“NEREDE İNSAN VARSA AKİF ORADAYDI”

İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy, 82’nci ölüm yıldönümünde Edirne’de anıldı. Günün anlam ve önemine dair konuşmayı yapan Akmercan Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Lokman Kızılyar, “Akif, gezici bir mesaj taşıyıcısıydı. Yolda, sokakta, camide, cephede, okulda ve nerede insan varsa Âkif oradaydı.” dedi.

“NEREDE İNSAN VARSA AKİF ORADAYDI”

İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy, 82’nci ölüm yıldönümünde Edirne’de anıldı. Günün anlam ve önemine dair konuşmayı yapan Akmercan Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Lokman Kızılyar, “Akif, gezici bir mesaj taşıyıcısıydı. Yolda, sokakta, camide, cephede, okulda ve nerede insan varsa Âkif oradaydı.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
28 Aralık 2018 Cuma 09:10
“NEREDE İNSAN VARSA AKİF ORADAYDI”

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Akmercan Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından Edirne Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen anma programına, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm ve çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.

“SADECE İSTİKLAL MARŞI ŞAİRİ DEMEK, ONU YETERİNCE ANLAMAMAKTIR”
Akmercan Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Lokman Kızılyar, Mehmet Akif’i sadece İstiklal Marşı Şairi olarak görmenin, O’nu yeterince anlamamak olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “Hayatı vahiyle inşa etmenin yakın dönemde canlı bir örneğini sunmuş olan Akif’i sadece İstiklal Marşı Şairi olarak anmak onu yeterince anlamamak demektir. Esasen Akif coşkulu bir Kur'an Şairi olup, yüksek sanatın zamanlar ve mekanlar üstü değerlerin en çetin şartlarda bile taviz vermeden hayata tatbik edilmesi gerektiğini haykırmış, bu inanç ve düşüncelerini fildişi kulesinden ürettiği kuru söylemlerle değil, derin sancılar çeken geniş bir coğrafyada hayatın içinden, bizzat ve bedel ödeyerek ortaya koymuştur.” dedi.         

“HER YÖNÜYLE MÜKEMMEL BİR KAHRAMANDIR”

Kızılyar, Mehmet Akif’in bağımsızlık savaşının kazanılmasındaki en önemli kişilerden biri olduğunu dile getirerek, “Mehmet Âkif 1873-1936 yılları arasında yaşamıştır. Bu tarihler asırlarca büyük bir imparatorluk halinde yaşamış bir devlet ve milletin en acıklı günleridir. Devlet-i Al-i Osman çökmüştür, savaşlar kaybedilmiştir, millet zayıf düşmüş ve toprakları işgal edilmiştir. Millet ölüm-kalım, var olma ya da yok olma noktasındadır. İşte bu noktada bu millet için her alanda kahramanlara şiddetle ihtiyaç vardır. Mehmet Âkif söz konusu şartlarda ortaya çıkmış her yönü ile mükemmel bir kahramandır. O, bağımsızlık savaşımızın kazanılmasında emeği geçen en önemli şahsiyetlerin başta gelenlerinden birisidir. Zira Akif çok geniş bir alanda ve en zor şartlar altında dini ve ülkesi için önemli ve tehlikeli görevler icra etmiştir. Milletinin bağımsızlığı için çok yönlü ve yoğun çabalar sarf etmiş olan Mehmet Akif, muhteşem İstiklal Marşı ile millete sunduğu kıymetli hizmetlerini taçlandırmıştır. Bu vesileyle diyorum ki; Ey koca Akif, kadrini bilenler seni unutmadı, onlar sana hep minnettar ve duacıdır.” ifadelerini kullandı.

“GEZİCİ BİR MESAJ TAŞIYICISIYDI”

Kızılyar, Mehmet Akif denilince en başta Safahat adlı eserinin geldiğini belirterek, “Âkif’in Safahat'ı kendi dönemi için ve geleceğe yönelik olarak İslam' ı anlatır safha safha. Her türlü bireysel ve toplumsal sorunlar için çözüm önerileri, uygulamalar, formüller önerir ve tarihten örnekler gösterir. O sadece bir teoriysen ve kuru bir ideolog değil, yaşantısıyla uyarıya aracı olan, örnek bir eylem adamıydı. Akif, gezici bir mesaj taşıyıcısıydı. Yolda, sokakta, camide, cephede, okulda ve nerede insan varsa Âkif orada idi. Çünkü o, yılmaz yorulmaz, ümidini yitirmez bir insandı.” şeklinde konuştu. 

Konuşmanın ardından Mehmet Akif Ersoy’un yaşamını anlatan video gösterimi, Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinden bestelenmiş eserlerin seslendirilmesi, Mehmet Akif Ersoy’u anmak için Kırk Sebep konulu söz korosu, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Uyan’ adlı şiirinin seslendirilmesi ve Mehmet Akif Ersoy ile yapılan ‘Son Mülakatın’ canlandırılması gerçekleştirildi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.