NÜKLEER DE, KİRLİLİK TEHLİKESİ YOK !

Türkiye’de çeşitli üniversitelerden uzmanların konuşmacı olarak katıldığı 4’üncü Uluslar arası Anadolu Enerji sempozyumu Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde başladı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinden Prof. Dr. Sadık yaptığı açıklamada,” Çevre konusuna gelince, kömür santralarında karbondioksitten şikayet var. Nükleer santrallerde bu tehlike yok, bu temiz enerji olarak biliniyor”dedi.

NÜKLEER DE, KİRLİLİK TEHLİKESİ YOK !

Türkiye’de çeşitli üniversitelerden uzmanların konuşmacı olarak katıldığı 4’üncü Uluslar arası Anadolu Enerji sempozyumu Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde başladı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinden Prof. Dr. Sadık yaptığı açıklamada,” Çevre konusuna gelince, kömür santralarında karbondioksitten şikayet var. Nükleer santrallerde bu tehlike yok, bu temiz enerji olarak biliniyor”dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Nisan 2018 Perşembe 20:24
NÜKLEER DE, KİRLİLİK TEHLİKESİ YOK !

4.Uluslararası Enerji Sempozyumu 18 Nisan Çarşamba günü başladı. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde yapılan sempozyum  Cuma günü sona erecek. Nükleer Enerji konusunun gündeme getirildiği sempozyuma Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Erhan Tabakoğlu ve ülkenin çeşitli üniversitelerinden bilim adamları katıldı. Sempozyum Başkanlığını Trakya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Öztürk’ün üstlendiği sempozyum saat 09.30’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra videodan Trakya Üniversitesinin tanıtımı yapıldı. Ardından T.Ü Devlet Konservatuarı  konseri gerçekleşti.

 Daha sonra söz alan Sempozyum Başkanı Öztürk kendi bölümlerini de ilgilendiren enerji türleri konusuna değindi. Bu toplantıda bu konularla ilgili bilimsel tartışmaların ve 21 konu başlığı altında tartışmaların yapılacağını belirterek konuşmacıları tanıttı.

 Daha sonra söz alan T.Ü. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çan, toplantıyı organize edenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında. Enerji kaynakları ve enerji tasarrufu konusuna değindi.

Ardından söz alan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof Dr Erhan Tabakoğlu Trakya Üniversitesinin bölgenin en önemli eğitim kurumu olduğunu belirterek; “Üniversitemiz Balkanlarda önemli motivasyon  gücüdür. Balkanlardan en çok üniversite öğrencisine sahibiz. Enerji ülkelerin en önemli meselesidir. Dünya ülkeleri bu enerji sorunun nasıl farklı yöntemlerle çözüyorsa ülkemizde de bu konu için çözüm yolları aranmaktadır. Üniversitelerin görevi de bu konuya katkı sağlamaktır. Üniversitemiz farklı açılımları içinde barındıran bir üniversitedir. Ben bu sempozyumu çok önemsiyorum. Gelen konuklarımızın Edirne’nin güzelliklerini görmelerini öneriyorum. Edirne’nin Osmanlı’yı en iyi anlatan şehir olduğunun bilinmesini istiyorum. Misafirlerimizin bu güzellikleri görmeden Edirne’den ayrılmamalarını rica ediyorum.” Dedi

“SANTRAL 1200 MEGAVAT GÜCÜNDE OLACAK”

Toplantıda konuşan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinden Prof. Dr. Sadık Kakaç Nükleer enerji konusunda yaptığı açıklamada, “3 Nisan’da, Beştepe’de Cumhurbaşkanımız tarafından uzaktan kumanda ile Mersin Akkuyu’da kurulacak Nükleer santralın temeli atıldı. Bu kurulacak dört üniteden birisi, diğer ünite de Sinop’ta kurulacak. Şimdi ilk santralın temeli atıldı. 1200 megavat gücünde bir santral 7 sene sonra tamamlanacak. Çevre konusuna gelince, kömür santralarında karbondioksitten şikayet var. Nükleer santralarda bu tehlike yok, bu temiz enerji olarak biliniyor. Dünyada zararı olmayan hiçbir enerji üretimi yoktur. Nükleer santraların problemleri teknik olarak çözümlendi. Dünyada 440’ın üzerinde nükleer santral var. Komşularımızda var. Bir tane de ülkemizde olsun. Teknik bakımdan sorunlar çözülmüştür. Akkuyu lisansı 1976 yılında  alındı.Yer seçimi çok önemlidir. Santralın deniz kenarında olması önemlidir.  Bütün koşulları uygun olan Akkuyu Nükleer Santralı için bir sorun yoktur. Bu santraları kurmak için gerekli kriterleri gerçekleştirmeden santralar kurulamıyor.” Dedi .  

 Nevada Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr Yunus Ali Çengel  nükleer enerji konusuna değinerek şunları söyledi;” Nükleer enerji bir dünya gerçeği. Şu anda dünyada çok sayıda nükleer santralar kuruluyor Bu konuda yeni teknolojiler geliştiriliyor. Nükleer enerji kalıcı bir enerjidir.

Bu enerji doğru modellendiği müddetçe maliyet ve konum olarak bu enerjiden çekinmek için bir neden yok. Bu enerji konusunda sıkıntı dendiğinde kısmen var.  Bu her alanda var.

Mesela kömür madenlerinde kaç kişi ölüyor. Güneş enerjisine bakıldığında radyasyondan dolayı her sene binlerce kişi kanser oluyor. Bunlar da kötü enerji değil, önemli olan tedbirlerini almak. Şu anda bütün dünya ülkeleri tedbirlerini alıyor.” Dedi.

NÜKLEER ENERJİYE OLUMLU BAKMAK LAZIM

Nükleer enerjiye olumlu bakmak gerektiğini belirten Çengel, “Bu enerji yatırımlarına  ekonomik yatırım olarak bakılmalı. Bunda olumlu olduğu sürece enerji karışımına parçası olması gayet mantıklı. Bütün dünya da bunu yapıyor. Bu enerjiden vazgeçen ülkeler sınırlı bunların başında Almanya var.

Bu politik bir karar. Diğer ülkelere bakıldığında ABD vazgeçmedi Fransa’nın yüzde 80”i nükleer enerji. Son betsco kazadan dolayı Japonya bu alanda sıkıntılı. Diğer ülkelerde de nükleer enerji santraları kuruluyor. Nükleer enerji kötü bir enerji değil bu alanda yeni teknolojiler geliştiriliyor. Bunlar çok daha verimli ve güvenli.  Bu enerjiye olumlu ve temkinli yaklaşmak lazım.” Dedi.

Sempozyum çeşitli oturumlarla 20 Nisan Cuma günü saat 18.00 de son bulacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.