NAZİ ZULMÜNÜN UNUTULMAZ ACILARINI PAYLAŞTILAR

Roman Gençlik Derneğince Edirne Belediyesi Nikah Salonu ve Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen çalıştaya katılan tarihçiler, 2. Dünya Savaşı'nda Alman ordusunun Polonya Auschwitz'teki toplama kampında Romanların yaşadığı eziyetleri anlattılar. Çalıştaya katılan tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Auschwitz çök kötü olayların yaşandığı bir merkez. Burada yaşananlar çok kötüydü. Bunun üzeri örtülmeye çalışılıyor. Bu hakikaten zulümdür” dedi.

NAZİ ZULMÜNÜN UNUTULMAZ ACILARINI PAYLAŞTILAR

Roman Gençlik Derneğince Edirne Belediyesi Nikah Salonu ve Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen çalıştaya katılan tarihçiler, 2. Dünya Savaşı'nda Alman ordusunun Polonya Auschwitz'teki toplama kampında Romanların yaşadığı eziyetleri anlattılar. Çalıştaya katılan tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Auschwitz çök kötü olayların yaşandığı bir merkez. Burada yaşananlar çok kötüydü. Bunun üzeri örtülmeye çalışılıyor. Bu hakikaten zulümdür” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Ağustos 2021 Pazartesi 06:48
NAZİ ZULMÜNÜN UNUTULMAZ ACILARINI PAYLAŞTILAR

Roman Gençlik Derneğince Edirne Belediyesi Nikah Salonu ve Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen ve iki gün süren çalıştayın ilk gününde, 2. Dünya Savaşı'nda Alman ordusunun Polonya Auschwitz'teki toplama kampında Romanların yaşadığı eziyetler anlatıldı. Düzenlenen Çalıştay’a katılan Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’da katılarak, yaşanan zulmü anlattı.

Eski Elektrik Fabrikası Bahçesinde iki gün süren Roman Gençlik Derneğince düzenlenen “Roman Dili ve Kültürü Çalıştayı” Pazar günü son buldu. Cumartesi günü düzenlene açılış konuşmalarıyla başlayan Çalıştaya kıtılan konuşmacıların ilk konuları 2. Dünya Savaşında Nazilerin Romanlara yaptığı soykırım anlatıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Edirne Belediye başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu yaptı. Tanrıkulu, böyle bir çalıştayın Edirne’de olmasından dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, “Bir toplumda Romanlar mutluysa, kırılgan gruplar mutluysa. O gruplar yaşam arzularını bizlere aktarıyorlarsa, o toplum ileriye bakabilecek ve mutlu olabilecek bir toplumdur. O nedenle Romanlar için Balkanların ve bu şehrin çok önemli bir yeri vardır. Edirne’nin bir özelliği ve nüfusuna göre Roman vatandaşlarının yoğun olduğu bir şehirdir. Bugün çok değerli siz hocalarımızın Edirne’de olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Hepinize hoş geldiniz diyorum” dedi.

KADINLAR UTANDIKLARI İÇİN ANLATAMADILAR

Ardından konuşan Prof. Dr. Hristo Kyuchukov 2 Ağustos 1944'ün Roman tarihinde çok önemli olduğunu ve asla unutulmaması gerektiğini bildirdi. Yaşanan bu eziyetin bugüne kadar neden anlatılmadığını ve bu konunun yalan olduğunu iddia edenlerin olduğunu hatırlatan Kyuchukov, “Bu zaman kadar niye bu konuda konuşulmadı. Romanlar niye tarihini anlatmadılar diye konuşuluyor. Roman kültüründe kadınlar çok önemli bir rolü var. Roman ailesinde kadın aileyi yürütüyor. Ama kimi şeyleri Roman kültüründe kadına yapamazsın. Kadına dokunamazsın. Bunlardan biri kadının saçını onun çocuklarının önünde kesemezsin. İlk kişi en birinci işi Naziler kadınları çıplak soyundurup onların çocuklarının önünde saçlarını kestiler. Bu Roman kadınlar için büyük bir utançtır. İkinci Dünya savaşından sonra sağ kalan kadınlar. Bu utancı ben çocuklarıma ve torunlarıma nasıl anlatabilirim dediler. O nedenle bu konuda romanlar hiç konuşmadı. 1982 yılına kadar Almanya Romanlar konusunda yaptığı zulümleri kabul etmedi. Bu tarihten sonra Romanlar kurdukları Sivil Toplum kuruluşlarıyla onlarla savaşmaya başladı. Onların sayesinde bu günlere geldiler. Biz tarihimizi bilmemiz ve insanla anlatmamız lazım. Biz bugün buradaysak. Bizim bir amacımız var. İnsanlar ikinci dünya savaşında yaşananları bilsinler. Auschwitz ölmedi. Auschwitz uyuyor. Ama her an Auschwitz uyanabilir ve Naziler tekrar geri gelebilir. Allah korusun” dedi.

Prof. Dr. Ortaylı da yaptığı konuşmada Nazilerin yaptıklarının beşeriyet tarihinin en büyük sapıkça zulmü olduğun ifade etti.

Osmanlı döneminde Romanların önemli bir yeri olduğunu ifade ederek, Edirne’nin de Romanlar için her zaman önemli bir şehir olduğunu dile getirdi. Halen büyük bir Roman nüfusunun Edirne’de yaşadığını ifade eden Ortaylı, şunları söyledi:

“Bugün 2 Ağustos’u anıyoruz. Auschwitz çök kötü olayların yaşandığı bir merkez. Burada yaşananlar çok kötüydü.  Romanlar sadece kamplarda değil, birçok yerde eziyet görmüş ve yok edilmişlerdir. İnsanları topluyorlar. Ne onun dünyadan haberi var ne orada ne olduğundan haberi var. Hayatında Roman görmemiş kişiler görülmemiş bir manyaklıkla insanları toplayıp yok ediyorlar. Uzun süreli işkencelere tabi tutuluyorlar. Sadece, son konsantrasyon kampla Romanlar katledilmiş değil. Almanlar yakaladıkları romanları kampa sevk etmeye ihtiyaç duymuyorlar. Bir araba var, egzoz çıkışları arabanın içine çevrilmiş. Romanlar, yakalandıkları yerde yok edilmişler. Bu affedilecek bir şey değildir. Bunu bilmiyorduk demek affedilecek bir şey değil.  Daha başka rezaletler bunlar.

Karşımızda çok soğukkanlı aşağılayıcı bir katliamın örtülmesi varır. Sadece Yahudileri değil, aynı zamanda romanlara da büyük eziyetler yapmışlar. İnsanlar bu konun üzerinde pek durmuyorlar.

Alman ordusu 2. Dünya savaşında bir ordunun yapacağı şeylerin dışına çıkmıştır. Bu tarihte ilk defa oluyor. Ordu insanları toplamış ve çukurların önünde insanları kurşuna dizmiştir. Bunları yaşayan iki kişiyi tanıdım. Ordular maalesef böyle işlere karışmazlar. Ama maalesef alman ordusu bu işi tertipleyip karıştı.

Sovyet Harp esirlerini ilk defa fırınlarda denediler. Kızılordu askerleri üzerinde deneyler. Kim oldukları bilmedikleri 80 milletin insanından oluşan bir ordunun esirlerinin üzerinde deneyler yapmışlar. Bir ordu karşısındaki ordunun esirlerine böyle bir deney ve işkence yapılmaz.  Bu diktatörlüğün başka hiçbir diktatörlükle benzer yanı yoktur.”

Prof. Dr. Emine Zingeç ‘de Romanların yaşadıkları hakkında sunum yaptı.

Çalıştay, Pazar günü de katılan konuşmacıların sunumlarının ardından sona erdi.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.