O PROTOKÜN İPTALİ İÇİN 1581 İMZA TOPLADILAR!

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Edirne İl Müftülüğü tarafından yapılan ve 4-6 yaş arası çocuklara Kuran dersi vermeyi içeren protokolün iptali için, Edirne Veli-der tarafından 1581 imza toplandı.

O PROTOKÜN İPTALİ İÇİN 1581 İMZA TOPLADILAR!

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Edirne İl Müftülüğü tarafından yapılan ve 4-6 yaş arası çocuklara Kuran dersi vermeyi içeren protokolün iptali için, Edirne Veli-der tarafından 1581 imza toplandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Şubat 2019 Salı 08:16
O PROTOKÜN İPTALİ İÇİN 1581 İMZA TOPLADILAR!

Geçtiğimiz ay Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Edirne İl Müftülüğü arasında ‘Kuran Kursları Öğretim Programı’ isimli protokol yapılmıştı. 4-6 yaş arası çocuklara Kuran dersi vermeyi içeren protokol için o günden bu yana birçok tepki gösterildi. Dün Edirne Kent Konseyi’nde basın açıklaması yapan Edirne Veli-Der Yönetim Kurulu Üyeleri, protokolün iptal edilmesi için 1581 adet imza topladıklarını ve Edirne Valiliği’ne bunu teslim edeceklerini ifade ettiler. 

Edirne Veli-Der Başkanı Mustafa Aytekin tarafından yapılan basın açıklaması şu şekilde:

“ÖĞRETMENLER TARAFINDAN ZATEN VERİLİYOR”

“Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Edirne İl Müftülüğü’nün yaptığı protokol çerçevesinde okul öncesi 4-6 yaş grubuna ‘Kuran Kursları Öğretim Programı’ uygulanarak okullarımız Diyanete, öğrencilerimiz ise liyakatı belli olmayan öğreticilerin inisiyatifine bırakılmak istenmektedir. Değerler eğitimi bahanesiyle çocuklarımız bilimsellikten uzak, çocuk haklarına aykırı bir biçimde, belirli bir kalıbın içerisine sokulmaya çalışılmaktadır. Dini cemaat yapılanmalarının şimdiye kadar ülkemize verdiği zararları unutan birtakım sendikalar, bazı dini gruplarla birlikte yanlış bir uygulama olduğunu bile bile, ideolojik gerekçelerle, siyasal İslama hizmet etmek adına, protokolün arkasında olduklarını ifade etmişlerdir. Hatta devlet yetkilisi bir kişi bunun Atatürk’ün yolu olduğunu ifade etme cüretini bile göstermiştir. Gerçekten amaç çocuklarımıza değerler eğitimini kazandırmaksa bunları okullarda öğretmenler tarafından zaten verilmektedir. Değerler eğitimi (sevgi, saygı, adalet, yardımlaşma, sabır, iyilik gibi evrensel etik kavramlar) anaokullarından liseye kadar bütün sınıfları kapsayan bir biçimde gerek derslerde, gerekse komisyonlar tarafından okulların genelinde öğretmenler tarafından uygulanan bir eğitim sürecidir. Yani bunun için milli eğitimin, müftülüğün öğreticilerine ihtiyacı yoktur. Siyasal iktidarın tercihleri doğrultusunda, müftülüklere büyük bütçeler ayrılmakta olup, her mahallede istedikleri kursu açabilmektedirler. Ayrıca kamuya ait yapılar farklı yöntemlerle yine Müftülüğe tahsis edilmektedir. Örneğin; Tarihi Edirne Ticaret Lisesi, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ihtiyaçları için kullanılmak yerine, Edirne Müftülüğü’ne 4-6 yaş Kuran kursu olarak yine bir protokolle verilmiştir. Açıkça görüldüğü gibi, çocuğuna dini eğitim aldırmak isteyen velilere, kamunun tüm imkanları sunulmaktadır. Tüm bunlara rağmen okulların bu kurslar için tekrar yapılandırılmasının altında yatan asıl nedenin ne olduğu açıkça ifade edilmeli ve kamuoyu yanlış yönlendirilmemelidir.”

“Neden Protokolün İptalini İstiyoruz ve Soruyoruz?”

“1- Pedagoji bilimi çocukların duygusal zihinsel ve de sosyal gelişimlerini inceleyerek ruh sağlığı hakkında bilgiler edinmeye çalışan bir bilimdir. Çocukların 4-6 yaşında soyut kavramları edinmeye başlamaları pedagojik değildir. Dini soyut kavramların bazıları çocukları korkutabilir ve çocuğun zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine zarar verebilir. Bazı çevrelerin dediği gibi, dini soyut kavramlarla, anne sevgisini eşdeğer görmek doğru değildir. Sevgi soyut bir kavram olarak düşünülse de somutta yaşanır. Çocuk annesine sarıldığında sevgi somut bir hal alır.

2- Anaokulu ve anasınıfı öğretmenlikleri özel bir alan bilgisine sahip ve uzmanlık gerektiren branşlardır. 296 saatlik çocuk gelişimi kursunu (uzaktan eğitimle de olabilir) bitiren müftülüğün görevlendirdiği kişilere çocuklar teslim edilmemelidir.

3- Eğitim ortamının hazırlanması, aydınlatılması, ısıtılması ve temizlenmesi gibi iş ve işlemlerden İl Milli Eğitim Müdürlüğü sorumlu olmasına rağmen bu protokole göre eğitim faaliyetlerinden ve uygulama denetiminden İl Müftülüğü sorumludur. Bu maddeyle öğretmenlerin ya da okul idaresinin hatta il milli eğitim müdürlüğünün bu kursları ya da eğitmenleri denetleme yetkisi yoktur.

4- Türk Alfabesi daha tanıtılmadan, Arap Alfabesini tanıtmakla ne amaçlanmaktadır?

5- Öğrencilerin güvenliğinden sorumlu olan birim belli değildir. Çocuğun başına gelebilecek herhangi bir olayda veli, karşısına muhatap olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğünü mü, İl Müftülüğünü mü yoksa Okul Müdürlüğünü mü alacaktır?

6- Okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan program ile Kuran kursları öğretim programı arasında uyum sağlanabilmesi için okul öncesi öğretmenleri ve Kuran Kursu öğreticileri birlikte hareket eder ifadesi ile anlatılmak istenen nedir?”

“İPTAL EDİLMELİDİR”

“Çalışma grubumuzun laik ve bilimsel eğitim çizgisi açık ve nettir. İmza kampanyamızda Edirne kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmış, gerek ilimizden gerekse ülkenin aydınlık yüzlerinden beklediğimiz desteği alarak 1581 sayısına ulaşmıştır. Bilimsel ve pedogojik hiçbir dayanağı olmayan, çocuğun üstün yararı ilkesini yok sayan protokol, Edirne Valiliği tarafından iptal edilmelidir.”

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.