ONUR’UN ESERLERİNİ, BELEDİYEYE BAĞIŞLADI

2013’te hayatını kaybeden Edirneli araştırmacı ve yazar olan Oral Onur’un 170 tane eseri oğlu Altay Onur tarafından Edirne Kent Müzesine bağışlandı. Recep Gürkan’da Kent Müzesi Kütüphanesinin ismini Oral Onur olarak düzenleyeceklerinin sözünü verdi.

ONUR’UN ESERLERİNİ, BELEDİYEYE BAĞIŞLADI

2013’te hayatını kaybeden Edirneli araştırmacı ve yazar olan Oral Onur’un 170 tane eseri oğlu Altay Onur tarafından Edirne Kent Müzesine bağışlandı. Recep Gürkan’da Kent Müzesi Kütüphanesinin ismini Oral Onur olarak düzenleyeceklerinin sözünü verdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Nisan 2018 Çarşamba 09:09
ONUR’UN ESERLERİNİ, BELEDİYEYE BAĞIŞLADI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Oral Onur’un oğlu Altay Onur ve eski Belediye Başkanı Güngör Mazlum’un katılımıyla Belediye Meclis Salonu’nda Oral Onur’un koleksiyonundaki kitaplarının bir kısmının Kent Müzesi’ne bağışlanmasıyla sahabet ilgili basın toplantısı düzenledi.

Oral Onur’un Edirne ile ilgili yapmış olduğu çalışmaları hepiniz biliyorsunuz diyen Gürkan, “Oral Onur, gerçek bir Edirne aşığı, gerçek bir Edirne sevdalısı ve Edirne’nin geçmişini geleceğe taşımak anlamında çok önemli, çok ciddi, hatırı sayılı çalışmalar yapmış olan bir büyüğümüzdür. Elbette, bu çalışmaların gelecek kuşaklara taşınması; gelecek yıllarda, on yıllarda, yüz yıllarda da etkili olması, okunması mutlak hepimiz gibi onunda en büyük isteklerinden, arzularından biriydi. Aramızdan ayrıldıktan sonra değerli evladı sevgili Altay Onur, çok doğal olarak onun mirasına sahip çıtı. Geçtiğimiz aylarda yaptığımız telefon konuşmasıyla Oral Onur’un koleksiyonundan, arşivinden kitaplarını Edirne Kent Müzesi’nde oluşturduğumuz kütüphanemizde ki orasının ismini Oral Onur Kütüphanesi olarak düzenliyoruz, bağışlamasını rica ettim. Kendileri de uygun gördüler, hem kendi adına hem de ailesi adına. Bugün de 170 civarında yaklaşık 200’e yakın kitabı getirerek, müzemize bağışladılar. Ben bu nazik davranış için, Oral Onur’un hayatı boyunca biriktirdiği bu değerli kitapları hem Edirneliler hem de Edirne’ye gelen ziyaretçiler tarafından okunması, paylaşılması, tekrar bilgi sahibi olunması bağlamında gerçek bir Edirneli olan Onur ailesine ve bu bağışı müzemize yapan Sayın Altay Onur’a teşekkür ediyorum. 29 Ekim’de geldiğinizde Edirne Kent Müzesi Kütüphanesi’ne Oral Onur levhasını da beraber asacağız bunun da sözünü verelim” Dedi.

Babası Oral Onur’u anlatırken duygulanan Altay Onur ise, “Bağışladığımız kitapların içinde Edirne ile ilgili önemli bazı eserler var. Özellikle kentin eski yapılaşmasına turizmin konusunda rehberlik eden 1952’lerden Tayyip Bey’in de resim çizdiği bir eserde yer alıyor. Bunlar tabi kitapların bir kısmı. Elimizde daha koleksiyonlar var onları da kısmetse daha sonra vermeye çalışacağız. Bu arada kısmetse Ekim ayının sonlarına doğru Oral Onur’un hatıraları ile ilgili bir kitap hazırlığımız var. Bu kitabı da 1968’lilerden beri yazdığı günlük içeriği var. Aynı zamanda kitabın içinde Edirne’de dolaştığı sırada çektiği fotoğrafları var. Onları da bir kitap halinde yetiştirmeye çalışacağız.” şeklinde konuştu.

“ÖLÜMÜNÜN 5’İNCİ YILINDA BİR ŞEYLER YAPALIM”

Dönem Belediye Başkanı Güngör Mazlum ise Oral Onur’un vefatından günümüze 5 yıl geçtiğini ifade ederek, “Oral Onur, hayatı boyunca fotoğraf makinesini eline alarak Edirne için yazdı, Edirne için fotoğrafladı, Edirne’yi düşündü, Edirne için birçok önerilerde bulundu ve bu önerilerin de bir çoğu gerçekleşmiştir.  Kendimi bu konuda biraz suçlu hissediyorum. Biz yerel tarih grubu olarak, aradan 5 yıl geçti, Oral Onur için hiçbir etkinlikte bulunamadık. Onun dışında kimseyi eleştirmek istemem. Edirneliler de 5 yıllık süre içinde Oral Onur’u anmak adına hiçbir girişimde bulunmadı.  Geçmişi bırakalım Oral Onur’un ölümünün 5’inci Yılında Edirneliler olarak 29 Ekim’de bir şeyler yapalım. Biz Yerel Tarih Grubu olarak bu konuyla ilgili bir takım çalışma başlattık. Bir panel düzenleyebiliriz, bir dergi çıkartabiliriz.” Dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.