“O FİYATI VEREMEYİZ!”

Cumartesi günü Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile fırıncılar arasında gerçekleşen toplantının ardından ekmeğin fiyatı, 6 Kasım öncesinde olduğu gibi 1,5 TL’ye düşürülmüştü. Söz konusu kararın oldukça doğru bir karar olduğunu belirten Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kemal Cingöz, fırıncıların 220 gram ekmek 2 TL şeklinde yeni bir taleplerinin olduğunu belirterek, “Biz onlara zam vereceğiz. Biz fırıncıların düşmanı değiliz. Ama 220 gram 2 TL diye diretirlerse bu fiyatı veremeyiz. Böyle bir fiyat Türkiye’de yok.” ifadelerini kullandı.

“O FİYATI VEREMEYİZ!”

Cumartesi günü Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile fırıncılar arasında gerçekleşen toplantının ardından ekmeğin fiyatı, 6 Kasım öncesinde olduğu gibi 1,5 TL’ye düşürülmüştü. Söz konusu kararın oldukça doğru bir karar olduğunu belirten Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kemal Cingöz, fırıncıların 220 gram ekmek 2 TL şeklinde yeni bir taleplerinin olduğunu belirterek, “Biz onlara zam vereceğiz. Biz fırıncıların düşmanı değiliz. Ama 220 gram 2 TL diye diretirlerse bu fiyatı veremeyiz. Böyle bir fiyat Türkiye’de yok.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Kasım 2020 Salı 06:26
“O FİYATI VEREMEYİZ!”

6 Kasım’da Fırıncılar Derneği’nin kararıyla 200 gram ekmek 2 TL’den satılmaya başlamış; başta ETSO ve EDESOB olmak üzere tüm yetkili kurumlardan yapılan fiyat değişikliğine tepki gösterilmiş ve fırınlarda denetim üzerine denetim yapılmıştı. Cumartesi günü Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’la görüşen fırıncılar, uyguladıkları fiyatı 6 Kasım öncesinde olduğu gibi 210 gram ekmek 1,5 TL şeklinde güncellemişlerdi. Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz düzenlenen toplantıda; ETSO ve EDESOB’u ‘kendilerini oyalamakla’ suçlamıştı. Canbaz’ın eleştirilerine cevap veren EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, kendilerinin haksız yere suçlandığını ifade etti.
“BİZİ HAKSIZ YERE SUÇLADILAR”
Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kemal Cingöz, Cumartesi günü düzenlenen toplantıda kendilerine haksız suçlamalar yapıldığını belirterek, “Fırıncıların yapmış olduğu davranış biçimi, doğru bir davranış. Çünkü daha önce de söylediğim gibi yapmış oldukları zammın yasal bir dayanağı yoktu. Şimdi doğru yere geldiler. Bundan sonraki süreci hep beraber izleyeceğiz. Cumartesi günü fırıncılar Sayın Belediye Başkanı ile beraber bir basın toplantısı düzenlediler. Orada bana göre bizi haksız yere suçladılar. Sayın Belediye Başkanı dedi ki; yasal süreci esnaf ve ticaret odaları boşlukta bıraktı. İçişleri Bakanlığı’nın ve Sağlık Bakanlığı’nın yazısı ve korona virüs bilim kurulunun tavsiyesiyle mevsimsel etkiler de göz önünde bulundurularak 02.10.2020 tarihinden itibaren 01.12.2020 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler, sendikalar, ticaret odaları, dernekler, apartman ve site yönetimleri tarafından düzenlenecek olan etkinlik ve toplantıların merkez ilçe ve tüm ilçelerde ertelenmesine karar verilmiştir. Bize tarife talebi ne zaman geldi? Tarife değişikliği talebi bize 07.10.2020 tarihinde geldi.” dedi.
“BİZİM SÖYLEDİKLERİMİZİ DİKKATE ALMADILAR!”

Fırıncılarla yapılan görüşmede en yüksek fiyatı verdiklerini ancak fırıncıların dikkate almadığını belirten Cingöz, “Bu arkadaşlar bana geldiler. Ekmeğe zam yapacağız dediler. Ben de bu böyle olmaz. Bağlı olduğunuz odaya müracaatınızı yapın, bize gelsin değerlendiririz dedim. Cumartesi günü Yılmaz Cambaz, ‘Koronavirüsü bahane ederek bizi oyaladılar’ diyor. Aslında bizim yapmış olduğumuz tamamen hukuki. Onlar bana geldiği zaman, ‘Toplantıları yapamıyoruz. 1 Aralık’tan sonra eğer ki ertelenmezse o zaman toplanıp sizin tarife talebinizi değerlendiririz’ dedim. ‘Ekmek fiyatı olarak ne düşünüyorsunuz?’ diye sordum. 220 gram 2 TL dediler. Bu fiyatın çok olduğunu söyledim. Böyle bir tarife veremeyiz ama yinede ben size Türkiye’nin en yüksek fiyatını vereceğim dedim. En yüksek fiyat 7 Lira 69 Kuruş. Biz de 8 Lira veririz. Ekmeğin tanesine yansıyacak fiyat oranı 5 Kuruş civarı olur. O da çok önemli değil. Bu arkadaşlar bizim söylediklerimizi dikkate almadılar. Tüketici Koruma Kanunu 6502 sayılı ibaresine dayanarak 6 Kasım itibariyle ekmeği 200 gramı 2 TL’den satışa sundular. Bu sefer ne oldu? Resmi makamlar devreye girdi. Sonuç itibariyle geri adım attılar. Edirne halkına hayırlı olsun diyorum.” ifadelerini kullandı.
“220 GRAM 2 TL DİYE DİRETİRLERSE, O FİYATI VEREMEYİZ!”
Fırıncıların 220 gram ekmek 2 TL şeklinde yeni taleplerinin olduğunu söyleyen Cingöz, “Bize yapılan suçlamaları haksız buluyorum. O gün Sayın Dernek Başkanı, ‘Kemal Cingöz ekmeğe zam vermiyor ama simit 2,5 TL’ dedi. Sokakta 2,5 TL’ye simit alan var mı? Simit 1,5 TL. 2,5 TL olan nedir? Pastanelere verilen fiyat tarifesinde açma simittir. O doğrudur. Ama halk tipi simit 2,5 TL değil. Simitçiler de bunu duymuşlar. Lokantacılar Odası’ndan telefon açtılar. Simitçiler yeni tarife isteyecekler. Doğal haklarıdır, isteyebilirler. Ama öyle bir simit fiyatı yok. Bu yanlış ve yanıltıcı bir beyan. Arkadaşlar Sanayi ve Ticaret Odası’na 22 Eylül’de müracaat etmişler. 200 gram 1,75 olarak talep etmişler. Ondan sonra çevirmişler. 3 Kasım’da 220 gram 2 TL olsun. Bu yazboz tahtası mı? 1 haftada 1,75’ten 2 TL’ye çıkabilir misin? Biz onlara yine zam vereceğiz. Biz fırıncıların düşmanı değiliz. Yanlış anlaşılma olmasın. Benim hiç kimseye karşı önyargım yoktur. Ama 220 gram 2 TL diye diretirlerse bu fiyatı veremeyiz. Bunu da kamuoyunun takdirine sunuyorum. Böyle bir fiyat Türkiye’de yok. Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ile de bir araya gelip değerlendirme yapacağız. Benim düşüncem Türkiye’deki 7 Lira 69 Kuruş’un üzerinde vermek. Ama 220 gram 2 TL diye diretirlerse ekmeğin kilosu 9 Lira 09 Kuruş’a gelir. Böyle bir fiyatı şahsen verme taraftarı değilim. Edirne genelinde 225 fırıncı, 450 bin nüfus var. O insanları da düşünmek gerekiyor. 6 Kasım itibariyle halka 50 kuruş fazla satılan ekmekle ilgili söyleyebileceğim fazla bir şey yok. Resmi kurumlar var. Tutanaklarını tuttular. Bana vatandaş da geldi. ‘Benim cebimden çıkan para bana mı gelecek?’ diye sordu. Öyle bir şey de yok. Vatandaşın cebinden çıkan para ceza yazılırsa devlete gidecek. Şu anda 100 gram simit 1,5 TL. 2,5 TL olan açma simit 200 gram. Burada da yanlış anlaşılma olmasın. Sokakta satılan simit 100 gram 1,5 TL. Şimdi yeni tarife isteyeceklermiş. Fiyatı da belirtmemişler. Bakalım kaç para isteyecekler? Ayrıca Sayın Valimizin de talimatı var. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı kendilerini aramış. Biz yılbaşına kadar ekmeğe zam yapmama kararı aldık demişler. Sayın Valimiz de zaten göndermiş olduğu haberlerde vali yardımcılarımızın ifadesi de o.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.