'PAYLAŞILAMAYAN KIRMIZI' İÇİN ÇALIŞIYORLAR!

Geçtiğimiz aylarda Hudut Gazetesi Muhabiri ve Yazarı Orkun Akman tarafından 'Paylaşılamayan Kırmızı' şeklinde gündeme getirildikten sonra büyük yankı uyandıran Edirne Kırmızısı için Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphane'de 'Türk Kırmızısı (Edirne Kırmızısı)' konulu çalıştay düzenlendi.

'PAYLAŞILAMAYAN KIRMIZI' İÇİN ÇALIŞIYORLAR!

Geçtiğimiz aylarda Hudut Gazetesi Muhabiri ve Yazarı Orkun Akman tarafından 'Paylaşılamayan Kırmızı' şeklinde gündeme getirildikten sonra büyük yankı uyandıran Edirne Kırmızısı için Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphane'de 'Türk Kırmızısı (Edirne Kırmızısı)' konulu çalıştay düzenlendi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Ocak 2018 Salı 10:31
'PAYLAŞILAMAYAN KIRMIZI' İÇİN ÇALIŞIYORLAR!

    15'inci yüzyılda üretildiği bilinen ve geçtiğimiz aylarda Hudut Gazetesi Muhabiri ve Yazarı Orkun Akman tarafından 'Paylaşılamayan kırmızı' şeklinde yazı dizisiyle tekrar gündeme gelen Edirne Kırmızısı için çalışmalar devam ediyor. Trakya Üniversitesi ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği tarafından dün Merkez Kütüphane'de konuyla ilgili düzenlenen çalıştaya Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Karadağ, Gazeteci-Yazar Orkun Akman ve renk üzerine çalışan kişiler katıldı. 
AKMAN: “2018 YILINI EDİRNE KIRMIZISI OLARAK İLAN ETMEK İSTEDİK”
    Çalıştayda ilk olarak konuşan Akman, “Rengin gündeme gelmesiyle birlikte şehirde çok güzel bir sinerji oluştuğunu gözlemledim. Bugünkü çalıştayın amacı da, bu sinerjiyi nasıl etkili bir şekilde kullanabiliriz üzerine. Onun için bir aradayız.Dernek olarak 2018 yılını Edirne Kırmızısı olarak ilan etmek istedik. O nedenle senenin başında geç kalmamak için bu Çalıştayı düzenleme kararı aldık. Amacımız, Edirne Kırmızısı ile sağlıklı adımların atılmasını sağlamak.” dedi.
    TABAKOĞLU: “ŞEHİRDE BİR FARKINDALIK OLUŞTU”
    Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise, “Trakya Üniversitesi içinde 'Edirne' geçen her konuyu kendisinin bir ana konusu olarak almıştır. Böyle bir konuya da üniversitenin kayıtsız kalması mümkün değildi. Uluslararası literatürde Fransızca ismiyle 'Rouge d'Andrinople' olarak bilinen ve bu isimle basılı olan kitabı kazandırdık ve şehirde bir farkındalık oluştu." ifadelerini kullandı. 
    KARADAĞ: “RENGİN PATENTİNİ ALDIK”
    Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Karadağ ise renkle ilgili çalışmalar yaptıklarını ve Türk Kültür Vakfı olarak patentini aldıklarını söyleyerek, “Biz öncelikle 1 miligram kadar küçük bir örneği hem askeri müzeler hem Topkapı Sarayı hem de Avrupa'daki müzelerden alarak analiz ettik. Mikroanaliz sistemiyle bu çalışmayı yaptık. Elde ettiğimiz boyamaları geriye doğru reçetelendirmeye başladık. Bu değeri Türk tekstiline ve sanayisine nasıl kazandırmak için ne gibi çalışmalar yaparız diye girişimlerde bulunmaya başladık. Türk Kırmızısı orijinalinde 38 basamaktan geçerek boyanan bir renk. Oldukça zorlu bir süreç. Bugün bunu yapmak çokta kolay değil. Dolayısıyla biz projemiz kapsamında 38 basamağı ayrı ayrı yaparak rengi elde ettik. Sonra da bu basamakları kısaltarak sektöre nasıl daha ekonomik ve hızlı kazandırırız bunun planlamasını yaptık. Analizler sonucunda çıkan tüm renk değerlerini ölçtük. Elde ettiğimiz boya ile karşılaştırdık. Antibakteriyel ve antimikrobiyel testlerini yaptık. Bir de haslık testlerini yaptık. Yani boyadıktan sonra soluyor mu, diye test yaptık. Sonra bu ölçümleri tarihteki kumaşlarla karşılaştırıp elde ettiğimiz en yakın değerlerle bunu bir reçeteye bağladık. Bunun bir patentini aldık. Aldığımız patentte geçmişte boyanmış bir Türk Kırmızısı renginde on binde bir sapma olabilir. Bunun yanında yaşlandırma testleri de yaptık ve bu testlerin tamamına yakını pozitif çıktı. Bunun neticesinde bu reçeteyle Hititbet bu rengin patentini aldık." şeklinde konuştu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.