EKMEK YENİDEN 1,5 TL!

Edirne Fırıncılar Derneği’nin odaların izni olmadan 200 gram ekmeğin fiyatını 2 TL olarak belirlemesinin ardından Edirne kamuoyunda çeşitli tartışmalar yaşanıyor;  yetkili makamlarca kentteki fırınlarda denetim üzerine denetim yapılıyordu. Vatandaşların konuyla isyanını hemen hemen her gün gazete manşetlerine taşıyan Edirne basını, birçok yetkilinin girişimleri ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın olaya müdahil olması sonucu yeniden eski tarifeye dönüldü ve 210 gram ekmek 1,5 TL’den satılmaya başlandı.

EKMEK YENİDEN 1,5 TL!

Edirne Fırıncılar Derneği’nin odaların izni olmadan 200 gram ekmeğin fiyatını 2 TL olarak belirlemesinin ardından Edirne kamuoyunda çeşitli tartışmalar yaşanıyor;  yetkili makamlarca kentteki fırınlarda denetim üzerine denetim yapılıyordu. Vatandaşların konuyla isyanını hemen hemen her gün gazete manşetlerine taşıyan Edirne basını, birçok yetkilinin girişimleri ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın olaya müdahil olması sonucu yeniden eski tarifeye dönüldü ve 210 gram ekmek 1,5 TL’den satılmaya başlandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Kasım 2020 Pazartesi 06:29
EKMEK YENİDEN 1,5 TL!

Edirne’de Fırıncılar Derneği, 6 Kasım tarihi itibariyle bağlı oldukları Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın onayı olmadan zam kararı almıştı. Alınan zam kararıyla 200 gram ekmeği 2 TL’den satmaya başlayan fırınlarda, yetkili makamlarca denetim üzerine denetim yapılmış; ETSO ve EDESOB Başkanı başta olmak üzere yetkililerden konuyla ilgili çeşitli açıklamalar yapılmıştı. Halkın da tepki gösterdiği uygulamayı hemen hemen her gün Edirne basını da manşetten verdiği haberlerle takip etmişti. Cumartesi günü Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın davetiyle Edirne Belediyesine gelen Edirne Fırıncılar Derneği Yönetim Kurulu üyeleriyle toplantı yapıldı. Toplantı sonunda yapılan basın açıklamasında; eski tarifeye dönülerek yeniden 210 gram ekmeğin 1,5 TL’den satılacağı açıklandı.

CANBAZ: “ZIPKINKURT VE CİNGÖZ BİZLERİ OYALADI”

Belediyede yapılan toplantıda konuşan Edirne Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, girdi maliyetlerine yüzde 60-70 arasında zam geldiğini belirterek, “Bizlerin 15 ay önce aldığı fiyat tarifesinin üzerine un, tuz, maya, yakacak, elektrik, SSK, işçilik masraflarına yüzde 60- 80 arasında zam gelmiştir. Fırıncımız ürettiği ekmeğin ham maddelerine gelen zamlardan dolayı aynı ham maddeleri yerine koyamaz hale gelmiştir. Bu sebepten dolayı Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Birliği üyesi Fırıncılar Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Birliğine, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası üyesi fırıncılar Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'na fiyat güncellemesi ile alakalı bundan 4 ay önce başvuruda bulunmuştur. 2 ay bekledikten sonra hem Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt hem de Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Birliği Başkanı Kemal Cingöz bizleri oyalamaya başlayarak tarife güncellemesinde kaçınmışlardır. Fırıncının baskısının devam etmesi üzerine Edirne Lokantacılar Odası 2 ay önce 220 gr ekmek 2 TL olarak fiyat güncellemesini onaylamışlardır. Alt komiteden geçen bu fiyat güncellemesini Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt ve Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Birliği Başkanı Kemal Cingöz pandemiyi bahane ederek onaylamamışlar ve resmi prosedürü başlatmamışlardır. Bu süreçte fırıncıya en erken sürecin 2021 Şubat, Mart ayı olduğunu sözlü olarak beyan etmişlerdir. Edirne Fırıncısı bütün kanalları kullanmış, bilgilendirmiş ve tarife güncellemesinin en erken 2021 Mart ayına kadar alınamayacağını anlaşılması üzerine; İstanbul, Bursa, Balıkesir illerinde ve ilçelerinde ekmeğin nasıl satıldığını araştırmaya başlamıştır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 12. ve 20. Maddelerine göre tüccar tacir sıfatı ile kendi fiyat güncellemesinin oluşturarak sattığını öğrenmiş ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanunun 54. Maddesine göre fiyat etiketini oluşturup halkı bilinçlendirdiğini öğrendik. Edirne fırıncısı bu kanuni yolla 06.11.2020 tarihi itibari ile fiyat güncellemesini gerçekleştirmiştir. Bizler Edirne fırıncıları olarak bu yola kepenklerimizi kapatmamak için başvurduk.” dedi.

CANBAZ: “SİMİTTE ‘MUZ CUMHURİYETİ’ TARİFESİ”

Canbaz, Cingöz’ün simit tarifesini 2,5 TL olarak onayladığını söyleyerek, “Ayrıca şehrimizdeki alt gelir gurubunun yoğun olarak yaşadığı Kıyık bölgesinde yaşayan vatandaşlar için bu süreçte fiyat geçişi olmadığı gibi 1,25 ve 1,50 TL olarak satışa devam edilmiştir. 14.10.2020 tarihli onaylanan 1,50TL’den, 2,50 TL’ye geçen bir simit tarifesi var. Bize 2 TL vermeyen oda ne hikmettir ki simit fiyatını 2,50 TL olarak onaylıyor ve bunu üyelerine dağıtıyor. Başkan Cingöz, geçtiğimiz günlerde ‘burası Muz Cumhuriyeti mi ?’ dedi. Bende Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve esnafı olarak bu tarifeyi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde araştırdım. Fakat 100 gram simidin 2,50 TL olduğu bir yere rastlamadım. Demek ki bu tarife Muz Cumhuriyeti tarifesi.” ifadelerini kullandı.  

GÜRKAN: “ESKİ TARİFEYE DÖNÜLDÜ!”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise,  “Esnaf arkadaşlarımızla bugün yaptığımız toplantıda en büyük sıkıntılarının artan fiyat girdi maliyetleri konusunda bir belirsizlik yaşadıkları olduğunu gördük. Yani 30 gün içerisinde karar verilmesi gereken talebin sürekli bir belirsizlikte bırakıldığını söyleyerek bir boşluğa düştüklerini söylediler. Asıl sıkıntı budur. Biz pandemi döneminde de biz bütün fırıncılarımıza dedik ki; siz kendi araçlarınızla kendi personelinizle ev ev, kapı kapı bu halka bu millete ekmeğini dağıtın. Allah var yukarıda hiçbir itirazda bulunmadan Edirne’de sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde kapı kapı dolaşarak ekmeklerini dağıttılar. Ekmek Türk milleti için kutsaldır. Hem dinimiz açısından kutsaldır hem de hepimizin karnını doyurduğu besin maddesidir. Baktığımızda arkadaşlarımızın yaptığı çalışma ile 210 gram ekmeğin maliyeti 2 lira 17 kuruş. Biz Sayın Valimizle birkaç gündür değerlendirmeler yapıyoruz. Fırıncı esnafı fiyat artışı alır almaz o tabi ki bağlı oldukları odaların vermesi gereken bir karar ama fırıncı esnafımızın bu talebinin sürece de bırakılması doğru bir tavır değil. Valimizin ve benim talep ve ricalarımızla fırıncı esnafımız 6 Kasım’dan bu yana sürdürmüş olduğu fiyat politikasını terk ederek bugün itibari ile il genelinde tekrar 6 Kasım öncesindeki 1,5 liradan satılan resmi tarifeye uyarak şuan itibari ile 1,5 liradan satışlarına tekrar dönülmüştür.” dedi.

GÜRKAN: “MEVZUATTA ÖNGÖRÜLEN SÜREDE YAPILMASININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Başkan Gürkan, yasal süreçlerin takipçisi olacaklarını belirterek, “Biz belediye olarak valilik olarak esnafımızın yasal süreçlerinin takipçisi olacağız. Onların esnaf odalarında ve ticaret odalarında bu süreçlerinin yürütülmesinin faaliyet analizlerinin sağlıklı bir şekilde yapılmasını ve bu süreçlerin mevzuatta öngörülen sürede yapılmasının takipçisi olacağız. İnanıyorum ki devletimizde en kısa sürede esnaf arkadaşlarımızın haklı maliyet taleplerini mutlaka hak verecek, mutlaka bununla ilgili bir çalışma yapacaktır. Ben fırıncı esnafımıza her zaman olduğu gibi devletleri ve milletleri ile beraber hareket ettikleri için teşekkür ediyorum. Sayın Valimize de sürece gösterdiği hassasiyet için teşekkür ediyoruz. Türkiye’de belediyelerin ekmek fiyat tarifesi ile bir yetkisi yok. Belediyeler ekmek fiyatı şu kadar olacak ya da bu kadar olmayacak gibi bir yetkiye sahip değil. Bu fiyatı belirleyen her ilde ya esnaf odasıdır ya ticaret ve sanayi odası ya da ikisi birliktedir. Bizim belediyeler olarak denetleme yetkimiz var. Fiyat tarifesini denetim yetkimiz var, gramajı denetim yetkimiz var ve hijyeni denetim yetkimiz var.  Bu denetimleri de zaten yapıyoruz. Edirne’de mevzuata da baktığımız da esnaf odasına bağlı olan fırıncılarımızın talepleri önce alt oda olan lokantacılar odasında düzenleniyor. Oradan esnaf odaları birlik yönetimine gidiyor. Ve oradan üretilen karara göre de olumlu ya da ret kararına göre de işlem tesis ediliyor. Bununda mevzuatta bir sınırı var 30 gündür.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.