PEKCANLI’DAN İBA’YA CEVAP

Buğday taban fiyatının açıklanmasının ardından CHP fiyatı yetersiz bulurken, AK Parti ise fiyatın uygun olduğunu açıklamıştı. CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Buğday fiyatının 8,5 lira olması gerektiği üzerine vurgu yaparak, “Biz bu rakamı Edirne Ziraat Odalarından aldık. Çiftçide aynı rakamı istiyor CHP’de bunu destekliyor. Ama sayın Belgin İba’nın kendi çapında partilileriyle yaptığı araştırma sonucunda bulduğu rakama da saygı duyuyorum” dedi.

PEKCANLI’DAN İBA’YA CEVAP

Buğday taban fiyatının açıklanmasının ardından CHP fiyatı yetersiz bulurken, AK Parti ise fiyatın uygun olduğunu açıklamıştı. CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Buğday fiyatının 8,5 lira olması gerektiği üzerine vurgu yaparak, “Biz bu rakamı Edirne Ziraat Odalarından aldık. Çiftçide aynı rakamı istiyor CHP’de bunu destekliyor. Ama sayın Belgin İba’nın kendi çapında partilileriyle yaptığı araştırma sonucunda bulduğu rakama da saygı duyuyorum” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Haziran 2022 Perşembe 06:00
PEKCANLI’DAN İBA’YA CEVAP

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, buğday taban fiyatının yetersiz olduğu yönündeki açıklamasının arkasında olduğunu vurgulayarak, buğday fiyatının 8,5 lira olarak açıklanması gerektiğini tekrarladı.

Pekcanlı, il başkanlığında basına yaptığı açıklamada AK Parti İl Başkanı Belgin İba’nın buğday fiyatları konusunda partilileriyle ve kendi çapında yaptığı araştırma sonucunda bir rakamı bulduğunu hatırlatarak, bu bulduğu rakamı saygıyla karşıladığını söyledi.

AK Parti İl Başkanı İba’nın yaptığı hesaba göre, ton maliyetinin bin 800 lira olduğunu dile getiren Başkan Pekcanlı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sayın Belgin İba, ton maliyetini en üst düzeyde bin 800 lira olduğunu söyledi. Tabii bizi suçluyor. Bu anlamda biz buğdayı, ton maliyetinin 5 bin 960 lira olarak ilan edildiğini söyledik. Nereden söyledik? Cumhuriyet Halk Partisi olarak söylemedik. Biz bu bilgiyi Ziraat Odası'ndan aldık. Yaptıkları maliyet analizinin sonucunda bir kilogram buğdayın maliyetini 5 bin 960 lira olarak hesapladı. Edirne Ziraat Odası. Biz oradan aldığımız bilgi neticesinde bu 5 bin 960 lira hesaplandığı zaman da mazotun litresi 23 liraydı. Şimdi mazotun litresi belki bu akşamdan sonra 30 liraları görecek. Şu anda mazot 28  lira. Sayın İl Başkanı ton maliyetini bin 800 lira olarak ilan etti. Biz dedi böyle bir hesap çıkarttık. Ben de küçük bir araştırma yaptım. Yine bu işin uzmanlarına sordum. Sayın Ak Parti il Başkanı bin 800 lira maliyet çıkardı da siz nasıl 5 bin 960  lira çıkarttınız. Bu işin uzmanlarına sordum.

GİRDİLER SAYILMAZSA MALİYET HEBASI DOĞRU

Bu işin uzmanı çiftçiler bana dediler ki, Sayın AK Parti il başkanı herhalde Çiftçi Bağ-Kur diye bir şeyden haberi yok. Biçerdöver diye çalışan bir makinadan haberi yok. Nitrat gübresi amortisman, yedek parça maliyeti, işçilik maliyeti bunlardan herhalde haberi yok dedi. Tabii ki dedi bunları dahil etmezseniz Sayın İl Başkanı haklıdır. Bin 800 liraya zaten tonu düşer. Ama bin 800 liraya mal ettiniz, yani tonuna bin 800 lira harcadığınız buğdayın kalitesi ve verimini de özellikle sorduğu çiftçiler merak ediyor.

HAFTAYA BORSADA OLACAĞIZ, GERÇEK RAKAMLAR BORSADA OLACAK

Önümüzdeki hafta biz borsada olacağız Cumhuriyet Halk Partisi olarak. Boş boş tarlalarda gezmeye gerek yok. Gerçek rakamlar borsada ortaya çıkacak. Bin 800 lira kilogram maliyeti olan buğdayda ne kadar verim? Kaç protein verim? Kaç yüz kilo verim alacak? Haftaya borsada hep beraber göreceğiz. Bakalım gerçek maliyet nasıl ortaya çıkacak.

CHP’NİN TALEBİ, ÜRETİCİ İLE AYNIDIR

Başkan Pekcanlı, buğdayda 8,5 lira fiyat isterken kendi kendilerine yaptıkları bir analiz  olmadığını da savunarak, şunları söyledi:

“Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim kendi yaptığımız analiz değil. Biz Edirne Ziraat Odası Başkanlığı'na gittik. 5 bin 960 lira bir kilogram buğdayı maliyet hesabına bize kalem kalem önümüze koydular ve mazotun litresi 23 liraydı. Bu maliyet hesabı yapıldığında. Ve 8 buçuk lira buğdayda fiyat talep etti çiftçimiz. Ziraat odalarımız ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak da biz bu talebi haklı bulduk. Cumhuriyet Halk Partisi olarak da biz çiftçinin 8 buçuk lira buğday talebini haklı bularak Cumhuriyet Halk Partisi fikri de üreticiyle aynıdır. Biz de buğday fiyatını 8 buçuk lira olmasını bekliyoruz dedik. Daha sonra ne oldu? 6.05 buğday fiyatı açıklandı. Birinci sınıf sert buğdayla ilgili açıklanan fiyat buydu. Buğday fiyatı açıklandıktan sonra biz bunu 6.05 çiftçimizin istediği rakamlar olmadığını ilan ettikten sonra Sayın İl Başkanı böyle bir açıklama yaptı. Benim üzüldüğüm taraf işin bu tarafı değil. AK Parti iktidar partisidir. Mevcutu savunmak zorundadır. Biz de çiftçimiz, üreticimiz adına daha fazlasını isteyen taraftar olacağız, her zaman olacağız Cumhuriyet Halk Partisi olarak. 6.05 buğday fiyatına bence bu rakam makuldür diyen bunların arasında yani biz ziraat odası çıktı. Edirne ilinde. Keşan Ziraat Odası'na bir basın mensubu arkadaşımız bir soru soruyor. 6.05 buğday fiyatlarını nasıl buldunuz diye yöneticilerden, başkandan gelen cevap makul fiyat demişler ama bir bakıyorsunuz bir hafta 10 gün önce buğday fiyatının yani 5 bin 960 lira çıkan rakamın maliyet hesabını yaparken bu odanın da imzası var. Hoş 8 buçuk lira, bir kilogram buğday olsun derken, bu arkadaşımızın da imzası var. Ben iktidar tarafına evet iktidar tarafı tarlaya gidecek bu açıklamayı yapacak. Yani ben rakamı gördüm. Gerçekten çok komik. Bin 800 liraya mal ettilerse belki de daha bile fazla daha ucuza bile mal edebilirler.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.