PANDEMİ, TRAKYA BİRLİĞİ ZARARDAN KURTARDI

Trakya Birlik 2019-2020 olağan genel kurul toplantısını dün Mimar Sinan Spor Salonunda gerçekleştirdi. Burada konuşan Trakya Birlik  Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, 2019-2020 sezonun ilk yarısını zararla kapattıklarını ve pandeminin başlamasıyla birlikte yaşanan fiyat artışlarıyla yılı karla kapattıklarını bildirdi. Akgün, Trakya Birliğin 2019/2020 iş yılında 87 milyon 515 bin 017 TL karlılığa ulaştığının da altını çizdi.

PANDEMİ, TRAKYA BİRLİĞİ ZARARDAN KURTARDI

Trakya Birlik 2019-2020 olağan genel kurul toplantısını dün Mimar Sinan Spor Salonunda gerçekleştirdi. Burada konuşan Trakya Birlik  Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, 2019-2020 sezonun ilk yarısını zararla kapattıklarını ve pandeminin başlamasıyla birlikte yaşanan fiyat artışlarıyla yılı karla kapattıklarını bildirdi. Akgün, Trakya Birliğin 2019/2020 iş yılında 87 milyon 515 bin 017 TL karlılığa ulaştığının da altını çizdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Haziran 2021 Çarşamba 07:02
PANDEMİ, TRAKYA BİRLİĞİ ZARARDAN KURTARDI

Trakya Birlik, Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle yapamadığı 2019/2020 iş yılı olağan genel kurulunu dün düzenledi. Mimar Sinan Spor Salonu'nda düzenlenen genel kurula, kooperatif başkanları, birlik temsilcileri ve az sayıda üretici katıldı.

Burada açılış konuşmasının yapan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, 2019-2020 sezonunun ilk yarısında Ayçiçeği fiyatlarındaki fiyat tutarsızlığı nedeniyle zararla başladıklarının hatırlattı. Üreticiye en iyi fiyatı geçtiğimiz sezonda da Trakya Birliğin verdiğini dile getiren Ahmet Akgün, sezonun ikinci yarısında yapılan öngörüler ve doğru ticari hamlelerle mali olarak birlik adına en yüksek karlılığa ulaşılan iş yılı olarak tamamladıklarını dile getirdi.

Ahmet Akgün, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Trakya Birlik  yüksek satış ve üretimin rakamlarına ulaştığımız 2019/2020 iş yılında 87 milyon 515 bin 017 TL karlılığa ulaşılarak ekonomik anlamda çok zorlu bir iş yılını yaptığımız öngörüler ışığında gerçekleştirdiğimiz doğru ticari hamlelerle karlı bir şekilde kapatmayı başardık. Bunu sizlerden aldığımız destek ve güvenle hep birlikte çok çalışarak sağladık. Bu başarı, Birliğimizin gelecek yıllara umut ve güvenle ilerlemesi yolunda çok önemli bir kilometre taşı olarak yerini alacaktır. Bu vesileyle emeği geçen, destek olan herkese teşekkür ediyorum. 

Elde ettiğimiz kar rakamımızın ortak içi ve ortak dışı işlemler açısından değerlendirdiğimizde sezon içerisinde ürün fiyatlarının alım fiyatımızın ton başına 300 TL’lere varan düşüş göstermesine, yüksek miktarda mübayaa edilen ürün nedeniyle geçmiş yıllara göre daha yüksek tutarda kredi kullanılmasından kaynaklı yüksek finansman maliyetlerine rağmen ortak içi işlemlerde de zarar etmemeyi başararak bu yılda kooperatiflerimiz eliyle ortaklarımıza risturn dağıtımı gerçekleştirebileceğimizi de buradan memnuniyetle duyurmak isterim. Bu iş yılında elde ettiğimiz karın çok önemli bir kısmı dışarıdan pozisyon aldığımız hammadde den kaynaklanması nedeniyle buradan oluşan ortak dışı karın yine önümüzdeki yıllarda ortaklarımıza sermayeleri oranında yüksek kar payı olarak dönüşü sağlanmış olacaktır.”

“Birlik olmanın bilinciyle hareket eden ortaklarımız tarımsal mücadelelerini büyük bir özveriyle sürdürmektedir” diyerek sözlerine devam eden Ahmet Akgün, Trakya Birlik olarak her zaman üreticinin yanında olacaklarını vurguladı. Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üretici ortaklarımızın özverili çalışmalarına destek olmak, ülkemiz için stratejik öneme sahip yağlık ayçiçeği tohumu üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanarak ülke ihtiyacına yeter seviyeye çıkartılması amacına uygun olarak ortaklarımızın ihtiyaç duyduğu tüm tarımsal girdiler en uygun şartlarda tedarik edilerek istifadelerine sunulmuş olup bugüne kadar 89 bin ton gübre, 190 ton zirai ilaç, 63 bin torba ayçiçeği tohumu,  bin 800 ton buğday tohumluğu ile ekim hazırlıkları için nakit desteği olarak ürün avansı olmak üzere  sağlanan ayni ve nakdi üretim desteklerinin finansal karşılığı  kısa vadeli kredi olarak  293 milyon TL uzun vadeli kredi olarak 358 milyon TL olmak üzere toplamda 652 milyon TL tutarında gerçekleşmiştir.

Ve yine bu yılda geçen yıl olduğu gibi ortaklarımızın girdi maliyetlerine düşürerek kazançlarını artırmak maksadıyla Trakya Birlik Üre gübremizin yurt dışı piyasalardan tedariğine daha yüksek miktarda devam ettik. Bu yıl yaklaşık 39 bin ton üre gübresini günümüz koşullarına göre çok çok iyi bir fiyatla ürün teslim eden ortaklarımızın istifadesine sunduk. Bu hizmetlerimizi önümüzdeki iş yıllarında da artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz. İçinde bulunduğumuz iş yılında  ortaklarımıza sağladığımız İskontolu rafine yağ ve ürün teslim eden ortaklarımıza çok özel şartlarda tedarik ettiğimiz üre gübresi vasıtasıyla da toplamda 60 milyonu aşan bir paranın ortaklarımızın cebinde kalmasını sağladık bunu da bir nevi ilave kar payı gibi görmenin yerinde olacağını düşünüyorum.”

Konuşmanın ardından genel kurul basına kapalı olarak devam etti.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.