MERİÇ’TE TARIMSAL ATIKLAR GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILACAK

Trakya Üniversitesi’nin, çevre kirliliğinin önlenmesi ve Meriç’in korunmasına ilişkin yürüttüğü “Geleceğini Korumak İçin Doğayı Koru” AB projesinde sona gelindi. Meriç Ziraat Odası Başkanlığı ile Bulgaristan KRİB Haskovo ortaklığında hayata geçirilen proje kapsamında Edirne’nin Meriç ilçesine geri dönüşüm tesisi kazandırıldı.

MERİÇ’TE TARIMSAL ATIKLAR GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILACAK

Trakya Üniversitesi’nin, çevre kirliliğinin önlenmesi ve Meriç’in korunmasına ilişkin yürüttüğü “Geleceğini Korumak İçin Doğayı Koru” AB projesinde sona gelindi. Meriç Ziraat Odası Başkanlığı ile Bulgaristan KRİB Haskovo ortaklığında hayata geçirilen proje kapsamında Edirne’nin Meriç ilçesine geri dönüşüm tesisi kazandırıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Ekim 2021 Çarşamba 06:02
MERİÇ’TE TARIMSAL ATIKLAR GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILACAK

Trakya Üniversitesi’nin bilimsel koordinatörlüğünü üstlendiği ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Geleceğini Korumak İçin Doğayı Koru” projesinde çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda önemli bir gelişmeye imza atıldı. Tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı ve zirai ilaçlamada kullanılan ambalajların çevre kirliliği oluşturduğu Meriç ilçesine proje kapsamında plastik atık geri dönüşüm tesisi kuruldu.

Açılışı gerçekleştirilen tesis ile başta zirai ilaç atıkları olmak üzere tarımda kullanılan plastik atıkların değerlendirilerek, geri dönüşüme kazandırılması ve çevrenin korunması amaçlanıyor. Hem plastiği hem de içindeki kimyasallarla çevreye ve sağlığımıza zarar veren gübre ve ilaç atıkları, tesis sayesinde geri dönüştürülecek. Tesiste çeşitli işlemlerden geçirilecek atıklar, daha sonra çiftçinin ihtiyacı olan ürünlere dönüştürülerek yeniden üreticiyle buluşturulacak. Özellikle tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerden toplanacak gübre ve ilaç ambalajlarının geri dönüştürülmesi ile su ve çevre kirliliğinin azaltılması hedefleniyor.

Projenin yürütücülüğünü yapan Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, tesis açılışında yaptığı konuşmada özellikle tarımsal alanların ve onu çevreleyen suların zehirli zirai ilaç atıklarının tehdidi altında olduğunu belirterek, bu kirliliğin önüne geçmek istediklerini ifade etti. Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, hayata geçirdikleri proje ile atıkları geri dönüştürmenin ve tekrar değerlendirmenin de mümkün olacağını söyledi.

PROF. DR. MURAT TÜRKYILMAZ: "ZİRAİ İLAÇ ATIKLARI, DOĞAYI KİRLETİYOR."

Türkiye’de her yıl zirai ilaçlamada kullanılan binlerce tonluk plastik ambalaj atığın hiçbir önlem alınmadan olduğu gibi doğaya bırakıldığını dile getiren Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, “Özellikle burası yani Meriç, İpsala bir tarım bölgesi. Burada yaklaşık 90-100 dönüm çeltik, onun yanı sıra buğday, ayçiçeği ve fıstık başta olmak üzere birçok tarımsal üretim yapılıyor. Tarımda kullanılan zirai ilaç ve gübre ambalajları çoğu zaman toprağa bırakılıyor ve bu durum büyük bir çevre kirliliğine neden olurken aynı zamanda insan yaşamını tehdit ediyor. İlaç dediğimiz şey topraktan yer altı sularına karışarak ya da doğrudan nehirlere atılarak hem hayvanlar hem insanlar için çeşitli tehlikeler oluşturuyor. Bu bölge tam nehir kenarında ve dolayısıyla nehirlerle birlikte denizlere de karışmış oluyor. Günümüzün diğer büyük çevresel sorunlarından biri de mikroplastikler. Bu mikroplastikleri hayvanlar yiyor ve daha sonra hayvanlardan bize geçiyor. İnsan sağlığı için büyük zararları oluyor. En başta bu plastik atıkları temizlemiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Çevre kirliliğinin önlenmesi ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılması amacıyla başlattıkları proje sayesinde Meriç’e bir geri dönüşüm tesisi kazandırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, “Projemiz aslında üçayaklı bir projedir. Meriç Ziraat Odası, Meriç Kaymakamlığımız ve Bulgaristan’daki iş dünyası kuruluşlarından KRİB Haskovo ile 3 yıl önce başlattığımız bu projede son aşamaya geldik. Büyük bir emeğin karşılığında bir geri dönüşüm tesisi oluşturduk. Bunun dışında kendi çiftçilerimize ve Bulgaristan’daki çiftçilerimize proje kapsamında eğitimler verdik. Bulgaristan'daki paydaşlarımızla çiftçilerimizi tanıştırarak onlar arasında köprüler kurduk. Ayrıca Bulgaristan’da bir toprak analizi laboratuvarı kurduk ve bu laboratuvarla seksene yakın yerde toprak analizleri gerçekleştirdik. Onunla ilgili de bir rapor hazırladık ve böylece projemizi tamamlama noktasına getirmiş olduk.” dedi.

Meriç Kaymakamı Cafer Kaymakçı da projenin hazırlanmasında ve yürütülmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, üreticiye ve çiftçiye hayırlı olması temennisinde bulundu.

Tesisin açılışına Meriç Kaymakamı Cafer Kaymakçı, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Meriç Belediye Başkanı Erol Dübek, Meriç Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Türkan, projede emeği geçen öğretim üyeleri ve kurum müdürleri ile çiftçiler katıldı.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.