MANTAR ÜRETİCİLERİ DESTEK BEKLİYOR       

İl Genel Meclisi Toplantısına katılan  Biyoloji Mühendisi Selin Cumalı  Havsa’nın Kabaağaç  köyünde üretim yaptığı İstiridye  Mantarı yetiştiriciliği  konusunda açıklamalarda bulundu.

MANTAR ÜRETİCİLERİ DESTEK BEKLİYOR       

İl Genel Meclisi Toplantısına katılan  Biyoloji Mühendisi Selin Cumalı  Havsa’nın Kabaağaç  köyünde üretim yaptığı İstiridye  Mantarı yetiştiriciliği  konusunda açıklamalarda bulundu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Haziran 2019 Salı 08:55
MANTAR ÜRETİCİLERİ DESTEK BEKLİYOR       

İstanbul Üniversitesi Biyoloji bölümü mezunu olduğunu  belirten Cumalı, uzun  yıllar kendi mesleğini yapmadığını, yaklaşık 13 yıl boyunca özel sektörde görev yaptığını belirterek şöyle dedi, “Büyük kentlerin kargaşasından sıkıldığım için kendim bir şeyle üretme kararını aldım. Kafamda kendi memleketime dönüp bir şeyler yapmak kararı vardı. Bu ilerleyen yaşlarda aklıma geldi.Neden şimdi yapmayayım dedim.ne yapabilirim diye düşündüm. İnternetten bir dizi araştırma yaptım. İstiridye Mantarı üretmeye karar verdim. Bu konuda ülkenin çeşitli yörelerinde bu işi yapan firmaları dolaştım.Benim  mantar üreticiliği hikayem böyle başladı.” Dedi.

İKİ ÇADIRLA İŞE BAŞLADIM

Mantar İşine  başlarken  yüz binin üzerinde  üretimde kullanılan iki çadır için  harcama yaptığını belirten  Cumalı, “ bu sadece çadır maliyeti değil, altyapı, ruhsat ve diğer giderler için de harcama yaptım. Bununla birlikte  bu iş 120 bin liralık bir yatırım olarak  düşünülebilir. Ben bu işe başlamak için internete girdiğimde  bu işte büyük karlardan bahsediliyordu. İlk ürün sonrası kar edileceği söyleniyordu. Aslında öyle değil.Bu işin riski var mantar yetiştiriciliği  maliyetli yatırım. Mantar çok nazlı bir ürün. Bu konuda her hizmeti doğru yapmanız gerekiyor. Alacağınız verim de hizmetinize göre oluyor. Bu işe girişecek olan kişiler gerçek üreticilere ulaşmasında fayda var.Bu işin artı, eksisini  bilen insanlardan bilgi alsınlar.Mantar yetiştiriciliği  görüldüğü gibi değil,” diye konuştu. Cumalı mecliste  sinevizyon görüntüsü ile de İstiridye  mantarı yetiştiriciliği konusunda  açıklamalarda bulundu.  Mantar yetiştiricilerinin kooperatifleşmesi ile  daha güçlü olacaklarını. Bu ürünün  veriminin yüksek olduğunu, tanıtım konusunda  mahalli idarelerin ve tarım kuruluşlarının kendilerine yardımcı olmaları. Konusuna değindi. İstiridye Mantarının kısa sürede tüketilmesi gereken bir ürün olduğunu belirten Cumalı, soğuk hava deposunun olması halinde mantarın uzun süre saklanabileceğini belirtti. Selin Cumalı, daha sonra  İL Genel Meclisi üyelerinin  konu hakkındaki sorularını yanıtladı.

Fikri Yalın 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.