Prof. Dr. Ortaylı, Edirne’de konferansa katıldı

 “TOPKAPI TUVALETHANE DEĞİL” !

Prof. Dr. Ortaylı, Edirne’de konferansa katıldı

 “TOPKAPI TUVALETHANE DEĞİL” !

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Mart 2018 Cumartesi 11:03
Prof. Dr. Ortaylı, Edirne’de konferansa katıldı

   Ünlü tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı Fatih Sultan Mehmet’in doğumunun 586. yılında Edirne’de düzenlenen “Fatih ve Edirne” isimli konferansa konuşmacı olarak katıldı. İzdiham yaşanan konferansta konuşan Prof. Dr. Ortaylı, İstanbul'daki Topkapı Sarayı'nda tuvalet arayan turistlere, "Topkapı tuvalethane değil. Bin 500 yıldır Ayasofya umumi tuvalethane değil" sözlerini sarf etti.

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferansa öğrenciler ve vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, oturacak yer bulamayan vatandaşlar İlber Ortaylı’yı ayakta dinlediler. 

İSTANBUL  KUŞATMASI İÇİN VERİLEN RAKAMLAR EFSANEVİDİR

1432 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Osmanlı Edirne Sarayı’nda dünyaya geldiğini belirten Prof. Dr. İlber Ortaylı “Fatih Sultan Mehmet bu günkü fetihlerin dışında deniz savaşlarında da Osmanlı’yı ünlendirmektedir. Fatih Sultan Mehmet dışarıdan baktığımız zaman müthiş bir senyör ordularıyla yürüyor. Bu ordular alışılmış ordular değildir. Türklerin tarihinde ve Avrupa tarihinde ilk defa ateşli silahlar çok etkin olarak kullanılıyor. Çünkü Rönesans’taki cumhuriyetlerin ordularında da ateşli silahlar kullanılıyor fakat çok etkin olarak kullanılmıyor. Türkler daimi bir ordu istemektedir. Bu daimi ordu Fatih devrinde sayısı ancak 12 binden ibaret bir kapıkulu askeri ve savaş zamanı eyaletten istenen piyade ordusuyla oluşurdu.  Hiçbir zaman sayısının 100 bini geçtiği söylenemez. İstanbul kuşatması için verilen rakamlar efsanevidir doğru değildir.  İstanbul’un kuşatması için yazılan ciddi eserler malesef ancak yabancı müelliflerdir. Biz bunların yazdıklarını beğenmiyoruz ama bizde yazılanlara göre çok daha uygar şeylerdir.

KARDEŞ KATLİ YAPILMASI GEREKEN BİR MÜESESEDİR

Kardeş katli hükümdarların keyfine ve karakterine bağlı bir olay değildir diyen İlber Ortaylı “Osmanlı tarih yazıcılığına musallat olan bazı ön yargıları değiştirmek zorundasınız.  Kardeş katli yapılması gereken bir müesesedir. Osmanlı hükümdarının kardeşi sizin kardeşiniz değildir. Kardeşinizle miras kavgasına tutuşmanız ayıp olabilir, kardeşinizi haksız yere dövmeniz gaddarlık olabilir ama Osmanlı hükümdarının kardeş sevgisi ve toleransının sınırlı olması gerekir. “ Dedi.
FATİH SULTAN MEHMET, BİZİM SEVDİĞİMİZ KADAR SEVİLMEZDİ

Fatih Sultan Mehmet, döneminde bizim sevdiğimiz kadar sevilmezdi diyen İlber Ortaylı “Çünkü millet kendisini sıkan bir adamdan pek haz etmez.  Tarih yazımı onu ileride methedecek diye sürgüne yollanan Karaman köylülerini, Trakya'da Balkanlar'da sıkıntı çeken reayanın onu içten alkışlaması hiç şart değildir. İlme düşkündür, hakkında yerel ulema dedikodu çıkarmıştır. Padişah hurufilere düşkündür' diye. Bu yüzden bir devşirme olan Hristiyan bir ruhani aleminden gelen Mahmut Paşa onları toplayıp yaktırdığı için herkesin sevgilisi olmuştur. Yaptığı iş pek İslam'a uymuyor adam yaktırıyor tam engizisyon metodu fakat hurufileri yok etmiştir.” Dedi.

BUGÜNKÜ EDİRNE SARAYI TOPKAPI’NIN ANNESİDİR

Fatih’in Sarayı’nın ortada olduğunu belirten İlber Ortaylı  “Bugünkü Topkapı’nın yarısı. Diğer kısmı yok. Kanuni devrinde de yoktu. Hürrem Sultan zorladı diye oraya Sinan tarafından ilave edildi. Simetriyi bozacak şekilde. Topkapı Sarayı dünyanın en güzel çinileri en güzel doğrama eserleriyle en zengin kumaş koleksiyonuyla ve Osmanlı mutfağını zirveye ulaştıran mutfaklarıyla ortada. Ama bu saray bizim bileceğimiz saraylardan değil.  19’ncu asrın devleti bu sarayda yaşamazdı.  Çünkü çok dardı. 60 kişiye orkestralı ziyafet verecek bir salon yok. Bunlar hep efsanelerdir. Efsaneleri bilmeyen insanlar Topkapı Sarayı'nda ilave müzeler kurmaya kalktılar. Hepsi yanlış girişimlerdir. Memleketin sağcıları ve solcuları Osmanlı Sarayı’nın ne olduğunu bilmiyor. Osmanlı Sarayı sadece devletin temsili demektir. Osmanlı Sarayı, herhangi bir önemli kişilerden daha ucuza mal olan bir şeydir. Bugünkü Edirne Sarayı Topkapı’nın annesidir." Dedi.

“TOPKAPI TUVALETHANE DEĞİL”

Topkapı Sarayı  tuvalethane değildir diyen Ortaylı, "Dünyanın en büyük çini koleksiyonu Çin’de değil, bizde. 11 bin parçadır. Bunlar çok nadide parçalardır. Çinilerle ben çok uğraştım. Çinli Kültür Bakan Yardımcısı saraydaymış ben ne bileyim. Adamın tuvalete gireceği tutmuş. Getirmişler benim tuvalete. Tabii sarayda tuvaletimiz yok. Topkapı tuvalethane değil. Altının yapısını bilmiyoruz. Öyle her yere tuvalet konulmaz. Şad tuvalet bulamamış. ‘Evinde Jestbahis yap.’ Bin 500 yıldır Ayasofya umumi tuvalethane değil. Altındaki dehliz, kanalların dahi haritasını çıkaramazlar. Her Allah’ın kulu oraya geldiğinde, 3 buçuk milyon ziyaretçi birer litre bırakırsa biz ne yapacağız. Saçma. Böyle aptal aptal laflar konuşuluyor. Herkes tuvalet yapmayı biliyor. Ama bunun yeri var. Kesinlikle bizim çini sarayına ihtiyacımız var. Söylüyorsunuz kimsenin umurunda değil.” Dedi.

Konferans sonunda Edirne Valisi Günay Özdemir İlber Ortaylı’ya Edirnekari hediye etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.