PROF. DR. ALTUN, “ENDİŞELİYİZ”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Korona Virüs ile mücadelede Aşı’nın önemine değinerek, herkesin aşı yaptırması gerektiğinin bir kez daha altını çizdi. Prof. Dr. Altun, son iki haftadır Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de de Korona Virüs vakalarının arttığını dile getirerek, “Edirne’deki vaka sayılarının yarısı Keşan kaynaklı. Sahadan meslektaşlarımızın bize verdiği bilgilerden biliyoruz ki o da Saros Körfezi’nden kaynaklanıyor” dedi.

PROF. DR. ALTUN, “ENDİŞELİYİZ”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Korona Virüs ile mücadelede Aşı’nın önemine değinerek, herkesin aşı yaptırması gerektiğinin bir kez daha altını çizdi. Prof. Dr. Altun, son iki haftadır Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de de Korona Virüs vakalarının arttığını dile getirerek, “Edirne’deki vaka sayılarının yarısı Keşan kaynaklı. Sahadan meslektaşlarımızın bize verdiği bilgilerden biliyoruz ki o da Saros Körfezi’nden kaynaklanıyor” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Temmuz 2021 Cumartesi 06:11
PROF. DR. ALTUN, “ENDİŞELİYİZ”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs ile mücadelede en önemli silahın Aşı olduğunu bir kez daha hatırlattı. Son iki haftada Korona Virüs vaka sayısında büyük bir artışa dikkat çeken Prof. Dr. Altun, “Edirn’deki en büyük artış, Dünyanın en temiz sahili olan Sorus. Tatile gelen insanlar kişisel tedbirlere yeterince uymuyor” dedi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, son günlerdeartan Korona Virüs ile ilgili olarak basına bilgi verdi.  1 Temmuz itibariyle tüm yasakların kaldırıldığını hatırlatan Dr. Altun, son bir buçuk yıldır hastalıktan dolayı bunalan halkın bir anda rehavete kapıldığını ifade etti. Son 3 hafta içerisinde Türkiye’de vaka sayısı 3’e katlandığını da hatırlatan Prof. Dr. Altun, şunları söyledi:

“Tabi ki hareketlilik olduğu sürece önlemler kaldırıldığında insanımızda maske kullanımı konusunda gevşemeler ortaya çıkmaya başladı. Sonrasında yine bildiğiniz gibi insanların kalabalık olarak bir araya gelmesi bu hastalığın artmasındaki en temel etkenlerden birisi. Bunun yanı sıra insanlar toplu olarak bulunduğu yerleri sayısı artmaya başladı. Bu sırada yine bir sürü organizasyona izinler verildi. Yine düğünlerin artışıyla birlikte sosyal mesafeye dikkat edilmemesiyle birlikte vaka sayısı arttı.”

BİR HAFTA SONRA VAKA SAYILARININ DAHA ÇOK ARTMASINI BEKLİYORUZ

Prof. Dr. Altun, uzun bayram tatilinde ülke genelinde toplumsal hareketliliğin fazla olduğuna dikkat çekerek, “Burada insanlar yakın temasta bulunması vaka sayılarının artmasında bir etkendi. Bir diğer etkende uluslararası hareketlilik için turizm gelirlerinin elde edilmesi amacıyla kapılar açıldı. Tabi bununla birlikte vaka sayıları yüksek olan ülkelerden gelenlerde vardı ve hiçbir kural koyulmadı. 

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların yoğun bir şekilde ülkeye gelişi de söz konusuydu. Bununla ilgili de bir takım kurallar yoktu. En az iki doz aşısı olan insanların kabul edilmesi, aşılama takviminin tamamlanmadığı, tek doz aşı olan ve hiç aşı olmayan insanlarla ilgili mutlak 14 gün bir karantina süresinin işletilmesi gerekiyor. Bu nedenle vaka sayıları çok kısa sürede 20 binlerin üzerine çıkmış durumda, vaka sayılarındaki artış devam edecek. Kuluçka süresi 7 – 14 gün olduğundan dolayı bayramdaki hareketliliğin sonuçları önümüzdeki haftalarda daha fazla vaka sayısı olarak belli olacak. Her şeyin ötesinde bireysel tedbirler çok önemli. Kapalı mekanlar hala en tehlikeli noktalar. Tedbirler yeniden arttırılır mı? Bireysel anlamda tedbirlerin arttırılacağını düşünmüyorum. Salgın yönetimi diye bir şey yok. Her şey serbest bırakılmış. Ekonomik gelirler üzerinden hesaplar yapılmakta” şeklinde konuştu.

AŞILANMA TAMAMLANMALI

Hastalığın önüne geçmek için aşılanmanın tamamlanması gerektiğini savunan Prof. Dr. Altun, “Aşı direncinin kırılması, aşılamayı bir an önce tamamlamamız gerekiyor. Aşının temel amacı hastalığı ve yayılımını önlemektir. 2’inci doz aşıları bir an önce tamamlarsak, bulaş riskini aza indirirsek, o kadar iyi olacaktır. Bizim kentimizin aşılama oranının yüksek olması bir şey ifade etmiyor. Ülkeler arası bir salgın

Bireyin aşı olmaması ondan kaynaklı bulaşın artması ardından yeni varyant türlerinin ortaya çıkmasına yol açacak. Yeni varyant türlerinin var olan aşılara karşı dirençli olup olmayacağını da bilmiyoruz. Belki daha kötüsü gelecek. O yüzden herkesin mutlaka iki doz aşı olması lazım bu ayrıca bir yurttaşlık görevidir” dedi.

ÖZGÜRLÜK ASLA DEĞİLDİR”

Aşı olmamanın özgürlük olarak görülmemesi gerektiğini savunan Altun, “Biliyoruz ki ABD’de son 6 ay içerisinde Kovid-19 salgınından dolayı ölen insanların yüzde 99’u aşı olmamış ya da tek doz aşı olmuş bireyler. Bu da aşının koruculuğunun göstergesidir. Yine bu süreçte ölümler dünya ülkelerinde azalmaya başladı ülkemiz açısında da öyle görünüyor. Bu da ağır hastalık tablosunun aşılanma oranlarıyla birlikte azaldığını gösteriyor. O yüzden en kısa sürede aşı olmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

EDİRNE’DEKİ ARTIŞIN SEBEBİ SAROS

Edirne’de de hafta başından itibaren vaka sayısında artışın gözlendiğini ifade eden Prof. Dr. Altun, “Bundaki en temel sebeplerden bir tanesi Saros Körfezi’ndeki bayram yoğunluğu. Vaka sayıları en son haftalık açıklanan ortalamalarda Edirne, yüz binde 63 oranındaydı ve komşu illerin en yüksek düzeyindeydi. Edirne’deki vaka sayılarının yarısı Keşan kaynaklı. Sahadan meslektaşlarımızın bize verdiği bilgilerden biliyoruz ki o da Saros Körfezi’nden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.