ÖĞRENCİLER SINAVDA VELİLER DIŞARDA TER DÖKTÜ    

Üniversiteye giriş sistemine ilişkin, geçtiğimiz sene ilk kez uygulanan YKS'de (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), üniversite  öğrencileri  sınav süresince  ter döktü. Veliler de en az öğrenciler kadar heyecanlıydı. YKS, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT), ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluştu.

ÖĞRENCİLER SINAVDA VELİLER DIŞARDA TER DÖKTÜ    

Üniversiteye giriş sistemine ilişkin, geçtiğimiz sene ilk kez uygulanan YKS'de (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), üniversite  öğrencileri  sınav süresince  ter döktü. Veliler de en az öğrenciler kadar heyecanlıydı. YKS, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT), ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Haziran 2019 Pazartesi 06:59
ÖĞRENCİLER SINAVDA VELİLER DIŞARDA TER DÖKTÜ    

Edirne’de  Trakya Üniversitesi’nde  Sınav maratonuna katılan öğrenciler sınav sorularını çözmede ter dökerken veliler de okul önlerinde  aynı heyecanı yaşadı.

VELİLERİN BAZILARI EVLADININ BAŞARISI İÇİN KURAN OKUDU.   

Velilerin bazıları çocuklarının başarısı için Kuran okudu, dua etti.

Kızı sınava giren velilerden Tülay Önal, duygularını şöyle dile getirdi, “ Kızım üniversite sınavına girdi. Burada yakınları sınava giren arkadaşlarla da konuştuk. Tabii ki, evlatlarımızın sınavda başarılı olmalarını istiyoruz. İş bununla bitmiyor. Hangi bölümde başarılı olur, burada ne yapabilir. Bu okuldan mezun olunca iş imkanı ne olacak. Ülkemizde artık garantili bir meslek bulunmamaktadır. Çocuklarımızın sınavda başarılı olması onun iş sahibi olmasını ne kadar sağlar bu konuda endişemiz var” dedi

ÖĞRENCİLER DE GELECEKLERİNDEN ENDİŞİLİ     

Bu endişenin öğrencilerde de olduğunu belirten Önal; “Gençlerimiz uzun yıllar okullarda  başarı için mücadele veriyor. Bunun sonunda  bu çalışmanın sonucunu almak için böyle kısa süreli sınava giriyor. Çocukların başarısı böyle kısa süreli sınışlarla belirlenmemeli. Üstelik bu sınavda başarılı olup okula girmesiyle de iş bitmiyor. Ülkemizde istihdam sorunu var, hiç birinin iş garantisi yok. Yapılan istatistikler bunu  gösteriyor. Üniversiteyi bitiren gençlerin çoğu işsiz. Bunlar yetişmiş  kalifiye elemanlar ülkemizin bu gençlerden faydalanmaları gerekir” dedi.

KISA SÜRELİ SINIVLARLA ÇOCUKLARIN GELECEĞİ BELİRLENİYOR    

 Üniversite sınavları konusunda görüşünü açıklayan velilerden Eylem Aladağ, “Gençlerimizin gelecekleri kimseye umut vermiyor. 12 yıl süresince aldıkları eğitimdeki başarıları cumartesi günü iki, Pazar günü üç saatte yapılan  sınavla  almaya çalışacaklar. Sınav ortamı çok stresli  bizlerin de çocuklarımızın da gelecek konusunda güvenler sınırlı. Bilindiği gibi ülkemizde üniversiteli gençlerimiz arasında işsizlik oranı çok yüksek. Çubuklarımız da bu imkansızlıkların farkında” dedi

GENÇLERİMİZ DONANIMLI

Günümüzde  yetişen gençlik teknolojinin bütün imkanlarından yararlanmasını bilen bir nesil olduğunu belirten  Aladağ, “Gençlerimiz geleceği iyi planlıyor.Ayakları yere sağlam basıyor. Buna rağmen ülke imkanları dikkate alınmağında gençler gelecekleri konusunda endişeli. Bir öğrenci ortalama beş yıllık üniversite öğrenimi sonunda  işsizler ordusuna katılma endişesi onları kaygılandırıyor. Gelecek endişesi hepimiz için geçerli. Bir aile ortalama 20 yıl süresince gelecek güvencesi olan çocukları için en iyi yatırımı yapıyor. Bunda ailelerin tek beklentisi çocuklarının bir iş sahibi olması. Ne yazı ki bu beklentilerimiz sonuç vermiyor"

SINAV SİSTEMİ ŞÖYLE:

Bu yıl yapılan YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)  sınavı: 15 Haziran 2019 (Cumartesi),  günü  saat 10.15’te başladı 135 dakika sürdü

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) : 16 Haziran 2019 (Pazar), günü  180 dakika.

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) Tarihi, Sınavı da  yine : 16 Haziran 2019 (Pazar), 15.45, başladı  ve 120 dakika sürede tamamlandı.

SINAVDA HANGİ TESTLER YER ALACAK?

TYT’de; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer aldı

AYT’de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık  verildi AYT’de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevapladılar. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabilecek.

YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapıldı. Her dil için ayrı soru kitapçığı  verildi Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verildi

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.