar bu millet uğruna, İ’lâ-yi Kelimetullah uğruna can vermiş tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de şifalar diliyorum.”

Programda, açılış konuşmalarının ardından Hafız Ozan Cico tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti verildi ve 15 Temmuz demokrasi şehitleri başta olmak üzere tüm şehitler için dua edildi. Ardından, TİKA ile Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) iş birliğinde 15 Temmuz şehitleri anısına hazırlanan ve ülkenin farklı şehirlerinden Türk gençlerinin İstiklal Marşı okuduğu "10 Kıta 10 Şehir" başlıklı video izlendi.

Programda ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan “Bize Her Yer Türkiye-Kuzey Makedonya” adlı gösterim sunuldu.

Programa, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Önder Özcan, AK Parti Edirne Gençlik Kolları Başkanı Burak Cambaz, AK Parti Edirne Kadın Kolları Başkanı Nergiz İnce, Türkiye'de Okuyan Makedonyalı Öğrenciler Birliği Genel Başkanı Hişam Emin, Gostivarlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Kadıköy Şubesi Başkan Yardımcısı Haşir Hocaoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.