MECLİSTEN ‘YEDEK ÖDENEK’ TEPKİSİ!

İl Encümeni tarafından, il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde yapılacak değişiklikler ile kent merkezinde yapılması planlanan 3 proje için Özel İdare 2021 Yılı Mali Bütçesi Yedek Ödeneğinden 3milyon 950 bin TL’lik kaynak aktarılması kararı alınması mecliste tepkilere neden oldu. Yedek ödeneğin mücbir durumlarda kullanılabileceğini ve dolayısıyla alınan kararın kanuna aykırı olduğunu belirten meclis üyeleri, encümendeki meclis üyelerinin muhalefet şerhi koymasına rağmen söz konusu kararın oyçokluğuyla alınmasına ise, “Yok sayılıyoruz” diyerek tepki gösterdi. Bazı AK Partili Meclis Üyeleri ise Yedek Ödenekten kullanılan paranın daha sonra yerine konulacağını söyleyerek tepkileri abartılı bulduklarını dile getirdi.

MECLİSTEN ‘YEDEK ÖDENEK’ TEPKİSİ!

İl Encümeni tarafından, il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde yapılacak değişiklikler ile kent merkezinde yapılması planlanan 3 proje için Özel İdare 2021 Yılı Mali Bütçesi Yedek Ödeneğinden 3milyon 950 bin TL’lik kaynak aktarılması kararı alınması mecliste tepkilere neden oldu. Yedek ödeneğin mücbir durumlarda kullanılabileceğini ve dolayısıyla alınan kararın kanuna aykırı olduğunu belirten meclis üyeleri, encümendeki meclis üyelerinin muhalefet şerhi koymasına rağmen söz konusu kararın oyçokluğuyla alınmasına ise, “Yok sayılıyoruz” diyerek tepki gösterdi. Bazı AK Partili Meclis Üyeleri ise Yedek Ödenekten kullanılan paranın daha sonra yerine konulacağını söyleyerek tepkileri abartılı bulduklarını dile getirdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Mart 2021 Salı 06:30
MECLİSTEN ‘YEDEK ÖDENEK’ TEPKİSİ!

Edirne İl Genel Meclisi Mart Ayı Olağan Toplantıları 1’nci oturumu dün Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. İl Genel Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıda; Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Şenol Kılıç tarafından sunulan ‘Sosyal Tesis Ücretlerinin Belirlenmesi’ ve Köylere Yönelik Hizmetler ve ORKÖY Komisyon Başkanı Erdinç Can tarafından sunulan ‘Taşınmaz Tahsisi’ konulu raporlar görüşülerek karara bağlandı. Raporların görüşülmesinin ardından Şubat ayında İl Encümeninde alınan bir karar meclis gündemine getirildi. Uzun süre tartışılan konuda meclis üyeleri yedek ödenekten para aktarımının mücbir durumlarda olabileceğini belirterek, söz konusu karara tepki gösterdi. Ayrıca kararın seçilmiş encümen üyelerinin muhalefet şerhi olmasına rağmen kabul edilmesi ve meclise hiçbir bilgi verilmemesi de meclis üyelerinin tepkisine neden oldu. Bazı AK Partili Meclis Üyeleri ise söz konusu paranın daha sonra yerine konulacağını ifade etti.

ÖZKÖSE: “KARARA ŞERH KOYDUK”

İl Encümeni Üyesi Kutay Özköse, encümen toplantısında yaşananlarla ilgili meclis üyelerine bilgiler vererek, “10 Şubat 2021 tarihinde İl Encümenimize gelen, Edirne İl Özel İdaresi 2021 Mali Yılı Bütçesinde yer alan ve yılı içerisinde yapılması zorunluluk getirilen giderler için Mali Hizmetler Müdürlüğü Yedek Harcama Kaleminden, Plan ve Proje Müdürlüğü Kamu Hizmet Binaları Bakım ve Onarım giderleri Edirne Menzılahir Mahallesi halı saha ve soyunma odaları yapım işi, Fevzipaşa İlkokulu Ek Binaları Sosyal Yaşam Merkezi tamirat işi, Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi kapsamında bina onarımı ve bahçe düzenleme işi, Edirne İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri yeni konsepte uygun ürünlerin alımı işi için 3 Milyon 950 bin TL ödenek aktarılmasıyla ilgili bir gündem maddesi oluştu. Bu gündem maddesi karşısında Önder Cin, Halil Akdağ ve Kutay Özköse olarak söz konusu ödenek aktarılması gereken işler yatırım harcamaları sınıfına dahil olduğundan ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi kanununa göre karar mercii İl Genel Meclisi olduğundan konuların, yatırım kararları alındıktan sonra İl Encümenine getirilmesi tarafımızca uygun görülmüştür şeklinde bir şerhimiz olmuştur. Tabi bu idarenin 6 encümen üyesi var; eşitlik durumunda başkanın oyu 2 oy sayılıyor. Kurum tarafından atanan encümen üyelerimiz tarafından söz konusu ödenek aktarımı kabul edilmiştir. Meclisimizin yetki verdiği 3 üye tarafından da şerhle reddedilmiştir.” ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞ: “MECLİSİN SAYGINLIĞININ OLMASI GEREKİR”

İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Encümenin Meclise karşı bir sorumluluğu var. Nasıl Özel İdare’nin sorumluluğu varsa, encümenin de böylesine önemli konularda yasaya ya da usulüne uygun olmayan işlemlerle ilgili Meclisi bilgilendirme görevi vardır. Bu görevlendirmeyi arkadaşlarımız yerine getirdiler. 10 Şubat 2021 tarihli toplantıda 1’nci gündem maddesi; Edirne İl Özel İdaresi 2021 Mali Yılı Bütçesinde yer alan ve yılı içerisinde yapılması zorunluluk gerektiren giderler için aktarılma yapılması ifadeleri kullanılıyor. Kasım ayında 1 ay boyunca toplantı yaptık; bütçenin tüm harcamalarını fasıl fasıl tartıştık, meclis olarak da oyladık. Yatırım programımızda, bütçede ve performans programımızda olan yatırımları oyladık. 85 milyon TL’lik gelirimize göre de 85 Milyon TL’lik gider tespiti yaptık. Bütün bunları yaptıktan sonra, Ocak ayı yeni bitiyor daha yatırım programı uygulanmıyor. Henüz daha bakımları yapıyoruz, sıcak asfaltla ilgili çalışmaları yapıyoruz. Şu anda karar almadığımız bu işler gündeme geliyor. Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesiyle ilgili 2020 yılı bütçesinden 650 bin TL ödenek ayırdık. Geldik 2021 yılına, peki 2020 yılındaki para nereye gitti? Mecliste de hesabı oyladık. Bakın şimdi faaliyet raporu gelecek, bunları göreceğiz. Mayıs ayında kesin hesap gelecek, orada bunlar madde madde meclise sunulmak zorunda. Napacağız peki bunları? Edirne il ve ilçelerindeki nüfus müdürlüklerinde yeni konsepte uygun ürünlerin alımı için ödenek aktarılması işlemi var. 85 Milyon TL’lik bütçemizin yüzde 5’i olan 4 milyon 250 bin TL gibi bir para ayırdık; yedek ödeneğe. Bu paraları enflasyon artar, fiyatlar yükselir yaptığımız işler yarım kalmasın mantığıyla yedek ödeneğe ayırdık. Ayrılan yedek ödeneğin neredeyse tamamı gitmiş şimdi. Taahhütte bulunduğumuz işlere paralar yetmediğinde ne yapacağız? Ayrıca bunlar bizim görevlerimiz değil, tahsisli ödenek görevleri bunlar. Bu meclisin saygınlığının olması lazım. Bu meclisin almış olduğu kararlara saygı gösteren bir davranış bekleriz. Sayın Valimiz ya da Genel Sekreterimiz buraya geldiğinde ve bir işle ilgili düşünce sorduğunda, biz ne zaman ‘Hayır’ dedik. Her türlü karara imza attı bu meclis üyeleri. Bu yapılan meclise olan saygısızlıktır. Usulsüz bir aktarımdır. Şu an yedek ödenekte para kalmadı. Meclise karşı bir sorumlulukları var, gelip bunları açıklamaları gerekir. Bunları açıklamadan ‘Ben yaptım, oldu’ deyip, seçilmiş olan 3 tane encümen üyesinin muhalefet şerhine rağmen karar geçiyor. Başkanın oyu 2 sayılarak geçiyor. Doğru da değil, demokratikte değil. Aradan o kadar zaman geçmesine rağmen kimse gelip meclisi aydınlatalım demedi. Bir anlamda yok sayılıyoruz.” dedi.

AKBULUT: “SIKINTI YAŞAMAYIZ AMA HABER VERİLEBİLİRDİ”

Edirne İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanı Nedret Akbulut ise, “Yedek ödenekteki para daha yılın başlarında bahse konu kalemlere tahsis edilmiş. Tabi yıl uzun, bu süreçte de bizim geçmiş yıllardaki gibi ihtiyaçlarımız olacaktır. O zaman da bir çıkış yolu bulunacaktır mutlaka ama keşke bu konu meclisimize gelerek tartışılsaydı. Bu kalemlere ayrılan paralar keşke bizlerle de paylaşılsaydı. Bugüne kadar ‘Hayır’ dediğimiz pek konu çıkmadı. Ben de fazla bilgimiz olmadığı için bir şey söyleme durumumuz yok maalesef. 2021 Mali Yılı bütçesinde yer alan kısım şu anda bitti ama ek ödenek gelebilir. Ankara’dan hükümetten kaynak aktarımı talebinde bulunulabilir. Sıkıntı yaşamayız ama keşke paylaşılarak bu konular gündeme alınsaydı diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

GÜMÜLCİNELİ: “BAKANLIĞIN BİR BÜTÇE AYIRMIŞ OLMASI GEREKİYOR”

Edirne İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanı Erdoğan Gümülcineli, bundan önceki her talebi meclis olarak uygun gördüklerini hatırlatarak, “Biz bazı ilçelerimizde köprü yapılması için ödenek ayırmıştık; buna rağmen bunlar gerçekleşmedi. Ancak bakıyorum burada nüfus müdürlüklerinin yeni konsepte göre düzenlenmesi için aktarım yapılıyor. Bu konuda ilgili Bakanlığın bir bütçe ayırmış olması gerekiyor. Biz dönem dönem acil birtakım durumlarda Sayın Valimizin taleplerini uygunlukla karşılıyoruz. Ancak 4 milyon TL büyük bir rakam. Bölgemizde altyapı konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Bu tip paraların altyapımızın iyileştirilmesi ve kayıp-kaçağın önlenmesi için kullanılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

KARADAĞ: “BÜTÇEMİZDEN PARA HARCANIYORSA, YERİNE KONULACAKTIR”

AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Tamer Karadağ, söz konusu paranın yerine konulacağını söyleyerek, “Nüfus müdürlüklerinin yapımı için bir para aktarımından bahsediyoruz. Fakat bunun için İçişleri Bakanlığı’ndan paranın geleceğine dair bir söylem var. Bu para, devletin parası ve iş yapılıyor. Muhakkak ki bütçemizden para harcanıyorsa, o para yerine konulacaktır.” ifadelerini kullandı.

KILIÇ: “MECLİS BU KADAR HİÇE SAYILIR MI?”

İl Genel Meclisi Başkanvekili Şenol Kılıç, meclisin hiçe sayıldığını belirterek, “5302 sayılı İl Özel İdaresi kanununda bizim yapacağımız işler belli, ek ödeneğin nasıl kullanılacağı da belli. Aynı geminin içindeyiz diyoruz ama bu geminin mürettebatına bir şeyler yapılıyor; sonrasında mürettebat ikiye bölünüyor. Varsayalım ki; para alındı ve geriye verilecek. Bu durumda bile açıklama yapılması gerekir. Biz burada toplantı yapıyoruz, kararlar alıyoruz. Meclis bu kadar hiçe sayılır mı? Bilgi verme gereği bile duyulmuyorsa, bizim toplanmamızın, meclisin ne anlamı var?” ifadelerine yer verdi.

UYUR: “KOMİSYONLAR KESİLİRSE ‘YANLIŞ ANLADIK’ DURUMUNA DÖNMESİN”

Konu hakkında son sözü alan AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Secaattin Uyur, “Şimdi bu durum Nasrettin Hoca’nın Timur’a gönderdiği fillere döndü. Herkes fikrini belirtti, şerh düşen arkadaşları da tebrik ediyorum. Ama hatırlıyorsanız bundan önceki dönemde de Valilik’ten bir yazı geldi, ret verdiniz. Daha sonra Vali Bey 2 komisyon çalışsın deyince, kabul edildi. Burada da, ‘Kusura bakmayın. Biz yanlış anladık.’ durumuna dönmesin bu iş.” dedi.

CHP’li Meclis Üyeleri Çiğdem Gegeoğlu, Serdar Çığla ve Yaşar Sasa da söz konusu kararın yasal olmadığını belirtti ve meclisin yok sayılmasından duydukları rahatsızlıkları dile getirdi.

Kerem Filiz
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.