MİNİK BİLİM KAHRAMANLARI BULUŞTU

Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen ve teması ‘Görevimiz Ay’ olan, ‘Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor’ fuarının Trakya ayağı, 3 ilden 11 takımın katılımıyla Bahçeşehir Koleji’nde gerçekleştirildi.

MİNİK BİLİM KAHRAMANLARI BULUŞTU

Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen ve teması ‘Görevimiz Ay’ olan, ‘Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor’ fuarının Trakya ayağı, 3 ilden 11 takımın katılımıyla Bahçeşehir Koleji’nde gerçekleştirildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Nisan 2019 Pazartesi 07:53
MİNİK BİLİM KAHRAMANLARI BULUŞTU

Dünyanın en büyük çocuk organizasyonlarından olan, Türkiye’de ‘Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor’ ismiyle gerçekleştirilen FIRST® LEGO® League Jr. 5. Türkiye Fuarlarının Trakya ayağı, 3 ilden 11 takımın katılımıyla cumartesi günü Bahçeşehir Koleji’nde gerçekleştirildi. Teması ‘Görevimiz Ay’ olan fuarda, minik mucitler Ay’da yaşamın zorluklarını keşfederek çözüm önerilerini tasarladı.

BOZTÜRK: “ÜRETKEN VE DUYARLI DÜNYA VATANDAŞLARI OLARAK YETİŞMELERİNİ İSTİYORUZ”;

Bahçeşehir Koleji Müdürü Mahmut Boztürk,  “Bilim Kahramanları tarafından düzenlenen FLL Junior etkinliğine Edirne Bahçeşehir Koleji ailesi olarak ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bilim, bilimsel düşünce ve bilimsel farkındalığın toplumun her kesimine yayılması ve teşvik edilmesi için çalışmalar yaparak çocuk ve gençleri erken yaşta bilimle buluşturan Bilim Kahramanları Derneği ile çalışmak bizim için keyiftir. Okulumuzda da ilköğretimden liseye kadar her seviyede Robotik takımlarımız bulunmaktadır. Takımlarımız sadece Ulusal turnuvalarda değil uluslararası turnuvalarda da ülkemizi temsil ederek başarılarıyla bizi gururlandırmıştır. Özverili bir şekilde yapılan bu çalışmalar, çocuklarımıza hem sosyal hem de bilimsel anlamda birçok değer katmaktadır. Bizler Mustafa Kemal Atatürk'ün, ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.’ sözünden yola çıkarak öğrencilerimizin aldıkları eğitimle 21.yüzyıl becerilerine sahip, üretken ve duyarlı dünya vatandaşları olarak yetişmelerine katkı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

YURTSEVER: “BİRLİKTE ÖĞRENMEK, PROGRAMIN EN ÖNEMLİ ÇIKTISI”

Bilim Kahramanları Derneği Genel Sekreteri Aslı Yurtsever, etkinlik hakkında bilgiler verdikten sonra, “Bu program Dünyada 40’ın üzerinde ülkeden çocukların katıldığı bir program. Bu sene yaklaşık 20 bin çocuk, bu programın bir parçası oldu. Biz de Türkiye’de Bilim Kahramanları Derneği olarak bu programı uyguluyoruz. Türkiye genelinde toplam 600 kişinin katıldığı bir program oldu bu sezon. Her sezonun bir teması var. Çocukların üzerinde düşünmesi, projeler geliştirmesi ve belirlenen sorunlara çözüm önerileri ürettikleri bir program bu. Bu sezon görevimiz Ay. Çocuklarımız Ay’da kuracakları üslerle havayı, suyu, enerjiyi ve kendi tercih edecekleri Ay’da ihtiyaçları olacağını düşündükleri herhangi bir şeyi nasıl depolayabileceklerine dair lego parçalarını kullanarak bir model hazırlıyorlar. Bunu yaparken Ay’la ilgili birçok şeyi keşfediyorlar. Bu programımızın birinci ayağını oluşturuyor. Programın ikinci ayağı kodlama ve robotikle ilgili. Robotu kullanarak bu hazırladıkları modele bir hareket katıyorlar. Temel algoritmayı kullanarak bir kodlama işlemi yapıyorlar. Sonuncu olarak da 21 yüzyıl becerilerine dair farkındalık kazanıyorlar. Bu grup 6-10 yaş arası çocuklardan oluşuyor. Bu yaş için birlikte öğrenmek, takım çalışması yapmak, öğrendiklerini başkasıyla paylaşmak programın en önemli çıktılarından biri diyebilirim. Fuar alanında gezerken bu yaştaki çocukların Ay’la ilgili öğrendiklerini nasıl paylaştıklarını görebiliyorsunuz. Edirne’de bu programı ilk kez Bahçeşehir Koleji’nin ev sahipliğinde yapıyoruz. Bugün gerçekleşen fuara 11 takım katılıyor. 2 takım tamamen kızlardan oluşuyor.” dedi.

MERİÇ: “TAKIM HALİNDE ÇALIŞMAYI ÖĞRENDİLER”

Edirne Bahçeşehir Koleji Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Büşra Meriç ise, “Bu yıl 2 takım çıkardık. Takımlarımızla 8-10 haftalık bir süreçte çalışmamız oldu. Bu süreçte belirlediğimiz projemizin video iki setleri kullanarak hazırladık. Birinci grupla yapmış olduğumuz projemizde, uzayda tüketilen ürünlerin poşetleri konusunda çalışma yaptık. Çünkü ya o ürünlerin poşetlerini geri getirmek zorundalar ya da kirliliğe sebep olacaklar. Bizde bu projeyi düşünürken vakumlu yenilebilir poşetler tasarlamak istedik. Gaziantep Üniversitesi Endonezya’daki yeşil su yosunlarını kullanarak yaptıkları yenilebilir bardaklar, poşetler varmış. Bu konuda da Trakya Üniversite’sindeki hocalarımız bize yardımcı oldular. İkinci projemiz ise; uzayda yer çekimsiz bir alan olduğu için, kas erimeleri gibi kas hastalıkları da oluyor. Bunlardan dolayı giden astronotların, spor yapmaları gerekiyor. Mesela hamster yürüyüşü, bisiklet kullanmaları gerekiyor ama bunları sabit kalarak yapmaları gerekiyor. Biz bu spor aletlerinden dinamo kullanarak enerji elde etmek istedik. Çünkü uyduya dönebilmek için Dünya ile olan iletişimlerini sağlayıp, Aydan tekrara Dünyaya dönmek için enerjiye ihtiyacımız var. Bunları yapabilmemiz için spor aletlerinden faydalanmak istedik. Ve öğrenciler bu çalışmaları yaparken hem öğrendiler hem de eğlendiler. En önemlisi takım halinde çalışmayı öğrendiler. Güzel bir sezon geçirdik.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.