MEB, BÜTÇESİ İHTİYAÇLARI KARŞILAMAKTAN UZAK

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, “2022 Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi pandemi sonrası eğitim ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır” dedi.

MEB, BÜTÇESİ İHTİYAÇLARI KARŞILAMAKTAN UZAK

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, “2022 Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi pandemi sonrası eğitim ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Ekim 2021 Cuma 06:33
MEB, BÜTÇESİ İHTİYAÇLARI KARŞILAMAKTAN UZAK

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, yaptığı yazılı açıklamada ekonomik kriz gerekçesiyle eğitimden tasarruf yapılması ve eğitim bütçesinde kısıntıya gidilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Akçay, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin gerçekçi olmadığını ifade ederek, şunlara yer verdi:

“İktidar bloğunun "ekonomi şahlanıyor" söylemi gölgesinde başlayan TBMM'deki bütçe görüşmeleri, eğitim alanı için izah edilemez şekilde ilerlemiştir. 2022 yılı merkezi yönetim bütçesinin 1 trilyon 750 milyar 957 milyon olması öngörülmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Yükseköğretim Kalite Kurulu, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri bütçeleri toplamı 2022 yılı için 273,5 milyar TL, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ise 189 milyar 10 milyon TL olarak belirlenmiştir.

Yani; Eğitimin uzaktan yürütülmeye çalışıldığı dönemde aldığı ağır yaralara, Yeni derslik inşaları için gereken ek harcamalara, Pandemi nedeniyle sınıflar seyreltildiğinde doğacak fazladan  öğretmen ihtiyacını karşılamak için yapılacak atamalarına harcanacak tutara, Pandemi nedeniyle okulları daha hijyenik hale getirecek kadrolu yardımcı personel atamaları için harcanacak tutara, salgın daha da ağırlaşıp eğitim tekrar uzaktan hale gelirse EBA denen virane sistemi güçlendirmek için yapılacak harcamalara karşılık gelmeyen bir bütçe belirlenmiştir.

Bütçeden Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bu miktar, eğitimin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan ve pandemi nedeniyle yaşanan eksiklikleri gidermekten oldukça uzaktır.

GENEL BÜTÇEDEN EĞİTİME AYRILAN PAY ERİDİ

MEB'e ayrılan bu bütçeyi havuz medya, "en büyük pay eğitime gitti" başlıklarıyla sunsa da, rakamlar aksini göstermektedir. Çünkü eğitim bütçesinin merkez bütçeye olan oranındaki değişim, pandemiye rağmen aşağı bir ivmeyle seyretmiştir. AKP'nin iktidara geldiği 2002'de MEB bütçesinin merkez bütçeye oranı yüzde 22 iken 2022'deki MEB bütçesinin merkez bütçeye oranı yüzde 11'dir. Yani 20 yılda eğitime ayrılan bütçe, tam yüzde 50 erimiştir.

Grafik 1. Eğitim Bütçesinin GSYH ve Merkezi Yönetim Bütçesine Oranı

 Merkezi Yönetim Bütçesinden 2022 yılında eğitime 273,5 milyar lira ödenek ayrılmıştır. Ayrılan bu ödenek, 1 trilyon 750 milyar 957 milyon lira olan Merkezi Yönetim Bütçe ödeneklerinin yüzde 15,6’sı kadar bir büyüklük oluşturmaktadır.

BÜTÇENİN YÜZDE 81'İ ZATEN PERSONEL GİDERLERİ

MEB'e verilen bütçenin dağılımına baktığımızda yatırımlar için, atamalar için, eğitimin acil ve kronik sorunlarını çözmek için, ihtiyaç sahibi öğrencilere destek için bir pay ayrılmadığı da görülmektedir.  2022 yılı için MEB bütçesinin 189 milyar 10 milyon TL olması öngörülmüştür. MEB bütçesinin yüzde 70’i personel giderleri, yüzde 11’i sosyal güvenlik devlet primi giderleri olmak üzere, toplamda yüzde 81’ü doğrudan doğruya personel harcamaları için kullanılmaktadır.”

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.