OSMANLI YADİGARI KÖPRÜ RESTORE EDİLECEK!

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ile Bulgaristan’ın Harmanlı Belediyesi ortaklığında hayata geçirilecek olan ‘Eski Tarihsel ve Kültürel Koridorların Canlandırılması’ adlı Avrupa Birliği projesinin tanıtım toplantısı dün gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Bülent Bacıoğlu, Harmanlı’da bulunan Osmanlı yadigarı Siyavuş Paşa Köprüsü’nün proje kapsamında restore edileceğini ifade etti.

OSMANLI YADİGARI KÖPRÜ RESTORE EDİLECEK!

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ile Bulgaristan’ın Harmanlı Belediyesi ortaklığında hayata geçirilecek olan ‘Eski Tarihsel ve Kültürel Koridorların Canlandırılması’ adlı Avrupa Birliği projesinin tanıtım toplantısı dün gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Bülent Bacıoğlu, Harmanlı’da bulunan Osmanlı yadigarı Siyavuş Paşa Köprüsü’nün proje kapsamında restore edileceğini ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Eylül 2020 Perşembe 09:48
OSMANLI YADİGARI KÖPRÜ RESTORE EDİLECEK!

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ile Bulgaristan’ın Harmanlı Belediyesi işbirliğinde yapılacak olan ‘Eski Tarihsel ve Kültürel Koridorların Canlandırılması’ isimli Avrupa Birliği projesinin tanıtım toplantısı dün Edirne’de bulunan bir otelde gerçekleştirildi. Bulgaristan’ın Harmanlı Belediyesi’nde bulunan Osmanlı mirası Siyavuş Paşa Köprüsü’nün restore edilmesini ve yüzyıllar boyunca Doğu ve Batı’yı birbirine bağlayan ‘Diyagonal Yol’ koridorunun da canlandırılmasını içeren projeyle ilgili bilgilerin verildiği toplantıya; Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ve projenin koordinatörleri katılım gösterdi.

BACIOĞLU: “SINIR ÖTESİ ROTALARIN CANLANDIRILMASIYLA İLGİLİ ÇABA SARFEDİYORUZ”
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, proje hakkında detaylı bilgiler vererek,  “Harmanlı Belediyesi ile işbirliği yaptığımız projede; tarihsel ve geleneksel sınır ötesi rotaların canlandırılması ile ilgili bir çaba içerisindeyiz. Söz konusu Turizm olunca, sınır ötesi işbirliği muhakkak söz konusu oluyor. Derneğimiz çeşitli etkinliklere de katılıyor bu anlamda. Mutlaka bölgemizde bir turizm destinasyonu yaratma çabamız var. Bu çabalarımızı projelerle hibelendirerek yapmak bizi çok rahatlatıyor. Bu projeyle beraber çok güzel bir şeye vesile olacağız. Harmanlı’da çok şık ve estetik bir köprü var. Oradaki Osmanlı eseri köprünün ve etrafının ortaya çıkarılması söz konusu olacak. Bizler de teknik ve kurumsal araç anlamında birçok katkı sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

KİRKOVA: “HARMANLI VE EDİRNE KÜLTÜRÜNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK”
Covid-19 salgını dolayısıyla toplantıya katılamayan ancak videolu mesaj yollayan Harmanlı Belediye Başkanı Maria Kirkova ise, “Bulgaristan ve Türkiye arasındaki sınır ötesi bölge yüzyıllarca medeniyetlerin kavuştuğu bir bölge olmuştur. En popüler ulaşım koridorlarından biri olan Via Diagonalis bu bölgededir. Başka bir deyişle bunu ‘Diagonal Yol’ diye de adlandırıyoruz. Yüzyıllar boyunca Batı Avrupa ile Asya işbirliğinde, özellikle Harmanlı ve Edirne arasında kültürel ve tarihi bir yol vardır ve bu yol tarihimizde derin bir iz bırakmaktadır. Şu anda ziyaretlere ve yürüyüşlere kapalı olan Harmanlı’daki köprü, başlıca turistik alanlardan birisidir ve Harmanlı içerisindeki turistik alanları birbirine bağlayan doğal bir settir. Yaya bölgesi boyunca kültürel ve tarihi binalar ve turistik yerleri birbirine bağlayan doğal bir yapısı vardır. Bu önemli çalışmanın tarihi Via Diagonalis Yol koridorunu derinden etkileyen Harmanlı ve Edirne’nin tarihine ve kültürüne önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.  

DİYAGONAL YOL NEDİR?
Diyagonal Yol, Balkanlar’daki Büyük Macaristan Havzası’nı Doğu Akdeniz’e bağlayan en önemli Roma yollarından biridir. Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan ve Karadağ bölgelerinde ‘Militaris Yolu, Konstantinapolis Yolu (Dersaadet Yolu), Ragusina Yolu’ gibi çeşitli şekilde isimlendirilen Diagonal Yol, antik çağlardan bu yana Doğu ve Batı arasındaki en önemli eksendir. Diyagonal Yol, Tuna Nehri üzerindeki Singidunum şehrini (Bugünkü Belgrad, Sırbistan) Bizans (İstanbul) ile bağladığı Roma dönemlerinde Balkan Yarımadası’nın en merkezi yolu olmuştur. Diyagonal Yol yaklaşık 1000 km (600 mil) uzunluğundadır ve Naissus (bugünkü Niş, Sırbistan), Serdica (bugünkü Sofya, Bulgaristan), Philippopolis (bugünkü Plovdiv, Bulgaristan) ve Hadrianapolis (bugünkü Edirne, Türkiye) gibi önemli şehirlerden geçmektedir. İmparatorluğun batı kısmı ile doğu arasındaki ana bağlantılarından biridir. Aynı zamanda o dönemde, eyaletler boyunca hareket eden orduların kullandığı resmi güzergahtır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.