“OSMANLI TIBBI MODERN TIPLA BİRLEŞMELİ”

Sultan 2’inci Bayezid Külliyesi’nde gerçekleştirilen Osmanlı Sağlık Gelenekleri Toplantısında konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Osmanlı tıbbının sırlarının ortaya çıkarılıp, modern tıpla birleştirilmesi gerektiğini söyledi.

“OSMANLI TIBBI MODERN TIPLA BİRLEŞMELİ”

Sultan 2’inci Bayezid Külliyesi’nde gerçekleştirilen Osmanlı Sağlık Gelenekleri Toplantısında konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Osmanlı tıbbının sırlarının ortaya çıkarılıp, modern tıpla birleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Eylül 2018 Cumartesi 08:30
“OSMANLI TIBBI MODERN TIPLA BİRLEŞMELİ”

Osmanlı Sağlık Gelenekleri Toplantısı Sultan 2’inci Bayezid Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Toplantının onursal başkanlığını Edirne Valisi Günay Özdemir, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın yaptı. Kongre başkanlığını ise İstanbul Medipol Üniversitesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gülten Dinç ve Trakya Üniversitesi Öğr. Üyesi Nilüfer Gökçe gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesi (TÜ), Edirne Valiliği, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Türk Tıp Tarihi Kurumu işbirliğinde gerçekleşen toplantıda, Osmanlı Devleti dönemindeki sağlık uygulamaları anlatılırken, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin emekli öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ratip Kazancıgil’in hayatı ve başarıları anlatıldı.

 “OSMANLI TIBBINI ÇOK İYİ ARAŞTIRIP GÜNÜMÜZ TIBBIYLA BİRLEŞTİRMELİYİZ”

Edirne Valisi GÜnay Özdemir de, “Osmanlı geleneksel tıbbından öğrenilecek pek çok yaklaşım var.  Osmanlı medeniyeti, kendisinden önceki medeniyetlerden ve batı medeniyetinden değerler alarak büyük bir uygarlık inşa etmiştir. Tıp anlamında da dünya tıp tarihine önemli katkılar sunmuştur. Osmanlı tıbbını çok iyi araştırıp günümüz tıbbıyla birleştirmeliyiz. Tıp sadece tahlillerle değil, insani faaliyetlerle yürütülmesi gereken bir alandır. Bu konuda geçmişten alınacak önemli tecrübeler var." Diye konuştu.

“OSMANLI DA İNSAN ODAKLI BİR TIP ANLAYIŞI”

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Osmanlı da insan odaklı bir tıp anlayışı olduğunu vurgularken, “Osmanlı tıbbının sırlarının ortaya çıkarılıp, modern tıpla birleştirilmesi gerekiyor. Osmanlı'da insan odaklı bir tıp anlayışı var. Şu anda tıp, maalesef biraz tahlillerin, filmlerin, bilgisayar ekranlarının tutsaklığında. Hastayla aramızda engeller var. Ama Osmanlı tıbbının ana unsuru insandı. Osmanlı'da bir hekim bir yere gönderildiğinde önce suyuna bakardı, havasına bakardı, orada yaşayan insanların ne yediğine ve içtiğine bakardı. Oradan çok hasta gelmemesi için uğraşılırdı. Oradan çok hasta gelmeye başladığında da hekim değiştirilirdi. İşini iyi yapmadığı düşünülürdü. Bugünün performans sisteminle ne kadar bağdaşıyor bu durum. Edirne Darüşşifası'na bakınca ilk girişte bizi bir imarethane karşılıyor. Büyük bir mutfak var. Aşçının maaşı başhekim kadar. Acaba neden bu kadar yeme-içmeye önem verilmiş. Yine hemen yan tarafında büyük bir hamam var. Sadece temizlik için deyip geçemeyiz.

Hamamların sağlık için fonksiyonu çok önemli. Yine mevsimine göre yapılan şifa kaynağı Osmanlı şerbetleri var. Bizim bugün endüstrinin zorladığı ve gazlı içeceklerden başka içecek şansımızın olmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Ama Osmanlı'da şerbetler önemli bir yer tutuyordu. Koskoca orduyu hastalanmadan sefere götüren Osmanlı tıbbının çok önemli ve gizli sırları var. Bunların bulup çıkarmaya ve modern tıpla birlikte kullanmaya ihtiyacımız var." Diye konuştu.

“DÜNYA TIBBINA ÖNCELİK ETTİ”

TÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir ise Osmanlı tıbbının dünya tıbbına öncelik ettiğini belirterek, "Osmanlı hekimleri, yetkinlikleri ve üretkenlikleriyle dönemine göre Osmanlı tıbbını uluslararası kabul edilebilir niteliklere taşımışlardır. Osmanlı hekimlerinin amacı öncelikle sağlıklı yaşamak konusunda halkı bilgilendirmekti. Hava durumu, evlerin inşası, temizliğin şekli, yemeklerin yapılışı ve kıyafetler o dönemin sağlıklı hayat konusunda tartışılan başlıkları oluşturuyordu." Dedi.

İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın da Osmanlı geleneksel tıbbının iyi incelenmesi günümüze uyarlanması gerektiğini kaydetti.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.