MERA TAHSİSİ İL GENEL MECLİSİ’NDE GÜNDEME GETİRİLDİ

Edirne İl Genel Meclisi’nin Eylül Ayı Olağan Toplantısında gündemdışı söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Suiçmez, meraların hayvancılığın geleceği açısından çok önemli olduğunu ve girdileri azaltmak adına üreticilere şartlı tahsis edilmesi gerektiğini ifade etti. Suiçmez’in konuşmasına CHP Grubundan da destek geldi. Başkan Geçmiş, meclisin bu konuda çalışmalar yapması konusunda görüş belirtirken; önümüzdeki aylarda yapılması planlanan Tarım Şurasına da Edirne İl Genel Meclisi olarak konuyla ilgili rapor gönderebileceklerini belirtti.

MERA TAHSİSİ İL GENEL MECLİSİ’NDE GÜNDEME GETİRİLDİ

Edirne İl Genel Meclisi’nin Eylül Ayı Olağan Toplantısında gündemdışı söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Suiçmez, meraların hayvancılığın geleceği açısından çok önemli olduğunu ve girdileri azaltmak adına üreticilere şartlı tahsis edilmesi gerektiğini ifade etti. Suiçmez’in konuşmasına CHP Grubundan da destek geldi. Başkan Geçmiş, meclisin bu konuda çalışmalar yapması konusunda görüş belirtirken; önümüzdeki aylarda yapılması planlanan Tarım Şurasına da Edirne İl Genel Meclisi olarak konuyla ilgili rapor gönderebileceklerini belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Eylül 2019 Salı 09:42
MERA TAHSİSİ  İL GENEL MECLİSİ’NDE GÜNDEME GETİRİLDİ

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı ve İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Suiçmez Meraların üreticilere şartlı olarak tahsis edilmesi konusunu gündeme getirmeye devam ediyor. Dün gerçekleştirilen meclis toplantısında gündemdışı söz alarak konu hakkında konuşma yapan Suiçmez, meraların hayvancılılığın geleceği açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Başkan Mehmet Geçmiş ve CHP Grup Başkanvekili Erdoğan Gümülcineli de Suiçmez’e konuyla ilgili destek vereceklerinin sözünü verdi.

Edirne İl Genel Meclisi’nin Eylül Ayı Olağan Toplantıları dün gerçekleştirilen 1. Oturumla başladı. İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturumda Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından meclise sunulan Sosyal Denge Sözleşmesi Yapılması Hakkında konulu rapor görüşülerek karara bağlandı. Komisyon Başkanı Şenol Kılıç tarafından meclise sunulan raporda; “5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 3/a ve 30/g maddeleri de dikkate alınarak toplu iş sözleşmesi kapsamında en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 100’ünü geçmemek üzere kadro ve unvanlara göre Valilikçe belirlenecek oranlarda 657 Sayılı Devlet Memurları kanununa tabii çalışan personele ‘Aylıklı Sosyal Denge’ Sözleşmesi ve ödemesi yapılması için Edirne Valisine yetki verilmesine komisyonumuzca karar verilmiştir.” ifadeleri kullanıldı. Söz konusu rapor, oybirliğiyle kabul edildi.

SUİÇMEZ: “MERALARDAN YETERLİ SEVİYEDE YARARLANAMIYORUZ”

Ardından gündemdışı söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Suiçmez, “Hayvancılığın temel taşlarından biri meralardır. Meralardan iyi verim alabilirsek kaba yem ihtiyacını buralardan karşılayabiliriz. Kaba yem de, özellikle süt hayvancılığının bir numaralı ihtiyacıdır. Edirne’de 580 bin dekar mera alanı var. Kullanılamayan mera alanlarını çıkardığımızda, yaklaşık 400 bin dekarın üzerinde iyi mera alanımız var. Bu kadar mera varlığımız olmasına rağmen, biz bu meralardan ihtiyacımız olan seviyede kaba yem ihtiyacını karşılayamıyoruz. Bunun birçok nedeni var. Yağmurlar kesildiğinde meraların üzerindeki ot bitkisi yanıyor; böyle olunca da hayvanlar istediği şekilde otu alamıyor. İkinci olarak da meralardan ot biçme alışkanlığımız yok, böyle bir planlama da yok. Sadece hayvanları meraya salıyoruz; otlayıp, geri geliyorlar. Oysa bu otlar biçilip balya yapılarak, köylerde bulunan üreticilere cüzi bir ücretle verilebilir. Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimiz belirli bir program çerçevesinde, Muhtarlıklarımızla beraber mera ıslah çalışmalarını yapıyorlar. Ama ıslah yapıldığında yalnızca sanayi gübresi atılıyor. Bu ıslah çalışmalarının sadece bir kalemidir. Bu gübre yıllar boyunca atıldığında meralar belli bir oranda zarar da veriyor. Bizim bu konudaki önerimizde; mevcut mera varlıklarımızı masaya yatıralım ve sulanabilir olanları sulayalım diyoruz. Haziran ayında yağışlar kesilip sıcaklıklar arttığında o meraları sulanabilir hale getirelim. Bu konuyla ilgili Bakanlığımıza yazı yazdık, Tarım İl Müdürlüğüyle görüşmeler yaptık, hatta önümüzdeki aylarda toplanacak Tarım Şurası’nda görüşülmek üzere önerilerimizi de sunduk.” dedi.

SUİÇMEZ: “İŞLETME BAZLI ISLAH POZİSYONUNA GEÇİLMELİ”

Suiçmez meraların şartlı olarak üreticilere tahsis edilmesi konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyerek, “Mera konusunda en önemli ve can alıcı nokta, Tarım İl Müdürlükleri ve Muhtarlıklarla yapılan ıslah çalışmalarından ziyade; artık bu meralar müdürlüğün ve muhtarlıkların denetiminde işletme bazlı ıslah pozisyonuna geçilmesi gerekiyor. Örneğin; A köyünde 10 tane işletme var, 3 bin dönüm de mera var. O işletmelere bu meralar sınırlı tahsis edilebilir. Yani bir üreticiye; ‘Senin 50 tane hayvanın var. Ben sana 200 dekar merayı 10-15 yıllığına tahsis ediyorum. Yem bitkilerinin haricinde hiçbir şey üretmeyeceksin. Burasının sulamasını sen yapacaksın, karaçalısını sen bitireceksin, biçimini yapacaksın. Biz de bunu denetleyeceğiz. Eğer şartların dışına çıkarsan ceza keseceğiz.’ denilebilir. Böyle bir çalışma yapıldığı takdirde, birkaç yıl içerisinde kaba yem açığı iyice minimize olur. Eğer hayvancılığı üretici yapıyorsa, kendi çayırına özel gösterdiği kadar tahsis edilen meraya da özen gösterecek. Sorumlu, sınırlı, şartlı tahsis olduğunda üretici de üzerine düşeni yapacaktır.  Bu uygulama hayvancılığın geleceğini teşkil edecek kadar önemli bir kriter. Hırvatistan’da bu sistem uygulanıyor; birebir gördüm. Bu program uygulamaya konulduğu takdirde, üreticinin büyük bir bölümünün kaba yem ihtiyacı kalmayacaktır. Dolayısıyla işletme bazlı mera ıslahı çok büyük önem teşkil ediyor. Meralar aile işletmelerine tahsis edildiğinde; hem meralar bakımlı ve sağlıklı hale gelecek hem de üreticinin maliyeti düşecek. Maliyetler düşünce, uzun vadede ufak çağlı aile işletmeleri üretimden kaçmayacak. Süt hayvancılığında kaliteli kaba yem yetiştirildiğinde maliyet çok fazla düşer. Tahsislerde öncelik ufak çaplı köylerde faaliyet gösteren işletmelere verilmeli. Çünkü bu insanları köylerde tutmamız gerekiyor. Tabii bu uygulama ancak Bakanlığımız tarafından yapılabilir. Bakanlığımıza da çeşitli yollarda bu durum aktarıldı; onlar da bu uygulamaya sıcak bakıyor. Önümüzdeki süreçte faaliyete geçmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞ: “ SORUNLARIN HEPSİNİ GİDEREMESE DE KATKILARI OLACAKTIR”

Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş de, “Ciddi bir konuya parmak basıldı. Edirne olarak misyonumuzu tarım ve turizm olarak belirlemiş durumdayız. Gerçekten bu çok doğru bir tespit. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu kendi arasında toplanarak, bir bildiri hazırlasın. Bunu Tarım Şurasına gönderelim. Gerçekten bu öneri, çok mantıklı ve akla yatkın. Hayvancılıkta yaşanan sorunların hepsini gideremese de ciddi katkıları olacaktır.” şeklinde konuştu.

GÜMÜLCİNELİ: “ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU”

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erdoğan Gümülcineli ise, “Mustafa Bey’in gündeme getirdiği konu gerçekten çok önemli. Meraların tahsis edilmesi, hayvancılık yapan insanları hayvan bakmaya teşvik edecektir.” dedi.

Kerem Filiz



 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.