MUHTEŞEM PROJEYE, MUHTEŞEM AÇILIŞ

Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi, Cumhuriyet Bayramı’nda kapılarını çocuklara açtı. Olağanüstü bir kalabalığın büyük coşkusuyla açılan Çocuk Müzesi’nin açılış töreninde, ayakta kalan şehit aileleri ve gazilere protokol üyelerinin yerlerini vermesi ise, halkın takdirini kazandı.   

MUHTEŞEM PROJEYE, MUHTEŞEM AÇILIŞ

Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi, Cumhuriyet Bayramı’nda kapılarını çocuklara açtı. Olağanüstü bir kalabalığın büyük coşkusuyla açılan Çocuk Müzesi’nin açılış töreninde, ayakta kalan şehit aileleri ve gazilere protokol üyelerinin yerlerini vermesi ise, halkın takdirini kazandı.   

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Ekim 2018 Salı 09:18
MUHTEŞEM PROJEYE, MUHTEŞEM AÇILIŞ



Dün büyük bir kalabalığın coşkusuyla kapılarını bölge çocuklarına açan Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi büyük beğeni topladı. Edirne’de bir açılışta görülen en büyük kalabalığın katılımıyla açılan çocuk müzesinin açılış töreninde, ayakta kalan şehit aileleri ve gazilere Edirne Valisi Günay Özdemir ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan önderliğinde protokol üyeleri yer verdi.

ŞENTÜRK: “CUMHURİYET BİZLERLE DAHA DA GÜÇLENECEK”
Çocuk korolarının söylediği şarkılar ve yapılan gösterilerin ardından güzel bir konuşma yapan Trakya Birlik İlkokul Öğrencisi Esma Şentürk, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin 95'inci yılı kutlu olsun. Bizler heyecanlıyız, mutluyuz ve gururluyuz. Bugün burada hem Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95'inci yılını kutluyor hem de çağdaş eğitimi destekleyecek, bizlere yeni bir bakış açısı kazandırarak yeni ufuklar olacak olan Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi'nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Öğrenme teknolojik uygulamalarla desteklenerek bizlere yaşayarak ve yaparak öğreneceğimiz fırsatlar sunmalıdır. Bu anlamda Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi'nin doğa ile teknolojinin uyumunu keşfedecek, deneyimleyecek ve yaşayarak öğreneceğiz. Bize bu fırsatı sunan Edirne Belediye Başkanımız Sayın Recep Gürkan'a tüm arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Sayın Başkanım hiç kuşkunuz olmasın ki bize sunduğunuz bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Burada edindiğimiz deneyimleri yaşamamıza aktarıp geleceği en iyi şekilde tasarlayacağız. Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti bizlerle daha da güçlenecek. Çünkü bizler geleceğin mimarı çocuklar olarak hürriyetin, özgürlüğün ve uygarlığın en büyük simgesi olan Cumhuriyet’i sonsuza kadar yaşatmaya kararlıyız. Daha çok çalışacağız. Cumhuriyet’in bize kazandırdığı hak ve özgürlükleri gelecek nesillere çalışacağız. Ne mutlu Türküm diyene!” dedi.
BAŞKAN GÜRKAN: “KOLTUKTA OTURMAK HEPİMİZDEN ÇOK ONLARIN HAKKI”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, protokolde yapmış oldukları güzel davranışla ilgili açıklama yaparak başladığı konuşmasında, “Şair bir şiirinde şöyle diyor, toprakları toprak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Az önce protokolde oturmuş programın açılışını beklerken Sayın Vali’mle birlikte yoğunluktan dolayı gazilerimizin yer bulamadığını, ayakta kaldığını gördük. Sayın Valim dedi ki, 'Sayın Başkanım biz ayakta duralım gazilerimize yerlerimizi verelim'. Ve yerlerimizi değerli gazilerimize bırakarak programı ayakta izlemeye başladık. Tabi bizim bu davranışımızı görüp şaşıranlar oldu ama unutulmamalıdır ki bugün vali Cumhuriyet'in valisiyse, milletvekili milletin vekiliyse, belediye başkanı halkın belediye başkanıysa, garnizon komutanı Türk milletinin askeriyse bu Türkiye Cumhuriyeti'ni var eden şehitlerin ve gazilerin sayesindedir. O yüzden onların kanlarıyla suladıkları o vatan yaptıkları bu topraklarda gazilerimizin vücutlarındaki kurşun ve şarapnel izleriyle bize sağladıkları koltuklarda oturmak hepimizden çok onların hakkıdır.” dedi.

BAŞKAN GÜRKAN: “BURAYA, EĞİTİM MODELİNİN YARATICISININ İSMİNİ VERDİK”
Başkan Gürkan, eğitim alanında Japonya’dan örnekler vererek devam ettiği konuşmasında, “1945 yılında ikinci dünya savaşı biter. Japonya arka arkaya atılan atom bombalarıyla savaşı kaybeder. Perişan olmuş, yanmış yıkılmış bir ülke. Japonlar müttefik devletlerine teslim olduktan sonra toplanırlar ve bir ulusal konsey oluştururlar. Derler ki, kalkınmaya nereden başlayalım? Denilir ki eğitimle başlayalım kalkınmaya. Sene 1945. Japonya eğitimle kalkınmaya başlar. Eğitim çok uzun vadeli bir iştir. Bugün yıl 2018. Japonya bugün geliştirdiği teknolojiyle dünyanın en büyük ülkelerinden birisi. Biz de 1942'de ülkenin her yerinde eğitim meşaleleri yakmak için okullar açarız ve adına Köy Enstitüleri deriz. Oradan yetişen çocuklar eğitim ışığını yurdun dört bir yanında yakacaktır. Ancak yanlış politikalarla 1947'de köy enstitülerin eğitimlerine son verilir. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin en ileri eğitim modeli nedir dediğinizde Finlandiya eğitim modeli karşınıza çıkar. Oysa bu meşhur eğitim modelini Dünya'da ilk uygulayan ülke Türkiye'dir. Bu fikri ortaya atan çocuk müzemize adını verdiğimiz dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'dir. O yüzden dedik ki, biz okul dışı öğrenme alanlarını genişletelim, çocuklarımız okullarda aldığı akademik bilgiyi 'ellerim çalışıyor, zihnim işliyor' felsefesiyle yaşama geçirirken, bu model sadece Türk çocuklarına değil, komşumuz olan Bulgar, Yunan, Makedon, Arnavut çocuklarına örnek olsun dedik. O halde bu çocuk müzesine öyle bir isim koymalıydık, öyle bir isimle hafızalara kazımalıydık ki bu bütün dünyaya örnek olan eğitim modelinin yaratıcısı olmalıydı. O yüzden Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi dedik ve dünya çocuklarına armağan ettik.” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN GÜRKAN: “CUMHURİYET’İN ÇOCUKLARINA ARMAĞAN OLSUN”
Burasının bir park olmadığını belirten Başkan Gürkan, “Burası okul dışı öğrenme ortamı sağlayan, çocuklarımıza dünyanın oluşumundan bu yana olan canlı yaşamını öğreten, dünyanın tüm ülkelerinde evrensel temel değerler olarak kabul edilen sevgi, saygı, hoşgörü ve yardımlaşmayı felsefesiyle ve uygulamasıyla öğretecek olan bir interaktif evrensel çocuk müzesi. Edirne'nin çocuklarına, evlatlarımıza, Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet'e emanet ettiği gençlerimize, Cumhuriyetimiz'in 95'inci yılında Cumhuriyet'in çocuklarına armağan olsun. İnanıyor ve biliyoruz ki Edirne'nin evlatları bu müzede aldıkları eğitimle sadece birbirleriyle değil İngilizlerin, Almanların, Yunanlıların çocuklarıyla yarışabilecek bir eğitime sahip olacaklar. Çünkü onlar Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Türkiye Cumhuriyeti'nin evlatları, onlara güveniyoruz.” şeklinde konuştu.
VALİ ÖZDEMİR: “ÇOK ÖNEMLİ BİR AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Edirne Valisi Günay Özdemir ise, “Aslında eğitim sadece okulda yapılan bir iş değil. Eğitim hayat boyu her alanda yapılması gereken bir faaliyet. Bugün burada okulla beraber çocuklarımızın gelecek yüzyıllara hazırlanması konusunda ülkeyi yönetecek olan nesillerimizin daha iyi yetişmesi anlamında çok önemli bir faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.