ÖNLEM ALINMAZSA KORONA ‘PİK’ YAPACAK!

Pandemi sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, radikal önlemler alınmaması durumunda Edirne’de vaka sayılarındaki artışın devam edeceğini belirterek, “Mart ayının son haftasından Nisan ayının ilk haftasına doğru bir pik bekleniyor.” ifadelerini kullandı.

ÖNLEM ALINMAZSA KORONA ‘PİK’ YAPACAK!

Pandemi sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, radikal önlemler alınmaması durumunda Edirne’de vaka sayılarındaki artışın devam edeceğini belirterek, “Mart ayının son haftasından Nisan ayının ilk haftasına doğru bir pik bekleniyor.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Mart 2021 Çarşamba 06:40
ÖNLEM ALINMAZSA KORONA ‘PİK’ YAPACAK!

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, son açıklanan veriler ışığında pandemi sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere dün basın toplantısı düzenledi. Başta 14 gün tam kapanma olmak üzere çeşitli önlemler alınması gerektiğini yineleyen Prof. Dr. Altun, radikal önlemler alınmaması durumunda vaka sayılarındaki artışın devam edeceğini belirtti. Edirne’nin renginin değişmesi için ‘Haziran’ ayını işaret eden Prof. Dr. Altun, “Alınacak önlemlerle bu süre daha erkene çekilebilir ya da önlemler alınmazsa bu süre daha da uzayabilir.” dedi.

“EDİRNE’DE GÜNLÜK YAKLAŞIK 106 YENİ OLGU ÇIKMIŞ”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, son açıklanan verilere göre Edirne’de günlük 106 yeni olgu çıktığını belirterek, “En son Türkiye verileri ve iller bazında veriler 5 Mart’ta açıklandı. Son günlerde Uzunköprü’de de artış başladı. Muhtemel ki belki önümüzdeki hafta Edirne merkezdeki vaka sayılarında artış olacak. Öncelikli olarak 27 Şubat-5 Mart tarihleri arasında Edirne yüz bin nüfusta 180 yeni olgu tanımlanmış. Edirne’nin nüfusuna kıyasla 740 tane yeni olgu ortaya çıkmış durumda. Günlük olarak baktığımızda bu yaklaşık 106’ya denk geliyor.” dedi.

“MUTANT VİRÜS GÖRÜLEN BÖLGELER AÇIKLANMALI”

Vaka sayılarında yaşanan artışın mutant virüsle ilgili olup olmadığının açıklanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Altun, “Mutant virüs görülen yerleşim yerlerinin hangi yerler olduğu açıklanmalı dedik. Sağlık Bakanı yaklaşık 20 gün önce 33 ilde var dedi, illeri açıklamadılar ama Edirne de bu illerden biriydi. Edirne içerisinde hangi yerleşim birimlerinde var. Bunların halka duyurulması gerekiyor. Mutant virüs görülen bölgelerdeki yeni olgu sayısı ve test sayısının da ayrıca hesaplanması gerekiyor. Salgının hızını belirleyecek olan bu parametre. Edirne’de test sayısını arttırmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“14 GÜN SÜREYLE KAPANMAYA GİDİLMELİDİR”

Prof. Dr. Altun, vaka sayılarındaki artışın önüne daha sıkı tedbirlerle geçilebileceğinin altını çizerek, “Dünya Sağlık Örgütü diyor ki; yeni olgu sayısı/test sayısı oranı yüzde 5’in altında olduğunda açılmaya geçilebilir. Edirne’de bu oran yüzde 8-9’lar seviyesinde. Ne kadar fazla test yaparsanız, o kadar fazla olgu saptanıyor. Edirne açısından baktığımızda da test sayısının arttırılması gerektiğini düşünüyoruz. Salgının önüne geçebilmek için 14 gün süreyle kapanma olması gerekiyor. 14 gün süreyle yaşamı, eğitimi durduracağız. Edirne’de böyle bir tehlike varsa, temel ihtiyaçlar dışında Edirne’nin trafik hareketliliğine engel olmak zorundayız. Komşu illerimiz bizim rengimizden farklı. Eğer bu iller arasındaki hareketlilik önlenmezse oralarda da vaka artışı ortaya çıkacak demiştik. Nitekim en son açıklanan 5 Mart’taki haftalık tabloda da bunu gördük. İl içerisinde de ilçeler bazında hareketliliğin önüne geçmeye çalışmak gerekiyor. Edirne bir tarım kenti, bu göz ardı edilmemeli. Çiftçilerimize ürünlerini ekmeleri için özel izin tanınmalı ancak o insanlara da bu amaçlar dışında sokakta dolaşmalarının sakıncaları anlatılmalı ve bu şekilde bir kapanmaya gidilmelidir.” ifadelerini kullandı. 

“CUMARTESİ YASAKLARININ KALKMAMASI GEREKİYORDU”

Cumartesi günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılmasını ‘hata’ olarak değerlendiren Prof. Dr. Altun, “Son genelgeyle Cumartesi günleri açıldı. Çok büyük hatadır. Kırmızı olan illerde en azından Cumartesi açılmaması gerekiyordu. İl Hıfzıssıhha Kurulu’ndan cumartesi günleri de sokağa çıkma yasağının devam etmesini talep ettik. Çünkü ne kadar çok hareketlilik varsa o kadar çok bulaş olacağı ortadadır. Kaldı ki Cumartesi hareketliliğinin vaka sayılarına yansımasını 1 hafta sonra göreceğiz.” şeklinde konuştu.

“ÖNLEMLER ALINMAZSA, PİK BEKLİYORUZ”

Radikal önlemlerin alınmaması durumunda salgının yeniden pik yapacağını söyleyen Prof. Dr. Altun, “Mart ayının son haftasından Nisan ayının ilk haftasına doğru bir pik bekleniyor. Son haritada 3 ilde vaka artışı oldu kırmızı kategoride. Samsun, Sinop ve Edirne. Sinop yüzde 96 ile birinci. Edirne ise yüzde 68 ile ikinci. O nedenle kısıtlama tedbirleri son derece önemli. Edirne’nin renginin değişmesi Haziran’a doğru kayacak. Alınacak önlemle bu daha erkene çekilebilir. Ya da radikal önlemler alınmazsa bu biraz daha uzayabilir.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.